Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Tutkumuzun adı cepte video

Nerede olursak olalım, akıllı telefon ekranında video vazgeçilmez tutku oldu. Televizyondan sıkıldık, akıllı telefon ekranını büyüttük, internet kotamızı yükselttik ve artık mobil ekrandan video izleme süresi yılda 250 saatten fazla arttı

Mobil hızlı internet sonunda televizyon ekranına küsenlerin sayısını artırdı. Artık akıllı telefon ekranındaki videoları doya doya izliyoruz. Facebook, YouTube ve seç-izle servisleri televizyon yayınlarını unutturuyor. Ericsson ConsumerLab TV & Medya Raporu, mobilden video izlemede çılgınlık derecesinde artış olduğunu gösteriyor. Türkiye'de mobil ekrandan video izleme süresi yılda 250 saati aşarken, 16 -24 yaş arası kullanıcılar başı çekiyor.
Araştırmaya göre dünyada mobil cihazlar üzerinden TV ve video izleme oranı son altı yılda yüzde 85 arttı.
Dünya üzerinde yaklaşık 1,1 milyar kişiyi temsil eden araştırma Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40 ülkede TV ve video izleme alışkanlığının nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor.

TV EKRANINI UNUTUYORUZ
Rapora göre, Türkiye'de kişi başı yılda 250 saat mobilden izleme süresi arttı. Böylece toplam izleme süresine haftalık 5.3 saatlik bir dilim eklendi. Geleneksel TV ekranından içerik izleme süresi haftalık 0.2 saat kısaldı. Bu değişimde başı 14 -24 yaş arası akıllı telefon tutkunu gençler çekiyor.
Türkiye'de talebe bağlı seç-izle video platformlarında ilk sırayı yüzde 98 izleme oranı ile YouTube çekiyor. Dünyada diziler, filmler ve diğer TV programlarını içeren seç-izle içerikleri izleme oranının 2010'dan bu yana yüzde 50 arttığı görülüyor.

AMERİKA'YI GERİDE BIRAKTIK
Raporda öne çıkan bir diğer nokta da tüketicilerin izlemek için içerik ararken hatırı sayılır bir vakit harcaması... Amerikalı kullanıcıların yüzde 44'ü, Türkiye'deki kullanıcıların ise yüzde 55'i günlük bazda TV'de izleyecek bir şey bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Bazı seç-izle platformlarında bu zorluğu çekenlerin oranı Türkiye'de yüzde 36'da kalıyor.
Türkiye'de izleyiciler, ekran başında geçirdikleri zamanın yüzde 19'unu, sadece izleyecek bir şey bulmak için harcıyor. Bu da ortalama bir ömrün 1.5 yıllık kısmına tekabül ediyor.

Bağımlıyız diyen var mı?
Türkiye'de, kullanıcılar bir içeriği kısa sürede ard arda izlemek fikrinden (binge watching) vazgeçmiyor, izleyicilerin yüzde 39'u haftalık olarak tek seferde bir dizinin iki veya daha fazla bölümünü izliyor, yüzde 23'ü ise bunu günlük olarak yapıyor. Global çapta katılımcıların yüzde 40'ı her gün Youtube'a girdiklerini ve yüzde 10'u ise günde üç saatten fazla zamanlarını Youtube'da geçirdiklerini söylüyor. Türkiye'de haftalık olarak en az bir kere Youtube izleyenlerin oranı ise yüzde 90 seviyesinde, günde 3 saat izlediklerini iletenler ise yüzde 19 seviyesinde...

Video kalitesi ve ücret önemli
Normal TV yayını haftalık toplam TV/video izleme süresinin yüzde 54'ünü oluşturuyor. İnternetten seç-izle servisleri, tüm online video veya DVD izleme süreleri ise toplam zamanın yüzde 43'ünü oluşturuyor. Kullanıcılar haftalık olarak ortalama 9.9 saat televizyon, 5 saat bilgisayar, 7.1 saat laptop, yine 7.1 saat akıllı telefon ve 2.5 saat tablet ekranından TV kanalı ya da video içeriği izlediğini söylüyor. Taşınabilir cihaz kullanımın artmasıyla ev dışında akıllı telefon üzerinden içerik izleme oranının ise son iki yılda yüzde 27 arttığı görülüyor.
Türkiye'de her iki kişiden biri; reklamsız yayın ve içerik ile HD kalitesine sahip olmak için daha fazla para ödemeye razı olduğunu belirtiyor. Y kuşağı ise altyazı (yüzde 40), sanal gerçeklik (yüzde 37), artırılmış gerçeklik (yüzde 34) için daha fazla ödeyebileceğini söylüyor.
Erkekler filmler (yüzde 90), haberler (yüzde 85), spor (yüzde 76), bilim programları (yüzde 74) ve belgeselleri (yüzde 69) daha sıklıkla tercih ederken; kadınlar ise TV dizileri (yüzde 91), yemek programları (yüzde 57) ve hayat tarzı ve moda programlarını (yüzde 51) daha çok izlediğini belirtiyor.

İleri yaşlar için hala-teyze endeksi
Gençlerde video tutkusunu araştırmalar tarif ediyor ancak ileri yaşlarda ne olduğuna dair verileri pek bulamıyoruz. Bunun için subjektif bir gözlem daha ilginç olabilir. Türkiye'de erkekler emekli olduğunda sosyal hayattan uzaklaşıyor, yeni bir şey öğrenme tutkularını kaybediyorlar. Bu yüzden video içeriğinin artışında ileri yaşlarda erkeğin katkısı çok az. Kadınlar sosyal hayattan kopmadan, video kameralarla çektiklerini paylaşıyor ve bu konuda erkekleri geride bırakıyor. Bir konsere ya da düğün törenine gittinizde akıllı telefonun flaşını açık unutarak çekim yapan hala veya teyzelerin sayısına bakarak video tutkusunun ne kadar yükseldiğini ölçebilirsiniz. Ben buna akıllı telefon kullanan Hala-Teyze Endeksi (HTE) diyorum. Facebook ve Instagram hesabında video ve fotoğraf paylaşan akrabaların durumuna göz gezdirin bana hak vereceksiniz. Bunu söyleyerek kadınları küçümsediğimi düşünenler yanılıyor. Tersine kadınlar müthiş bir azimle çocuklarından bile hızlı Facebook üzerinden video ve fotoğraf paylaşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA