Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Sahadan Zeytin Dalı gözlemleri

Salı ve Çarşamba günü sahada, Afrin Zeytin Dalı Harekâtı'nın bundan 23 gün önce başladığı yerlerdeydim. Hatay'ın Hassa ilçesinin, birliklerimizin dağlık arazideki vadilerden PYD/PKK kontrolündeki Afrin'e girdiği Rajo Dağı'na bakan ve Reyhanlı'nın İdlib kırsalındaki Atme kasabası ve mülteci kampına bakan kısmında... Bu alan, bölgedeki pek çok yer gibi zeytin bahçeleriyle kaplı. Zaten harekâtın adı da hem barışı sembolize ettiği, hem de bölge kadim bir zeytin bölgesi olduğu için Zeytin Dalı.
İdlib kırsalında bulunan Atme Kampı, dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri, belki de birincisi. Nüfusu Türkiye'nin pek çok şehrinden daha yüksek: 820 bin. PYD, biz bölgedeyken bu kampa roket saldırısı düzenledi. Roket Afrin'in güneyindeki Cinderes dağlarında bulunan PYD unsurları tarafından atıldı. Saldırıda üç sivil hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.
Bu saldırı, PYD'nin Zeytin Dalı Harekâtı'ndan ötürü sahada sıkıştıkça sivilleri Türkiye sınırına doğru göçe zorlayacak habis taktiklere başvuracağının işareti. Saldırının bir başka taktiksel amacı da Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib anlaşmasını bozmaya çalışmak. İdlib, Suriye İç Savaşı'nın en kritik meselelerinden biri. Eğer İdlib'te çatışmasızlık ve barış temin edilirse Suriye İç Savaşı da nihayete erebilecek.
Atme Kampı da bu bölgenin kuzeyinde, Türkiye sınırının hemen yanı başında bulunuyor. Bugüne kadar sivillere yönelik herhangi bir saldırının yaşanmadığı, güvenli bir kamp Atme. Türkiye tarafından kurulan ve iaşesi de Türkiye'den karşılanan kamp, okulların, marketlerin, kasapların bulunduğu bir şehre dönüşmüş âdeta. Ağırlıklı olarak Hatay'dan ve ayrıca Kilis'ten bu bölgeye yiyecek taşınıyor. Ancak kampta ısınma ve içme suyu sorunu var.
İdlib, Halep, Hama, Humus ve diğer bölgelerdeki çatışmalardan kaçan siviller buraya yerleştirilmiş. Kamp, Afrin'in aşağısındaki Cinderes dağlarının güneyinde yer aldığı için PYD silahlarının menzilini kapsayan bir alanda kurulu. PYD, yine silahlarının menzilini kapsayan Reyhanlı'ya ve Kilis'e, sivillerin bulunduğu bölgelere bugüne kadar yüze yakın roket saldırısı düzenledi.
Terör örgütü, Zeytin Dalı Harekâtı'ndan bu tarafa Türkiye'nin Afrin'de kontrol etmeye başladığı 140 kilometrekarelik alan genişledikçe, yani harita tıpkı Fırat Kalkanı Harekâtı'nda olduğu gibi yeşile boyanmaya başladıkça ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu Afrin ilçe merkezine doğru ilerledikçe sivillere yönelik saldırıları artırabilir.

İDLİB SURİYE'NİN KÖRDÜĞÜMÜ
Mevcut konjonktürde İdlib, Suriye İç Savaşı'nın kördüğümü konumunda. Türkiye'nin Rusya ile Astana'da vardığı anlaşma gereği periferisinde Rus Silahlı Kuvvetleri'nin yer aldığı kentin merkezdeki belirli noktalarda Türk Silahlı Kuvvetleri bulunuyor.
PYD terör örgütü işte buradaki Atme Kampı'na roket saldırısı düzenleyerek arı kovanına çomak sokmaya çalıştı. Böylelikle başarı yüzdesi yüksek Zeytin Dalı Harekâtı'nı da yavaşlatmayı amaçlıyor.
Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin kent merkezine yaklaştıkça meskûn mahal muharebelerinin yoğunlaşacağı bir mücadele süreci olacak. Dolayısıyla zaman, tarih vererek harekâtın bitişine ilişkin öngörüde bulunmak yanlış. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ABD'ye yönelik açıklamasında belirttiği gibi 'ne kadar süre ile devam etmesi gerekiyorsa o kadar devam edecek' bir harekât Zeytin Dalı.
Bugün itibariyle Afrin, kuzeyde Fırat Kalkanı Harekâtı alanının en doğusunda bulunan Azez'den yukarıdaki Kilis'e, oradan Hassa ve Reyhanlı'ya uzanan bir hilal şeklinde kuşatılmış vaziyette. Güneyde İdlib'de bulunan TSK gözlem noktalarını da hesaba katarsak bu hilal neredeyse daire oluşturacak biçimde uzuyor. Hilal, sivillerin tahliyesi sağlanarak çevreden merkeze doğru daraldıkça teröristler yaşam alanı bulamayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA