Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR AKMAN

Satranç futbola benzer

Satranççılar her şeyi satranca benzetirler, ama tam tersini düşünen de var. Üstelik bunu iddia eden çok ünlü bir futbol adamıysa ciddiye almak gerekir. Felix Magath, Dünya Kupası finali görmüş eski bir futbolcu ve Almanya'nın en başarılı teknik direktörlerinden. 2000'li yıllarda üst üste iki kez Almanya Ligi'nde şampiyon olmayı başaran tek takım Bayern Münih'in başındaydı. Daha da önemlisi Wolfsburg'u 2008-2009'da tarihindeki ilk şampiyonluğuna taşıdı. Magath'ın teknik direktör olarak futbolcularından tam bir Alman panzeri olmayı beklediği bilinir. Zorlu idmanlarıyla ünlüdür. Hatta, beraber çalıştığı futbolculardan Fjortoft onun için, "Magath, Titanik'i kurtarabilir miydi, bilmiyorum. Ancak gemiden kurtulanların son derece fit olacağına eminim," demişti. Magath'ın ağır idmanları, satrançtan feyz aldığını söylediği taktikleri uygulamak için aslında: "İki oyun arasında parallelik var. İki oyun da sınırları belli olan alanlarda oynanıyor ve amaç merkezde bulunmak." Genellikle popüler kültürdeki satranç metaforları o kadar yanlıştır ki sakin satranççılar bunları duyduklarında başlarını duvara vurmak ister, ama Magath'ın benzetmesi 90'a gider. Satranç tahtasındaki merkez kareleri (e4,d4,e5,d5), tahtadaki tepe nokta gibidir. Taşlar, tahtanın dört bir yanına bu karelerden daha kolay ulaşır. O yüzden satrançta açılışlar, aslında merkezi ele geçirme savaşıdır.

SARILIK OLUNCA SATRANCA SARDI
Magath'ın usta olduğunu sanmayın. 1979'da Hamburg'taki ünlü satranç kulübünde beş yaşındaki Florian Jacoby'ye yenilince, Florian'ın babası Gisbert'den dersler alarak satrancını geliştirdi. O gün bugündür de Magath, gönüllü bir satranç elçisi. Satranca başlaması da tesadüfle olmuş. 1978'de futbolculuğu döneminde sarılık olup, hastanede kalırken satranca sarmış. Anatoly Karpov - Viktor Korchnoi maçının oyunlarını izleyerek satranç hummasına yakalanmış. Bunun için uygun bir dönem. Malum maç, Karpov ve Korchnoi'un 1970-80'lerdeki rekabetindeki ikinci dünya şampiyonluğu maçıdır. Karpov, 4-5 gerideyken skoru 6-5'e getirip şampiyonluğunu güçlükle korumuştu ve maçın sonu çok dramatikti. "Hayat, fena halde futbola benzer," iddiası, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar filminin unutulmaz incisiydi. Satrancı da sık sık hayata benzetirler, kimine göre doğru kimine göre yanlış da olsa... Felix Magath ne diyor peki? "Satranç, fena halde futbola benzer."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA