Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Kuş uçurtmayan avcılar görevde

Düşük maliyet ve kolay erişim nedeniyle teröristlerin kullandığı insansız hava araçlarını avlayan yeni silahlar, iki kilometreye kadar etkisini gösteriyor. Güvenlik riskinin yüksek olduğu her bölgede, drone avcısı bu özel cihazlar kuş uçurtmuyor

Askeri bir teknoloji olarak karşımıza çıkan insansız hava araçları, bugün kolay erişilen tüketici elektroniği ürününe dönüştü. Bu yüzden terörist örgütler de daha fazla insansız hava araçlarını yani drone'ları kullanmaya başladı. Güvenlik kuvvetleri de drone'ların uzaktan kontrol mesafelerinin çok üzerinde bir menzile sahip silahlarla saldırıları etkisiz hale getirebiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı operasyonunda, terörist grupların elinde insansız hava araçlarının olduğu iddiası gündeme geldi. İnsansız hava araçlarının teröristlerin bile kolay erişebileceği silah olması, emniyet kuvvetlerini etkili tedbirler almaya itiyor.

İZİNSİZ KULLANIM YASAK
İnsansız hava araçlarının kullanımı konusunda dünyada pek çok sınırlama getirildi. Özellikle kamuya açık alanlarda, drone kullanımında ciddi regülasyonlar geliştirildi. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) belli bir boyutun üstündeki insansız hava araçlarının kayıt altına alınmasını sağlayan bir düzenleme yayınladı. Emniyet kuvvetleri de, insansız hava araçlarının terörist grupların kullanmaya başlamasıyla güvenliği kritik bölgelerde önlem alıyor. Bu önlemlerin başında anti drone silahları geliyor. Bu silahların menzilleri oldukça uzun.

RUS UYDU SİSTEMİ DE KULLANILIYOR
Temel çalışma prensipleri, telefon sinyallerinin kesilmesi için kullanılan Jammer'lara benziyor. Anti drone silahları sadece radyo haberleşmesini değil, GPS uydusu gibi navigasyon sistemlerine erişimi engelleyerek cihazın körleşmesini de sağlıyor. GPS uydularına alternatif olarak kullanılan Rus uydu navigasyon servisi GLONASS da insansız hava araçlarının kullandığı diğer bir navigasyon servisi. Terörist gruplar insansız hava araçlarını istihbarat toplamak, son dönemde saldırılar düzenlemek için kullanmaya başladı. Yani artık insansız hava araçlarıyla ilgili etkin önlemler almak şart oldu.

Eğitimli kuşlar da var
Sadece elektronik önlem almak yeterli olmuyor; drone avlayan kartallar özel olarak yetiştiriliyor. Drone'ların (en azından erişilebilir olanlar) hız ve manevra kabiliyetleri, kuşlardan daha etkili değil. O yüzden bu yöntem henüz işe yarıyor.

Otomatik sürüş sistemi etkisiz hale getiriliyor
Drone avlayan cihazlar, önce insansız hava araçlarının otomatik sürüş kontrol sistemlerini hedef alıyor. Cihazın sensörleri işlemez hale getirilerek adeta körleştiriliyor. Böylece cihazın uzaktan erişimi imkansız hale geliyor. Bu silahların menzilleri, drone'ların kontrol mesafelerinden daha uzun.

İki kilometreden drone avlıyor
Avustralyalı anti drone firması, DroneShield silahıyla iki kilometre mesafedeki drone'u etkisiz hale getirdiğini iddia ediyor. Silah 2.4 GHz ile 5.8 GHz arasındaki sinyalleri keserken, GPS uydularına erişimi de engelliyor. Firma yetkilileri, DroneShield silahının GPS uydusu dışında Ruslar tarafından kullanılan GLONASS navigasyon servisine erişimi de engellediğini iddia ediyor.

Kör uçanları bile durduruyor
Drone'lar uzaktan kumanda edilen cihazlar. Rotayı uzaktan belirleyebiliyor, tek tuşla geri getirebiliyorsunuz. Drone avcıları, genelde uzaktan komutların yerine getirilmesini engelliyor. Ancak bazıları, komutu başta aldıktan sonra rotayı takip ediyor. Kör uçuşu engellemek için GPS uydusu bağlantısı da kesilmeli. Genelde bu bağlantıyı kesmek için iki farklı frekans kullanmak şart. Çünkü navigasyon için farklı alternatifler kullanılabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA