Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Dokuz dilim karpuz!

‘Bir karpuz kestik’in çok ötesinde artık: Salatalarda hep o, Instagram pizzalaştırılmış örnekleriyle dolu, Roma’daki MAXXI’de koca bir karpuz tarlası sergileniyor. Bu günlerde karpuz, başrolde!


1 KARPUZLA EŞEK BERABERLİĞİ:
Tatlı bir temenniyle başlayalım: Kimse ayağınızın altına karpuz kabuğu koymasın. Eşekten düşmüş karpuza çevirmesin. Peki ne karpuzla eşeğin ilişkisi? Eşeğin aklına neden karpuz kabuğu düşüyor? Karpuz kabuğu ile büyüyen eşeğin ölümü neden sudan oluyor?

2
KABUK ÇOKTAN SUYA DÜŞTÜ:
İki karpuz bir koltuğa sığmaz. Karpuz kesmekle yürek soğumaz. Karpuz kesmekle hayıf alınmaz sonra. Ama en güzeli: Karpuz kabuğu suya düşmeden denize girilmez, kar suyu denize vurmadan hamsi yenilmez. Kabuk da biz de düştük neyse ki!

3 KARPUZUN KAPISI:
"Allah yapar yapısını, bıçak açar kapısını, bil bakalım cevabını" deseler, öylece dururum. Karpuzmuş. "Bir yeşil kümbet kapısı yok" da o. "Yeşil sandığı açtım / Siyah boncuğu saçtım", hadi daha tahmin edilebilir diyelim.

4 ÇEKİRDEKSİZ TOPLAR KÜPLER:
Siyah boncuk tarih oldu. Fotoğraf ve tabaklardaki karpuzlar artık çekirdekten azade kırmızı topçuklar ve küpçükler şeklinde. Kâseye tepeleme dolduruluyor ya da şişe geçiriliyorlar. Salataların olmazsa olmaz aksesuvarlarından. Izgara yapıldığı da vâki.

5 KARPUZ PİZZA:
Karpuzsuz bir Instagram olamaz. İki yazdır karpuz pizzayla çıldırmış durumdayız. Yuvarlak dilimler halinde kesilen karpuzların üstüne peynir, fesleğen, nane, çörekotu... Üçgen dilimlere de kesildi mi, tamamdır. Fotojenik ve ciddi bağımlılık yapıyor şıklık.

6 DERTLİLERE GELSİN:
"Karpuz kestim yiyen yok / Halin nedir diyen yok / Yeni de bir yar sevdim / Gözün aydın diyen yok..." Bu türkü Ankara'dan sitemkârlara...

7 UYUZ VE KUDUZ:
Kıbrıs'ta sadece Serdar Ortaç değil, ne cevherler var: "Yazın meyvesi karpuz / Güneşe dayanmaz buz / Büyüklenmek neyine / Hem uyuzsun hem kuduz"...

8 ROMA'DAKİ KARPUZ TARLASI:
İtalyanca açılımı Museo Nazionale Delle Arti Del XXI Secolo (çevirirsek 21. Yüzyıl Sanatı Ulusal Müzesi demek) olan haşmetli yapı göz alıcı sergiler ağırlıyor. Sanatla siyaseti buluşturan Piero Gilardi'yi misal. 'Gurman'ın sınırlarına giren işi, 60'ların sonunda yaptığı karpuz tarlası/halısı ve de elbisesi. Poliüretan köpükten. Öyle canlı, öyle yaşar halde ki insan bu denli doğanın bir parçası, hayatın ta kendisi gibi duran karpuzu, bir daha hiç kesemeyeceğinden korkuyor.

9 OLDU MU ŞİMDİ:
Nereye gidiyorsunuz; daha karpuz kesecektik!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA