Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

Özgüven önemli

Dünya, çoğumuzun hızına yetişmekte zorlandığı bir teknolojik çağı yaşıyor.
Robotlar, kemiklerimize kadar yerleşip sağlığımızı takip eden çipler... Bu gücü bilinçli kullanmak büyük fırsatlar sağlıyor. Sadece şehirleri "akıllı" hale getirmekle 2050 yılına kadar dünyada 22 trilyon dolar tasarruf sağlanması hedefleniyor.
Dubai'de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki teknoloji dünyasının buluştuğu GSMA MENA'yı izleme fırsatı buldum. Kürsüye çıkan ünlü CEO'ların sunumlarında Türk şirketlerinin uygulamaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili örnekler vermesi çok etkileyiciydi. Ortak iddia ise şu: "Dünyanın en mutlu şehirlerini yaratmayı amaçlıyoruz." Konferansta Türk Telekom Dijital Servisler Başkanı Ramazan Demir, Türk Telekom'un geliştirdiği teknolojilerle ekonomi ve insanlığa nasıl katkı sağladığını anlattı. Demir'e göre akıllı şehir teknolojileri ile ülke genelinde yılda 3 milyar TL tasarruf sağlamak mümkün. Nasıl mı? Teknolojiyle donatılmış yeni nesil şehirlerde, trafikte bekleme süresi yüzde 25 oranında kısalıyor, kaza oranı yüzde 60'a kadar düşüyor. Su ve elektrik tasarruf oranı yüzde 30'a ulaşıyor.
Karbondioksit salınımında yüzde 40, suç oranında yüzde 25, sağlık ve eğitim giderlerinde ise yüzde 15'e varan tasarruf sağlanabiliyor.
Demir, "20 yıla kadar dünya nüfusunun yüzde 75'i şehirlerde yaşayacak.
Altyapıyı sağlayıp, eko sistemi kurup insanı mutlu etmek lazım. Geliştirdiğimiz teknolojilerin toplumun tüm kesimlerine hitap edecek şekilde kapsayıcı olmasını amaçlıyoruz. Sesli Adımlar sosyal sorumluluk projemiz ile artık şehirler herkes için erişilebilir olacak" diyor. Sesli Adımlar uygulaması, işitme ve görme engellilerin üniversite kampüsü, AVM, cami, havaalanı gibi karmaşık alanlarda yardım almadan hareket edebilmelerini sağlıyor.
Amaç engellilerin de özgüvenle hayata karışması, kendilerine ve ülkeye katkı sağlaması. Uygulama yakında para, ürün etiketlerini tanıma gibi pek çok özelliğe de kavuşacak. Ama belki de en önemli özelliği ilk defa Türkiye'de geliştirilmiş olması ve bugün San Francisco'dan Sydney'e dünyanın pek çok şehrinde kullanılabilmesi...
Görmeyenler farkında, umarım görenler de Türkiye'nin ne kadar büyüdüğünü bir an önce fark ederler. Özgüven önemli çünkü...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA