Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Türk mutfağı San Sebastian’da!

İspanya’nın Bask bölgesindeki San Sebastian’da bugün başlayan önemli gastronomi etkinliği Gastronomika’da neler olacak? Konya’da hangi lezzetler tadılacak, etli ekmek mi fırın kebap mı?

Bugün başlıyor. Çarşamba bitecek. 2-5 Ekim yani tarihler. Ne olacak? Dünyanın en önemli gastronomi buluşmalarından biri gerçekleşecek. Nerede? İspanya'nın kuzeydoğusunda, Bask bölgesinde. Dünyanın gastronomik merkezlerinden San Sebastian'da. Evet, San Sebastian Gastronomika'dan bahsediyoruz. Mutfağın geleceğine dair en ufuk açan, ilham veren, sektörün profesyonellerini ve ilgililerini buluşturan organizasyonlardan biri bu kongre... Âlemin 'en'leri, şöhretleri, efsaneleri bir araya toplanacak. Bir dolu Michelin yıldızlı şef, üç gün boyunca ziyaretçilerin gözlerinin önünde yüzlerce tabak hazırlayacak. Prezantasyonlar, workshop'lar, tadımlar, özel teknikler, yenilikler, konuşmalar, şovlar, kreatif uçuşlar... Geçen yılkine 13 bin ziyaretçi, 37 ülkeden 1500 de delege katılmış. Bu yılki 18'incinin daha da ses getireceğini düşünüyorlar. San Sebastian'ın Avrupa Kültür Başkenti olarak adından bahsettireceği son büyük etkinlik zira. Beş kıtayı temsilen altı misafir ülke yer alıyor Gastronomika'da: Brezilya, Güney Afrika, Avustralya, Japonya, Macaristan veeee biz! Türkiye. Evet, içlerinde Mehmet Gürs, Maksut Aşkar, Cüneyt Asan gibi yetenekli isimlerin olduğu güçlü bir ekiple çıkartma yapacak Türkiye mutfağı. Anadolu'yu Avrupa'ya taşıyacak. Gelenekten geleceğe, kendini anlatacak. Böyle zorlu bir dönemde şahane bir fırsat bu... Kolay gelsin, yolları açık olsun.

KONYA'DA NE TATMALI?
Geçtiğimiz hafta Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Günleri için gittiğimiz Konya'da, yarışmadaki Selçuklu lezzetleri dışında gündelik hayatta da iz bırakan lokmalarla haşır neşir olduk.
Etli ekmeği İstanbul'da pek çok kere tecrübe etmişizdir ama buradaki apayrı nefasette. Bazıları bunu fırın kebapla karıştırıyor. Aman! Etli ekmek, uzun tahta üstünde gelen ipincecik hamurdan, ekstra gevrek, lahmacunumsu pide ve of!
Fırın kebap, saatlerce kendi yağında pişen, sonra tırnak pidenin üstüne yerleşen lop et. Hacı Şükrü 100 yıldan fazladır yapıyor bu işi, Ali Baba da en güçlü rakibi.
Lokmahane, Konya'nın en esaslı lokantalarından. Harun Bey'in işine düşkünlüğü, sonuca da yansıyor. Tek elle tutunca kemiği kopup düşen tandırı olağanüstü yapıyorlar. Tereyağlı kayısılı eti, su böreğini, höşmerimi...
Etli ekmek kadar baştan çıkarıcı iki hamur işi daha yaşıyor bu şehirde. Tandır böreği de denen tandırlı pide: Arkadaşlar Gonya Tandır Evi'nden getirdiler; kıkırdaklı kavurma ve küflü peynirlisi hafızalarda yer etti. Yağ somunu: Konya küflü peynirli ve delirtici bir eleman bu. Hasan Şendağlı fırınına düşmezse yol, Bomontiada'daki ya da Kapalıçarşı'daki Delimonti'de buluşulabilir kendisiyle.
Konya Kadınlar Pazarı, hele yukarı çıkıp fotoğraf çektiğinizde, dünyanın en gitmek isteyeceğiniz pazarlarından. Alıç da var kelek de, iğde de var meneviş de ama asıl hâkimiyet peynirlerde. Yer gök küf! Görüntü biraz tedirgin edici, yeşil yoğunluğu biraz endişe verici ama Konya'nın küflü peynirinin de fıtratı böyle!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA