Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Suudilerin gizli lideri: MBS

"Sadece tek bir eşi var ve iki kızı ile iki oğlu bulunuyor."

Yukarıdaki cümle, İngiliz devlet televizyonu BBC'nin Türkçe sitesinde yer alan bir cümle. BBC Arapça servisinin 5 Kasım 2017'de yaptığı bir haberin son cümlesi… Cümlenin gizli öznesi, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman.

Bir İngiliz prensi için yazılsa kıyametlerin koparılacağı poligamik bir cümleyi bir Suudi prensi için kurmakta beis yok tabii! Ne de olsa oryantalizm diye bir şey var sonuçta!

MBS, 31 Ağustos 1985'te doğdu. Kral Selman'ın, üçüncü karısı Fahdah bint Falah bin Sultan'dan olan oğlu. Babasının üç karısı var ve zaten MBS de bu üçüncü eşten olan en büyük oğul olarak tahtın varisi. Babasının durumdan ötürü BBC Türkçe'deki cümleyi kuranla da empati yapmak gerekiyor!

Bu hafta Üç Boyutlu Portre'de neredeyse bir aydır konuştuğumuz Cemal Kaşıkçı suikastının (Aslında suikast bile dememek lazım, suikastın da bir raconu olur!) emir verme anlamındaki olağan şüphelisi Muhammen bin Selman'ın portresini kaleme alacağız. (Metnin bundan sonraki kısımlarında kısaltmasıyla, MBS olarak anılacaktır.)

O Selman ki, toplam gelirinin handiyse yarısını (Yüzde 45) petrolden elde eden Suudi Arabistan'ın -aynı zamanda başkomutanı ve dâhi aslında ülkedeki her şeyin resmiyette başkanı olan- Kralı Selman bin Abdulaziz El Suud'un veliahtı.

MBS'nin yıldızı, babası Selman'ın, Kral Abdullah Ocak 2015'te ölünce 79 yaşında tahta çıkmasından sonra parlamaya başladı. Amcası Muhammed bin Nayif Nisan 2015'te veliaht prens oldu, MBS de üç numara... Ama sonra Muhammed bin Nayif'i görevden uzaklaştırıp iki numaraya yükseldi.

ULUSLARASI DESTEĞE SAHİP

33 yaşındaki bir prensin acımasız taht kavgasından bu kadar net bir galibiyetle çıkmış olması, (Amcasını devre dışı bırakırken olduğu gibi) kurduğu derin ilişkilerin delili niteliğinde.

MBS, İran tehdidine karşı ABD'de Trump yönetimine ve İsrail'e yanaşmış bir isim. İsraillilerin kendi topraklarında yaşama hakkı olduğunu söylüyor. İsrail'de öyle çok seviliyor ki en iyi Suud veliahtı olarak anılıyor. Yemen İç Savaşı'ndaki 'proxy war' rolü de cabası…

MBS, iki numara olduktan sonra 2017 yazında kendisine muhalif 30 kişiyi tutuklattı. Sonradan öldürteceği gazeteci Cemal Kaşıkçı bu olaydan sonra ABD'ye yerleşti. Ve Türkiye'ye de sık sık gidip gelmeye başladı. Son olarak, nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenip tüm İslam dünyasına bir emsal olarak gösterdiği Türkiye'ye yerleşmeyi planlıyordu. Ancak bu plan hiçbir zaman gerçekleşmeyecekti.

MBS'nin operasyonlarına dönelim: Dünyanın en zengin Suudisi Prens El-Velid bin Talal 4 Kasım 2017'de bir yolsuzluk operasyonunda tutuklandı, üç ay sonra elektronik kelepçe ile tahliye edildi. MBS'ye verdiği haraçla…

2015'te iktidara gelen Kral Selman, oğlu MBS'nin isteğiyle genelkurmay başkanı, komutanlar ve bazı bakanları bir gece darbesiyle görevden almıştı.

MBS, pek çok prens ve eski bakanı tutuklatacak kadar güçlü bir isim. Devlet kadrolarını son derece totaliter biçimde yöneten, kendisine muhalif olanları katledecek kadar da gaddar olan MBS, göstermelik 'Ilımlı İslam' politikalarının da mimarı.

ÜLKENİN GİZLİ LİDERİ

MBS, 29 yaşında savunma bakanı oldu. Bakan olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok Batı ülkesine ziyarette bulundu. Boston ziyaretinde yanında Kaşıkçı'yı öldüren timin başındaki istihbarat albayı Maher Abdulaziz Mutreb de vardı.

MBS'nin gittiği ülkeler arasında Fransa, İngiltere, İspanya ve Mısır da bulunuyor. Mısır'ı da Batı saymak lazım, çünkü ABD ve İsrail, Mısır'da her istediklerini yaptırabilecekleri darbeci Sisi'yi iktidara getirdiler, malum.

MBS'nin demokrasi anlayışı; tek eşlilik ve kadınlara araba kullanabilmeleri/spor müsabakalarını izleyebilmeleri için izin vermekle sınırlı. Daha ötesini dünya istese de bünye kabul etmiyor! Henüz bir gazeteciyi; ülkesinin Başkonsolosluğunda boğazlatmayacak kadar demokratik ve insani bir perspektife sahip değil!

Her ne kadar Kaşıkçı olayından sonra bu tehlikeye girse de şu anda Suudilerin gerçek lideri MBS dense yeridir. Zira genelkurmaydan içişlerine, istihbarat teşkilatından hukuka ve ekonomi yönetimine kadar her şey onun patronajında. (Kraliyet Mahkemesi'nin ve ayrıca Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi Başkanı.)

MBS, her geçen gün babası Kral Selman'ı 'onursal kral' statüsüne indirgeyecek şeyler yaparak babasının koltuğunu da tehlikeye atıyor. Bunu, son olarak Kaşıkçı cinayeti skandalında hep birlikte müşahede ettik. Türkiye'nin Kral Selman'a MBS'ye mesafe koyacağı bir politik perspektifi benimsetmesi gerekiyor. Umarız Kaşıkçı olayındaki şerden böyle bir hayır neşet eder.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA