Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Lezzetli günler

Yemekle ilişkisi, çiğneyip yutmaktan öte kültürünü merak etmek ve üzerine konuşmak olanlar yaşadı. Önümüzdeki haftasonları, nefasetiyle geliyor

En hareketli ve bereketli aylardan biri herhalde eylül... Okullar açıldı/açılıyor (Artık neredeyse hepsi farklı tarihte), şehir kalabalıklaştı. Bazılarımızı bu haftanın sanat davetlerine nasıl yetişeceğimizin telaşı sardı şimdiden.
Sadece sanatsal değil, gastronomik açıdan da çok besleyici, doyurucu bir dönem var önümüzde. Bilhassa da İstanbullular için. Şöyle ucundan tadalım:
1. GASTRO ENTERTAINMENT:
16-17 Eylül'de yani önümüzdeki hafta sonu Maslak Ayazağa'daki Volkswagen Arena'da düzenlenecek bir etkinlik bu. Gastronomlar, şefler, gurmeler, gurmanlar, markalar, firmalar, yeme-içme üzerine kafa yoran kanaat önderleri, yazarlar, tasarımcılar; hepsini buluşturmayı hedefliyor.
Konuşmalar organize ediyor... Canlı performanslar, şovlar... Ve elbette ki tadımlar... Yerel değerlerimizi evrensel standartlarında sunarak dünyaca kabulüne katkı sağlamak istediğini söylüyor.
2. GASTRONOMİST:
21-24 Eylül'de Tarihi Yarımada'da hayata geçirilecek olan Gastronomist, iddialı bir proje. Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Mutfak Dostları Derneği el ele verdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Fatih Belediyesi de destek oldu.
Coğrafyamızın kadim mutfak kültürünü tanıtmak ve dünya mutfaklarıyla kıtalararası bir bağ kurmak en temel hedef... Bunun için de paneller, sunumlar, tadımlar, atölyeler tasarlandı. Brezilyalı et ustası Andre Lima de Luca, şöhretli İtalyan kasap Dario Cecchini ve Türkiye'de 'etin profesörü' kabul edilen Cüneyt Asan kapışacak mesela, ki bir macera filmini aratmayacağından eminim.
Gastronomist, gelenekseli öne çıkaran bir mutfak organizasyonu. İspanya'dan Çin'e konuk ülkeler ve Türkiye'nin geleneksel sofralarından örneklerini, sokak lezzetlerini dört gün boyunca Sultanahmet Meydanı'nda tatma imkânı olacak. Yine meydanda ve Topkapı Sarayı 2. Avlu'da gastroshow'lar yapılacak.
Aya İrini'de bir dizi panel düzenlenecek; konuşmacılar arasında Ebru Baybara'dan Nilhan Aras'a, Mehmet Gürs'ten Greg Malouf ve Anissa Helou'ya pek çok önemli isim var. Haftaya tek başına ele alır, daha da detaya gireriz, içerik zengin zira.
3. İSTANBUL COFFEE FESTIVAL:
Yine aynı tarihler: 21, 22, 23, 24 Eylül. Maçka'daki Küçükçiftlik Park'ı kahve kokusu saracak. İstanbul Coffee Festival'in dördüncü yılı. Kahve çekirdeğinin uzun yolculuğunun izini sürüp, bir yudum şurada, bir fincan burada diye gün boyu cin gibi uyanık kalmak isteyenlerin istikameti belli. Bir de tabii hipster'cılık oynamaktan bıkmayanların...
4. EKMEK FESTİVALİ:
Geldik ekime ve de İstanbul'dan Ankara'ya... Ekmeğin Göbeklitepe'de başlayan 10 bin yıllık tarihi, Cermodern'de sergilenecek. Uluslararası Ekmek Festivali'nde ünlü şeflerin workshop'ları, ekşi mayalı artizan ekmek hikâyeleri olacak. Almanya, Arjantin, Azerbaycan... İtalya, İspanya, Güney Afrika... Dünyanın dört bir köşesinden misafirler gelecek Sıhhıye/ Altındağ'daki müzeye...
Böyle nefis işte önümüzdeki haftalar. Yazın bittiğine sevinesi bile gelir insanın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA