Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

İş dünyasından ABD’ye çıkarma

Son aylarda Türkiye'nin diplomaside attığı kararlı adımlarla ekonomik ve ticari ilişkilerde de havayı değiştirdiğine şahit oluyoruz.
Tüm ekonomik baskılara rağmen ABD ile ilişkilerde net tavrı, Kaşıkçı cinayetindeki şeffaf duruşu ve Suriye konusundaki dörtlü zirvede gösterdiği liderlik, özellikle Batı'da Türkiye'ye yönelik yaratılmaya çalışılan algıyı darmadağın etmiş görünüyor. Bugün Paris'te dünya liderleriyle buluşacak olan Başkan Erdoğan'ın Arjantin'deki G20 zirvesinde gerçekleştireceği temaslar da önemli olacak. Erdoğan- Trump görüşmeleri şüphesiz en dikkatle izleyeceklerimiz.
Son günlerde yeni bir sayfa açılışına şahit olduğumuz ABD ile ilişkiler konusunda iş dünyası yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. DEİK Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile sohbetimizde öğrendim. Bu gerilimli süreçte iş dünyası karşılıklı olarak çok önemli adımlar atmış. Yalçındağ, "ABD ile ilişkilerin negatif olduğu bir dönemde nasıl faydalı oluruz diye bir analiz yaptık ve bir eylem planı oluşturduk. 365 gün Türkiye'yi ABD'de bizimle beraber anlatacak bir lobi şirketiyle anlaştık. Senatörlerle, Kongre üyeleriyle, iş dünyasıyla konuşuyoruz. Beyaz Saray'da görüştüğümüz insanlar oluyor. Daha önceden lobi şirketleriyle çalışıyormuşuz ama daha koordineli çalışmak konusunda TAİK olarak önayak olduk" diyor.
TAİK ilişkilerin en gergin olduğu dönemde New York'ta BM sürecinde Türkiye Yatırım Konferansı düzenledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın katıldığı konferansa yatırımcıların ilgisi yoğun olmuştu. TAİK Washington'da ekimde düzenleyeceği American Turkish Council toplantısını ise 14-16 Nisan'a erteledi. IMF- Dünya Bankası toplantılarının yapılacağı döneme denk gelecek toplantı için hazırlıklar yoğun. Yalçındağ, "Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak New York'ta çok etkili bir konuşma yaptı. Yatırımcılardan çok olumlu geri dönüşler aldık. Kendisini, Ticaret, Savunma, Dışişleri bakanlarımızı davet edeceğiz Washington toplantısına. Nisan ayında yeniden bir Türk çıkarması yapacağız. Karşı tarafa, yatırımcıya güven vermek çok önemli. Bundan sonra her sene iki toplantı yapacağız. Biri New York'ta diğeri Washington'da devam edecek" diyor.
Dünya ekonomisinin küçülmeye başlayacağı 2019'da, hem ticaret savaşlarını fırsata çevirmek hem de yabancı yatırımları daha fazla Türkiye'ye çekmek için ekonomik diplomasinin güçlenerek devam etmesi gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA