Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA HALİ GALİP ERCAN ÖZTÜRK

İspanya vergiyi tartışıyor. Ya biz?

İspanya'da Başbakan Zapatero yabancı futbolcuların vergi oranının yüzde 24'ten yüzde 43'e yükseltilmesi yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Beckham yasası olarak bilinen yasanın kaldırılması gerektiğini başta bir İspanyol olduğunu hatırlayan Real Madrid'li Raul söyledi: "Hepimiz aynı şartlar altında oynamalıyız."
İspanya'da işsizlik oranı yüzde 18 iken kimsenin gönlü dışarıdan gelen elin adamının düşük vergi ödemesine razı değil. İngiltere futbolda vergi oranını yüzde 40'tan yüzde 50'ye yükseltti. Fransa'da her oyuncu aldığı ücretin yüzde 40'ını vergi olarak ödüyor. Almanya'da ise futbolcuların ödediği vergi oranı yüzde 45. İtalya'da Serie A futbolcularının vergi oranı yüzde 43.
Bizde kaç? Yüzde 15.
Fenerbahçeli Alex'e altı yılda ödenen rakam 18.3 milyon Euro. Ne kadar vergi ödedi? 2.74 milyon Euro (6.02 milyon TL)
İngiltere'de olsa 9.15, Almanya'da olsa 8.23 milyon Euro ödeyecekti.
Bir başka deyişle Alex, İngiltere'de futbolcu olsa 14 milyon TL, Almanya'da olsa da 12 milyon TL daha fazla vergi ödeyecekti.
3 yılda yaklaşık 15 milyon Euro alan Roberto Carlos, Türkiye'de 2.25 milyon Euro vergi verdi.
Çok istediği Real Madrid'ine geri dönerse ve aynı ücret ile anlaşsa ödeyeceği vergi 6.45 milyon Euro olacaktı.
Şimdi Fenerbahçeliler alınır. Galatasaray'a Tuzla Tersanesi'nde jilet olmak için yatan gemi kadar bile faydası olmayan Linderoth, 2 milyon Euro'nun üzerinde para aldı. İngiltere Ligi'nde onu çok isteyen Everton'a gitse 1 milyon Euro gelmeden devletin kasasına girecekti. Türkiye'de verdiği rakam ise 300 bin Euro'cuk oldu.
Fark 1 milyon 550 bin TL'cik.

TÜRKİYE'DE VERGİ ARTARSA...
Nihat Kahveci, İspanya'da kalsa Beşiktaş'tan aldığı 3.5 milyon Euro'nun 1.5 milyonu vergi olarak kesilecekti.
El alemin çakma yıldızı Brezilyalısı ile, bu ülkenin asgari ücretlisi aynı oranda vergi ödüyor. Bu ülkede en az 7 milyon kişi asgari ücrete çalışıyor. Ve Fenerbahçeli Alex, Galatasaraylı Linderoth ve Beşiktaşlı Delgado ile aynı oranda vergi veriyor.
Bu, madalyonun bir yüzü. Diğeri ise daha da acı: Getirin bakalım vergiyi İngiltere, Almanya, Fransa ile aynı orana. Alabilir misiniz o liglerden bir tane futbolcuyu buraya, bugünkü paralara? İspanya Ligi neden futbolcular arasında bu kadar popüler oldu? Çünkü İspanya'ya gitti mi, İngiltere'nin yarısı kadar vergi ödüyorlar. Ve şimdi o İspanya yabancı futbolculara uygulanan vergi kıyağını kaldırmaya çalışıyor.
Türkiye bu konuda futbol içinde adil. Yerlisi, yabahcısı aynı vergiyi ödüyor ama futbolcu bu parayı başka bir sektörde kazanıyor olsa ödeyeceği verginin çok daha azı bir yükümlülükle karşı karşıya. Onu da zaten kendi ödemiyor, kulübe ödetiyor. Ve işte bu yüzden bu vergi oranı bizde yükseltilemiyor.
Kulüplerin hepsi karşı çıkıyor. Çünkü bizde futbolcular anlaşmalarını net ücret üzerinden yapıyor. Vergi yükü kulüplerde. Onlarda da genel eğilim; borçların birikmesi ve aralıklarla af istenmesi.
Türk futboluna Avrupa seviyesinde vergi düzenlemesi gelirse ne olur? Gelen yabancı futbolcuların kalitesi düşer. buradaki vergi avantajı ortadan kalkacağından daha çok futbolcumuz yurtdışına gitmeye başlar. Bu tarafıyla Milli Takım'a olumlu yansıyabilir
Bugünkü şartlarda böyle bir düzenleme Türkiye'de yapılabilir mi? Çok zor. Kulüpler izin vermez. Çünkü çok ileri gitmiş futbolumuzda vergiler de o yaklaştığımız Avrupa ülkelerindeki gibi olursa vergi avantajıyla buraya gelmeye ikna ettikleri o yıldızları rüyalarında görürler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA