Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

A'dan Z'ye haftanın menüsü

Biraz memleket, biraz mutfak takibi yaptık. Çorbasından tatlısına, trendinden acısına, mekânından simasına liste çıkardık... İşte haftanın kapsamlı menüsü...

AYDIN BOYSAN: Gidişiyle fotoğraf albümleri çıktı, hatıra avına çıkıldı. 25 yıl öncesi, bir TV çekimi... Amma lezzetli anlatıyor, hiç susmasa, zaten o da niyetli görünmüyor. Topluca Refik'e gidiliyor, masadaki mezeleri hiç teklemeden sayarım şu an! Keyifle uyusun.



BALIK MESELESİ: Tam da mevsiminde istediğimiz ebat ve fiyatta balık bulamıyorsak, İstanbul'un böyle sefasını süremiyorsak, bunca cefasını niye çekiyoruz? Ancak beş yıllık balık nadası mı kurtaracak sahi bizi?



C
ANTIK: Canım... Canikom... Cancağazım... Canısı... Hepsinin yerine geçen kelime 'Cantık' artık benim için. Bursalı aşkım. Bknz Sabah Tatil.
ÇAY: Kışın kadim dostu çayın çeşitlerini takibe yetişemez olduk. Sonuncusu: Rhodiola çayı. Altın kök ve gül kökü de deniyor, dayanıklılığı artırdığı rivayet ediliyor.
DEMİR KİLİSE KOMŞUSU: Haliç'teki şahane yapı Sveti Stefan restore edildi biliyorsunuz. Ziyarete gideceklere tüyo: Yakınlardaki Fetih İşkembe'yi dikkate alın. Pamuk zira.
ELMA: Milföye ne biçim yakışıyor.
FİRUZE: İKSV Binası olarak da bildiğimiz Şişhane'deki Deniz Palas'ın tepesinde taze restoran: Firuze. En gusto sahibi işletmecilerden Gülin & Yücel Özalp'ın elinden, bir İstanbul meyhanesi. Hoş geldi.
GUPSE ÖZAY: Bu hafta vizyona giren 'Deliha 2'yi yazan, yöneten, oynayan ve aşçı olma hayaliyle bir restoranda çalışmaya başlayan Zeliha rolü için 23 kilo alan kadın o. Güle oynaya, zevkle yiye içe aldığını, en çok da çikolata yediğini söylüyor.
HURMA: Kurabiyeden muhallebiye, tatlılarda şekeri tarihe gömdü diyebilir miyiz? Deriz.
IHLAMUR: İçmek daha faydalıysa da, ıhlamurlu portakallı kek formuna getiren varsa oturup yemek daha zevkli doğrusu.



İRMİK DÜNYA TURUNDA: Demet Sabancı Çetindoğan'ın başında olduğu Turkey One Derneği, dünyadaki Türkiye algısını iyileştirmeye kafa yoruyor. Gastronominin öneminin de farkındalar, çok güzel ama neden önce irmik tatlısı?



JACKFRUIT: Ananas-mango-muz çağrışımlı bu azman arkadaş, ağaçta yetişen en büyük meyve. Giderek daha çok adı geçiyor.
KETÇAPLI PİLAV: Filmdeki ketçaplı pilav sahnesinden ilhamla 'Deliha 2'nin galasının sonunda dağıtılan yemek kendisi.
LİMON: Meyveden değil, restorandan söz edeceğiz. Şehrin göbeğinde açılan, gece 23 sularında eğlencenin yemeği replase ettiği yeni bir restoran bu: Limon Köyiçi. Hangi köyde? Karaköy? Arnavutköy? Yeniköy? Yeri Nişantaşı'nda City's AVM'nin hemen karşısı! İroni mi dediniz? Alaçatı kökenli olduğu bahanesi var ama evet, daniskası!
METRO ARAŞTIRMASI: Toptan gıda marketi Metro'nun, Konda'ya hazırlattığı yeme-içme haritası, en çok tüketilen yemeklerin çorba ve makarna olduğunu gösteriyor. Halkın yüzde 42'si yer sofrasında yemek yiyor, erkeklerin yüzde 49'u mutfağa girmiyor.
NAR: Eklendiği her tabağa onun gibi makyaj yapan kaç meyve var?
OBRUK PEYNİRİ: Mahalle marketine Divle Obruk peyniri geldi, daha ne isterim?
ÖZKUL'UN TADI: Limon mu, sirke mi sahi? Siz turşuda kimden yanasınız? Adile Naşit'ten mi, Münir Özkul'dan mı? Ya da oğlan bizim, kız bizim mi? Hem de nasıl. Hiçbir yere gidemezler, ömrümüz olduğu sürece bizimleler.



PİYANİST PİSARENKO: Yetenekli Rus piyanist Vitaly Pisarenko, THY'nin yemeklerinin bir gurme restoranı kadar kaliteli olduğunu söylemiş. Business uçuyorsa, yerden göğe kadar haklı. On numara, beş yıldız. Ama ekonomi uçanlar köfteden bıkmış olmasın!
ROKA ÇORBASI: İdilika'nın Mutfağı'nda (Günaydın) denk geldim, denenebilir. Her nevi çorbaya aç/açık olduğumuz dönemdeyiz.



SİYAH: Sadece Altın Küre Ödülleri'ndeki gibi protesto amaçlı değil, mutfakta da karşımıza çıkacağı söyleniyor ne vakittir. Çörekotuna, mürekkep balığına, siyah pirince peki de fazla abartmasak...
ŞİRİNLİ ÇORBA: Aşure demek bu, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te...
TSK MUTFAĞI: Her şerde bir hayır olduğu kesin; üst üste gelen zehirlenmelerin peşinden Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tedarik sistemi değişti. Adresler, markalar belli artık; asker daha iyi beslenecek.
UMAMİYİ SEVMİŞİZ: "Umamiyi sevdik" başlıklı bir haber: Beşinci tat tabir edilen umamiyi Japon Ajinomoto Grubu getirmiş, Türkiye'de satışı başlamış. İyi de "sevdik" noktasına ne çabuk gelinmiş böyle!
ÜÇLEME: Kurufasulye-Pilav-Turşu. Şimdi değilse ne zaman?
VEGAN: Vegan pizzanın üstüne vegan peynir olduğu zannedilerek yanlış peynir konmuş ama vegan ahbabınız bilmeden yarılamış. Durdurup gerçeği söyler misiniz, göz yumup susar mısınız?
YEMEKTEYİZ: "Limonunuzu bile kendi ellerimle sıktım" dedi geçen gün biri. Hâlâ ve hep çok formda 'Yemekteyiz' yarışmacıları maşallah.
ZULA: Harbiye'de dünyanın en iyi burgerlerinden bazılarını yapıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA