Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERSİN RAMOĞLU (GÜNEY)

Roger Vadim’in çocukluğunun şehri

Diplomat bir baba ile aktris bir annenin oğlu olarak Paris’te dünyaya gelen ünlü yönetmen Roger Vadim’in çocukluğu Mersin’de geçti. Sinema dünyasının en ünlü kadınlarıyla büyük aşklar yaşayan Vadim’in ayak izlerinin izinde, Mersin’i gezdik

Mersin... Şehri tanıdıkça, "Gezdikçe güzelleşen, okudukça derinleşen yeryüzü cenneti" adını vermiştim ama hemen her gün yeni şeyler öğreniyordum. Bu kez Roger Vadim'in çocukluğunun Mersin'de geçtiğini öğrendim. Asla aklıma gelmezdi. Ali Kemal Fincan hatırlattı, "Roger Vadim'in çocukluğu Mersin'de geçmiş" deyince öylece kaldım. Roger Vadim!.. Çocukluğu Mersin'de geçen sinemanın dahi çocuğu... Avrupalıların Levanten (Doğulu) adını verdikleri Hıristiyanların en yoğun yaşadıkları kentlerden biriydi Mersin. Araplar, Yörükler ve daha sonra gelen Çerkezlerle Giritliler sayesinde sosyal yapısını daha da zenginleştiren Mersin, ticaretle bütünleşen sanat için de çok bereketliydi. Vadim'in İleri İlkokulu'nda okuduğu bilgisi gelince Okul Müdürü Zeynel Fener'i arayıp durumu anlattım, "Atıf Yılmaz da bizim okul mezunu" deyince kendime geldim, "Havasından ve suyundan" diye mırıldandım. 1936-1937 Mersin İleri İlkokulu... Vali Rüknettin Nasuhoğlu zamanında 45.576 lira harcanarak yapıldı ve 29 Ekim 1937'de öğrenime açıldı. Adı, 1964-1965 Öğretim Yılı'nda Cengiz Topel olarak değiştirildi ancak 1966-1967 Öğretim Yılı'nda okulun adı yeniden İleri İlkokulu oldu. Atıf Yılmaz'ın, Feyyaz Berker'in ve daha nicelerinin okulu... Ve Roger Vadim'in de bu okulda okuduğu konuşuluyor ama elimde bir belge yok. Araştırmacı Yazar Semihi Vural'a konuyu açtığımda toplu bir sınıf fotoğrafı olacağını ve kime verdiğini de araştıracağını söyledi. "Fotoğraf kimde olabilir, kimde olabilir" diye kafa yorarken Harun Arslan'la karşılaştım. "Ünlü Fransız Yönetmen Roger Vadim'in çocukluk yıllarına ait bir fotoğrafı varmış, Mersin'de yaşamış. Semihi Vural Bey, 25 yıl önce fotoğrafı kime verdiğini hatırlamıyor..." dedim. "Bende" dedi Harun Arslan. Yani bu kadar olur, çocuklar gibi sevindim çünkü hikâyemin peşinde adım adım ilerliyordum. Ve bizim küçük Roger da Mersin Isı Yuva Anaokulu bahçesinde poz vermiş objektife... Annesinden Fransızcayı, babasından da Rusçayı öğrendiğini düşünürsek, Mısır'da kaldıkları süre içinde de biraz Arapça... Mersin'de doğal olarak Türkçe... Al sana bir dünya vatandaşı... Bir dil daha öğrenince bir kişi daha artıyorsunuz sanki... Eski Mersin'de 12 ülkenin konsolosunun bulunduğunu düşünürsek, tüm sosyal kesimlerin de huzur içinde yaşadıklarını... Nitekim Vadim, yıllar sonra "entelektüel bir çevre ve çok dilli bir evde yaşadım" diye anlatmış o yılları.

ISI YUVA ve İLKOKULU
Mehmet Pınar, Türk Tarih Tezi Bağlamında Cumhuriyet Dönemi konulu araştırmasında Isı Yuva Projesi'nden bahsetmektedir. 1934'te kurulan bu yuvalarda Türk dili ve kültürüyle tanıştırılarak ilkokul için ön hazırlık çalışmaları yapılmıştı. Isı Yuva adı verilen çocuk yuvasına, ücretleri devlet tarafından ödenmek suretiyle çocuklar kayıt ettirilmiş, bu çocuklar aldıkları eğitim öğretimin de etkisiyle sosyal çevrelerine çok çabuk uyum gösterebilme becerilerini geliştirmişlerdi. Burada eğitimlerine devam eden Nusayri, Hıristiyan ve Musevi çocukların pürüzsüz bir şekilde Türkçeyi konuştukları gözlemlenmişti. Roger Vadim'in öğrenci olduğu okul, işte bu Isı Yuva İlkokulu... Şimdi Tevfik Sırrı Gür Lisesi'nin yanında yükselen bir apartman var yerinde... Fransa'nın Mersin Konsolosu Igor Nikolaevich Plemiannikov ve fotoğraf sanatçısı eşi Marie Antoinette Ardilouze, Mersin Çamlıbel'de bulunan Şaşatiler'e ait evi bir süre konsolosluk ve lojman olarak kullanmışlar. Mersin'de Roger Vadim'in çocukluğunu araştırmak iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey... Birçok konuda olduğu gibi Lina Nasif yetişiyor imdadımıza... "Dayna Hanım" diyor ve hemen arıyor. Bir süre görüştükten sonra telefonu bana veriyor. Büyük şirketlerde görev yapan Dayna Butros, annesi Dora Nakkaş'ın, küçük Roger'in annesi Marie Antoinette Ardilouze ile arkadaş olduğunu, sık sık bir araya geldiklerini, Çamlıbel'de yürüyüş yaptıklarını, sohbet ettiklerini dile getiriyor. Çok hareketli bir çocuk olduğu herkes tarafından biliniyormuş Küçük Roger'ın.

BARDOT'NUN KAYNANASI
Vadim'in annesi Marie Mersin'den ayrıldıktan sonra Türkiye'yi sık sık ziyaret eder. Tarihçi yazar Ahmet Nadir İşisağ; "Amcamın oğlu Avukat Erol İşisağ'ın, Ankara Ulus'ta fotoğraf malzemeleri satan bir dükkanı vardı. 1966 yılında bir Fransız hanımefendiyle Adana'daki evimize geldi. Konuğumuza Türk kahvesi ikram edildi. Beş dönümlük portakal bahçesi içindeki bir evde yaşıyoruz. Erol Abi, konuğumuza 'yarın bu bahçelerden Mersin'de daha çok göreceksiniz' dedi, biz de o zaman Mersin'e gideceklerini anladık. 'Bu hanım kim' diye sorduğumuzda 'Ünlü film yıldızı Brigitte Bardot'nun kaynanası' diye cevap verdi. Portakal zamanıydı, bahçemizi gezdi, özellikle Yafa Portakalı istedi. Konu, sosyal medyada paylaşılınca Mersinli dostlarımızdan ilginç iletiler aldık. Hüseyin Sungur, "Annemin anlattığına göre Marie Antoinette Hanımefendi, elinde fotoğraf makinesiyle sahilde bol bol fotoğraf çekermiş... Büyük dayım Köse Hasan, Osmanlı Bankasında çalışırken Fransızcasını Vadim'in babası İgor Bey'le arkadaşlık ederek geliştirmiş" diyor. Nevit Kodallı'yı, Atıf Yılmaz'ı hatırlıyor insan... Şimdi yerinde yeller esen Azak Han'la Akkahve arasında koşturuyor olabilir, şöyle bir kenara çekilip kalabalığa baktığınızda küçük Vadim'i görebilirseniz fakat Mersin'i biraz biliyorsanız kent adına hüzünlenebilirsiniz. Araştırmacı yazar Nurullah Ayan, "şehirleri yaşarken öldürmek" başlıklı yazısında bu durumu "Selanik Bankasını otopark, Bodosaki Konağını pasaj ve Roger Vadim gibi bir sinema dehasının top koşturduğu sokağı yok eden şehirle ilgili ne söylenebilir ki" diyerek açıklıyor. Her şey bir yana, Roger Vadim için Mersin, 'çocukluğunun şehri'dir ve ne öğrendiyse burada öğrenmiştir diye düşünüyorum. Belgeselcilere duyurulur. Kısacası Roger Vadim, yeniden Mersin'e dönebilir.

BEŞ EVLİLİK YAPTI
Brigitte Bardot ile 1952-1957 yılları arasında evli kalan Roger Vadim daha sonra Annette Stroyberg (1957-1960), Catherine Denuve (1961-1963) ve Jane Fonda ile (1964-1972) evlendi. Son evliliğini ise Marie-Christine Barrault 1990'da yaptı. Mersin gibi dönemin en nezih kentlerinden birinde ve çok kültürlü bir atmosferde yaşamasının, yıllar sonraki sinema kariyerinde etkili olduğu söylenen Roger Vadim, Brigitte Bardot, Annette Stroyberg, Catherine Deneuve ve Jane Fonda'nın kocası olarak fırtınalı bir hayatın ortasında sayısız filme imza atıyor, ünlü kadınlarla ilişkilerini Bardot, Deneuve ve Fonda adını verdiği kitabında anlatıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA