Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA HALİ GALİP ERCAN ÖZTÜRK

Platini'nin hatası

UEFA, yeni sistemiyle Avrupa Ligi'ni güçlendirirken, Şampiyonlar Ligi'ne daha alt sıralardaki liglerin şampiyonlarının da girmesini sağladı. Yeni sistem ile İngiltere, İspanya ve İtalya'nın lig dördüncüleri ile Fransa, Almanya ve Rusya üçüncüleri, Romanya, Portekiz, Hollanda, İskoçya, Türkiye, Ukrayna ve Belçika ikincilerini play-off'ta oynamak durumunda kaldılar. Bunun sonucunda da Celtic, Anderlecht, Sporting Lizbon ve Panathinaikos gibi ismi reyting yapacak ekipler Şampiyonlar Ligi'ne veda etmek durumunda kaldı.
Buradan elenenlerin gruplara kaldığı Avrupa Ligi güçlenirken, Şampiyonlar Ligi'ne de Rusya şampiyonu Rubin Kazan, Romanya'dan Unirea Urziceni, Kıbrıs Rum Kesimi'nden APOEL Nicosia ve Macaristan'dan Debrecen gibi zayıf ekiplerin kalması sağlandı. Bu dört takımın UEFA puanlarına baktığımızda ise eğer Avrupa Ligi'nde yer alsalar hepsinin kuraya son torbadan gireceğini görüyoruz.
UEFA Başkanı Michel Platini yeni sistemle gözden düşen Avrupa Ligi'nin gündeme gelmesini sağlarken, gelir kaleminin en üst düzeyini oluşturan Şampiyonlar Ligi'nin popülaritesini düşürme riskini oldukça yükseltti.
Mesela Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda oynanacak Bordeaux-Maccabi Haifa, Lyon-Debrecen, Glasgow Rangers-Unirea Urziceni, Porto-APOEL kaç kişinin dikkatini çekecek.
Geçen yıl yaklaşık 820.5 milyon Euro gelir elde eden Şampiyonlar Ligi bunun yüzde 75'ini naklen yayın ve reklam-sponsor desteğinden sağladı. Bu yeni sistemle aynı rakamlar korunabilecek mi?
Bunu bir kenara bırakalım, izleyici Avrupa Ligi'nde oynanacak Villarreal-Lazio, Valencia-Genoa, Hamburg-Celtic maçına mı daha çok ilgi gösterir yoksa Şampiyonlar Ligi'nde oynanacak bir Glasgow Rangers-Urziceni karşılaşmasına mı?
Şampiyonlar Ligi şu ana kadar Avrupa'nın en büyük liglerinin ilk üçdört sırasındaki takımlarının kapışmasına sahne olurdu. Ama yeni sistemle onların yerini adı sanı bilinmeyen ve Şampiyonlar Ligi'nde de başarılı olma olasılığı oldukça düşük takımları izlemek zorunda kalacağız.
Platini bu yeni sistemle bindiği dalı kesecek gibi. Şampiyonlar Ligi'nde Celtic-Sporting Lizbon'u mu yoksa Debrecen-Unirea Urziceni'yi mi seyretmek istersiniz sorusuna kaç kişi ikinci seçeneği işaretler ki?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA