Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

iPhone X’in şifresi Çin’de çözüldü

Apple, iPhone X’in sırrını erkenden Çin’e kaptırdı. Sadece ürünün adı ve tasarımı değil, çift kameranın dikey olarak kullanıldığı prototip model bile Apple’ın sırrını ortaya çıkardı. Üstelik fiyatı bile doğru tahmin edildi

Apple Park ve yeni ürünlerin tanıtıldığı 12 Eylül'deki sunumda Tim Cook, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus'ı tanıtırken herkes sofradan aç kalkan biri gibi etrafa bakmaya başladı. iPhone 7S olması gereken isimler iPhone 8 olarak duyurulmuştu. Sonra Tim Cook o sihirli cümleyi söyledi: "One more thing... Yani bir şey daha..." O anda salonda bir alkış tufanı koptu. Sahnede bir aydır elimde olan Çin'de üretilmiş prototip ürünle tıpatıp aynı tasarım vardı. Üstelik 999 dolarlık fiyat tahmini bile doğruydu. Peki bu nasıl oldu? İşte Apple iPhone X ile bir ay önce buluşmamın hikayesi...

ÇİN'İN DOĞUBANK PAZARI
Bir ay önce Çinli teknoloji devi Huawei şirketinin kampüsünü ziyaret etmek üzere ülkenin elektronik üretiminin kalbi sayılan Shenzhen şehrine gittim. İlk işimiz çakma (çalıştırılamayan prototip telefon) iPhone 8'in peşine düşmek oldu. O zaman iPhone X iPhone 8 olarak ifade ediliyordu.
Shenzhen'de Doğubank benzeri onlarca iş hanının bulunduğu Huaqiangbei bölgesine gittik. Rehberimiz iş hanlarının girişinde küçük tezgahlarda satıldığını söyledi.
Tek tek tezgahları gezip sormaya başladık. Sonunda biri elinde olduğunu söyledi. Pazarlıkla fiyatı 150 yuana (Yaklaşık 75 TL) çekince dört kişi altı tane sipariş verdik. Birkaç saat sonrasına almak üzere sözleştik. Akşam yemeğinden önce ürünleri aldık.
Sonra iPhone tahminleri havada uçuşmaya başladı. Herkes 10'uncu yılda yenilik bekliyordu. Dikey yerleşmiş çift kamera bana pek inandırıcı gelmese de lansman yaklaştıkça hemen her şey doğru çıkmaya başladı.
Rehberimiz satılan prototiplerin bir iki aydır değişikliğe uğradığını söyledi. 'Peki bu prototipler niye üretiliyor' diye sorabilirsiniz. Bunlar daha çok bizim gibi çekim yapmak isteyen gazeteciler, teknoloji meraklıları ile aksesuvar üreticileri tarafından kullanılıyor.

TAHMİNLER ARTIK TUTUYOR
Ürünün son halini doğru tahmin edenler raflarda aksesuvarlarını önceden yerleştirme şansı yakalıyor.
Ürünlerle ilgili sadece tahminler tutmadı öncesinde üretilen Çinli prototipler de çok başarılıydı. Peki sebebi ne? Çin'de 75 TL'ye satılan prototipler birebir aynı tasarımdı.
Ekranı çalışmayan bu basit prototiplerde dikey kamera, ekran ve çerçeve doğruydu. Sadece çerçeve rengi tutmamıştı. iPhone 8'in çıkacağı konuşuluyordu. Ben Apple'ın 7S olmasını bekledim. Ancak iPhone X çıkınca iPhone 7S'in satması çok kolay olmayacaktı.
Yani iPhone 7 Plus satın alanları, 7S Plus almaya ikna etmek kolay değil. Ancak 8 olursa daha ikna edici olacağı kesindi. Son iki hafta Apple'ın 10'uncu yıla özel iPhone X serisini çıkaracağı bilgileri bir kez daha ortalığa yayıldı. Buna iOS 11 ile ilgili sızıntının sebep olduğu belirtildi.
Yani 12 Eylül sabahı tahminlerle ilgili sonuçları görmek için heyecanlıydık. Tim Cook, sadece iPhone 8 ve iPhone 8 Plus'ı açıklamış olsa büyük hayal kırıklığı yaratabilirdi. Şimdi gelecek yılı tartışmaya başladık bile. Sahiden gelecek yıl sizce Apple'ın sürprizi olacak mı?

YENİ MOTİVASYON KAYNAĞI APPLE PARK



Apple Park, Steve Jobs'ın son hayaliydi. Bunu da son sunumunda dile getirmişti. Bu yüzden iPhone X lansmanında ismi sıkça anıldı. Belki de bu projeye bu kadar bağlı olmasının sebebi; ürün tasarımından mağazalara, tedarik zincirinden basın iletişimine kadar her konuda kendine özgü yöntemler geliştiren Apple'a bulunduğu ofisle de fark yaratacağı öngörüsüydü. Steve Jobs'ın sunumunda söylediği gibi: "Dünyanın dört bir yanından insanlar ve mimarlık öğrencileri Apple Park'ı görmeye gelecekler." İşte bu temenniler gerçekleşirken Apple, uzay gemisini andıran benzersiz ofisiyle de kendisini motive edecek sebepler buluyor.

ÇÖPLERİ BİLE KARIŞTIRILAN ŞİRKET



Sonuçta Apple'ın, iPhone üretim için tedarik zincirinde yüzlerce firma var. Satın aldığı küçük teknoloji şirketlerden aldığı patentlere kadar öne çıkan hatta kapısındaki çöpe kadar araştırılan bir şirket. Kampüs üstünde drone uçuranlardan iş ilanlarına kadar gözlerin çevrildiği bir şirket. Artık ekosistemde yer alan yazılım geliştiricilere iOS işletim sistemiyle ilgili her yıl haziran ayındaki Küresel Geliştiriciler Konferansı'nda pek çok detay ortaya çıkıyor. En son iPhone X ve iPhone 8 açıklanmadan önce Tim Cook'un pantolon cebindeki telefonun kabarıklığından bile tahminler yapılmıştı. O yüzden Apple, 10 yıl önceki Apple değil.

İPHONE X Mİ İPHONE 8 Mİ
Apple'ın 10'uncu yıla özel açıkladığı iPhone X ile işlemci, ön kamera, hızlı ve kablosuz şarj özellikleriyle öne çıkan iPhone 8 ve iPhone 8 Plus arasında nasıl seçim yapacaksınız? Türkiye'de 6 bin 100 TL'ye satılacak iPhone X, 5 bin TL sınırına yakın iPhone 8 Plus ve 4 bin 500 TL'ye satılacak iPhone 8 arasında seçim yaparken fiyat ilk önemli faktör gibi görünse de herkesin en çok sorduğu ürün iPhone X oldu. 5.8 inçlik ekrana rağmen boyutları neredeyse iPhone 8'e daha yakın olan iPhone X rahatlıkla avuç içine oturuyor. Yüz tanıma dışında ekranı elinizi aşağıdan yukarı doğru kaydırmak yeterli oluyor.

ADINI KOYALIM ŞU İPHONE X'UN



Başlığa bakarak iPhone X'in değil, iPhone X'un dememin hata olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak pek çok kişinin ve bizim de hata yaptığımız gibi X işareti değil, Roma rakamıyla X yani 10 anlamına geliyor. Yani İngilizce iPhone X (Ten) diye okunuyor. Böyle olunca hem iPhone 8 hem de iPhone X (10 diye okunuyor) birlikte çıkmış oldu. Gelecek yıl çıkacak telefonun adını koymak zor olacak gibi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA