Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İnternetin #büyük ve #küçük dünyası

Sosyal ağlarda takip ettiklerimiz ve paylaştıklarımız, içinde yer aldığımız dünyayı büyütmeye veya küçültmeye fazlasıyla yeter. Hatta hiç tanımadığımız coğrafyalarla tanışmamızı sağlayabilir

İnternet çapınızı büyütmek takipçi sayısı ile ölçülmüyor. Bazen sınırlı sayıda takipçisi olan insanlar hedeflerinin çok üstünde dünyaya açılabiliyor. Tersine takipçi sayısı yüksek kullanıcılar ezberlenmiş prangalar yüzünden kendilerini küçülen bir dünya içinde bulabiliyor. Takipçilerinin beğenilerine göre yaşamaya çalışanlar hayat çemberini daraltırken, kendi dünyasını renklendirmek için paylaşanlar samimi bir dille daha etkili olabiliyor. Şimdi ne demeye çalıştığımızı örneklerle açıklamaya çalışalım. Samimi bir dille kurulan iletişimle kazanılan takipçiler bu durumu fırsata dönüştürmeye çalışan zeka ile karşılaşınca buz gibi soğumaya başlıyor. Birkaç ay veya yılda ulaşılan takipçiler birkaç gün içerisinde kaybedilebiliyor.

KADINLAR PUDRA'DA BULUŞUYOR
Kadınlar, sosyal ağlarda her yaş düzeyinde etkin bir kesim. Üstelik kadınların paylaşımları erkekler gibi dar bir çerçevede kalmıyor. Kadınlara özel sosyal ağlar konusunda en güzel örneklerden biri de Pudra. Daha önce alışveriş sitesi olarak yayın hayatına başlayan Pudra.com şimdi kadınlara özel sosyal ağ olarak karşımızda. Yani Facebook ve Instagram'da etki yaratan içerik sahiplenme gücü Pudra uygulamasında devam ediyor. Sevinçlerini, tutkularını ve üzüntülerini paylaştıkları bir ortam yaratan kadınlar, beraber pijama partisi yapıyor, sevgilerini gösteren mesajlar paylaşıyor. Hatta saat 01.00'de kapanış partisi bile veriyorlar. Bu platformda toplumun her kesiminden kadınlar yer alıyor. Sitede Instagram, Facebook kullanımından alıştığımız menülere sahip uygulamanın kullanımına alışmak çok kolay. Yerel sohbet dokusunun paylaşımlara yansıması da doğal. Kendi dizilerini, içeriğini üreten ülkenin insanlarının kendi sosyal ağlarında buluşması çok zor değil.

Paylaşımlarımızın yedi temel tutkusu
Selfie (Özçekim):
Ünlü insanlarla birlikte fotoğraf çektirmek kanımızda var. Onların da insan olduğunu, üzgün ya da hasta olduklarını bilerek.
Damak zevki: Türkiye'de yemek programlarının izlenmesi boşuna değil. Anadolu eşsiz örneklerle dolu.
Spor: Futbol ve basketbol değil, yürüyüş yaparken çekilmiş özçekim fotoğraflar.
Seyahat: Gezmeyi kim sevmez? Seyahatlerde yapılan paylaşımlar en büyük tutkumuz oldu.
Sadık dostlarımız: Kediler ve köpekler yani ev hayvanları başta olmak üzere en yoğun paylaşımlarımızda onlar da var.
Doğa: İnsanların teknolojiyi kullanırken uzak kaldığı doğa paylaşımları da öne çıkıyor.
Müzik: Konserler ve sanat etkinliklerinde fotoğraf çekmeden duramıyoruz.

Futbol, teknoloji ve otomobil
Erkeklerin konu başlıkları ise futbol, ekonomi ve otomobil üzerinden çeşitleniyor. Özellikle futbol ve basketbol yıldızlarını, taraftar gruplarını takibe alan erkekler maçlar sonrasında paylaşımlarını artırıyor. Belki de en tartışmalı anlar en mutlu ve en üzüntülü zamanlarda öne çıkıyor. Aslında sosyal ağlarda paylaşımın en hatalısı, empati duygusunun kaybolduğu anlarda gerçekleşiyor. Basit bir teknoloji tartışması bile bir anda çığırından çıkabiliyor. Paylaşımın merkezindeki akıllı telefonlar yeni amiral gemisi ortaya çıktığında en yoğun paylaşılan ürünlere dönüşüyor. Son olarak Samsung Galaxy S8 ve Galaxy S8+ özellikleri dikkat çekiyor.



#Kadın başlığında 1 milyon paylaşım

Eğer her gün sabırlı, tutkulu ve keyif alarak paylaşımlara devam ederseniz karşılığını alıyorsunuz. #kadın etiketiyle 1 milyonun üstünde paylaşım var. Kadınların paylaşımlarının kültür, sanat, doğa, spor, yoga, seyahat, hayvanlar, yemek başlıklarında olduğu görülüyor. Çevremde başlangıcından bugünkü gelişimine tanık olduğum instagram hesapları var. Hikayelerinden kısaca söz etmek isterim.

Lezzeti damağımızda saklı
Yemek tarihi kitaplarıyla tanınan Ömür Akkor'un, Anadolu seyahatlerinden paylaşımları pek çok kişiyi olduğu gibi bizim de aklımızı çeliyor. Ancak amatör instagram hesapları da damağımızda hareketler yaratıyor. Örneğin @lezzetihalis yemek ve tatlı paylaşımlarıyla hem göze hem de damağa hitap ederek kendisini geliştiriyor. Pratik bilgileri ve tarifleriyle de harika bilgi kaynağı oluşturuyor.

Sanat, çiçek ve kediler

@gulsenrendeartworks de hem sanat hem de çeşitli bitki paylaşımıyla kendisine her yerden takipçi yaratıyor. Çiçekler, tablolar, kediler ve zaman zaman müziğin eşlik ettiği video ve fotoğraflarla Avustralya, ABD, Avrupa'dan takipçi kazanıyor. Bu hesapların profesyonelce yönetilen on binlerce veya yüz binlerce takipçisi yok. Ancak her kullanıcının nasıl pozitif üretim yapacağına dair ipuçları var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA