Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bu teknoloji sizin için!

Robotlar istediğiniz soruyu yanıtlasın, sürücüsüz otomobil gideceğiniz yere bıraksın, akıllı televizyon izlemek istediğiniz maç veya diziyle ilgili hatırlatma yapsın, kulağınız size özel yapılan kulaklığa alışsın

Her yıl ocak ayının ilk haftası heyecanla beklenir, çünkü dünyanın en büyük teknoloji fuarıyla son teknoloji ve ürünler görücüye çıkar. Las Vegas'ta düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı 2017'deki (Consumer Electronic Show-CES) ürün ve teknolojilerin hayatımızı nasıl değiştireceğini hayal etmeye çalıştık. Alışkanlıklarınızı öğrenen cihazlar ve kişiye özel servislerin yarıştığı bu arenada, bir günü nasıl geçireceğinizi düşünün: Sabah akıllı saatiniz sizi sevdiğiniz müzikle uyandırıyor.
Banyoya girdiğinizde amazon echo benzeri sesli asistan, suyun sıcaklığını size göre ayarlıyor. Mutfağa girdiğinizde buzdolabının kapağındaki dokunmatik ekranda hava durumu ve günlük haberlerin kısa detaylarını görüyorsunuz.Bu arada fuarda yeni tanıtılan Çinli Xiaomi Mix telefonunun dev ekranından, işe giderken hangi yoldan gitmeniz gerektiğine ilişkin önerileri alıyorsunuz. Aynı bilgileri Gear S3 akıllı saat ekranından da görebiliyorsunuz.

SÜRÜCÜSÜZ OTOMOBİL KAPIDA
O sırada Ford'un sürücüsüz otomobili, çocuğunuzu okula bıraktıktan sonra sizi almaya geldiğini haber veriyor. Eğer o gün farklı bir yerde toplantınız yoksa, sizi doğrudan ofisinize bırakıyor. Siz ofiste çalıştığınız sırada otomobil, başkaları tarafından da kullanılıyor. Park yeri için uğraşmıyorsunuz. Eğer inşaat şirketinde çalışıyorsanız, inşaat şirketinin insansız hava aracıyla inşaatın son durumunu inceliyorsunuz. Üstelik çevre koşullarını da izleyerek size son bilgileri veriyor. Kavisli monitörünüzde bir yandan da gelen e-postaları yanıtlayabiliyorsunuz. Bu arada kavisli monitörler iş dünyasının bir parçası haline gelmeye başlıyor.

RESTORANDA SİZİ ROBOT KARŞILIYOR
Bu arada akıllı saatiniz, Open Table üzerinden öğlen yemeği randevunuzu hatırlatıyor. Restoranın girişinde sizi robot karşılıyor. Rezervasyonun kimin adına olduğunu söyleyince size masanızı gösteriyor.
Ayrıca doğum günü kutlaması için masanıza gelip özel bir şarkıyı dinlemenizi sağlıyor. Yemekte ne yiyeceğinizi seçerken kalori hesabı yapıyorsunuz. Yediklerinizin fotoğrafını çekmeniz yeterli oluyor. Hesabınızı mobil ödemeyle yapıyoruz.
Akşam eve gitmeden önce kombinin derecesini artırabilirsiniz. Ancak öncesinde spor yapmaya hazırsanız, akıllı saatiniz size rehberlik yapmaya hazır. Düzenli yaptığınız spor için size hatırlatmalarda bulunuyor. Gün sonunda yaptığınız etkinliklerle ilgili bilgi de veriyor.

Kişiye özel kulaklık için terzi gibi ölçü alınıyor
Terzi işi kulaklıkların yolu teknolojiden geçiyor. İngiliz Snugs firması özelliklere ses sistemi konusunda hassas müşterilerine terzi gibi ölçü alarak kişiye özel kulaklık üretiyor. Bana da özel kulaklık tasarlayabileceklerini söyleyince "hemen" dedim. Önce kulaklar temizleniyor. Ardından su tabancası gibi bir cihazla bilgisayara bağlanarak kulağımın üç boyutlu verileri kullanılıyor.

Sizi nasıl tanıyorlar
İnternete bağlı tüm cihazlardaki kullanımlar sizi ele veriyor. Aracınızı uzun süreli park ettiğiniz yerler ev ya da ofis olarak işaretleniyor. Spor zamanınızda, akıllı saatiniz motive etmek için aynı zamanda uyarı gönderiyor. Sonra hava durumu veya diğer bilgilere göre gelen mesajlar spor yapmanız için sizi teşvik ediyor.

Robotlar hakkında üç önemli soru

- Konuştuğumuzu nasıl anlıyorlar?
- Robotlar yapay zeka teknolojisi kullanarak ne konuştuğumuzu anlıyor. Bunun için Amazon Alexa, Google Assistant, Microsoft Cortana, Apple Siri tüm internete bağlanan cihazların sesli komutlarla yönetilmesini sağlıyor. Bu platformları kullanmayan şirketler, kendi ses tanıma teknolojilerini geliştiriyor.

- Robotlar ne işime yarar?
- Öğrenen teknolojilerle donatılan robotlar, şu anda en çok okul öncesi çocukların eğitiminde kullanılıyor. Kurumsal alanda ise havalimanı, otel ve restoranlarda rehber olarak kullanılan robotlar dikkat çekiyor. Çinliler ekonomik ve yetenekli robotlar konusunda önemli çalışmalar yapıyor.

- 100 dolara robot mümkün mü?
- Boyutları ve ekranı daha küçük, yetenekleri sınırlı ama internet üzerinden güncellenen mini robotlar, çocukların eğitimi için harika bir araç. Özellikle okul öncesi çocukların bazı yetenekleri, bu robotlarla etkileşim sayesinde ortaya çıkabiliyor. Robotlar çeşitli oyunlar sayesinde çocuklarla kolayca iletişim kuruyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA