Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Oyun ciddi iştir şakaya gelmez!

7’den 70’e milyonlarca insan her gün akıllı telefonla veya internette oyun oynuyor. Sadece mobil oyunlar tüm dünyada 46 milyar dolarlık pazar yaratıyor. İlk defa Türkiye’den bir şirket, Türkiye’de geliştirdiği oyunların bir kısmını bir dünya devine 100 milyon dolara satarken dünya liderliğine de oynuyor

Akıllı telefonların vakit öldürmemize sebep olduğunu düşünenlerin sayısı az değil. Üstelik bir de mobil oyunlardan söz edersek daha da büyük vakit kaybı diye düşünebilirsiniz. Ancak mobil dünyada en çok vakit geçirilen alanlardan biri oyunlardır. Türkiye'de ise hâlâ kahvehanelerde vakit öldürme alışkanlığının en büyük sığınağı okey oyunu.
Okey oyunu, kahvehanelerden internete ve mobile taşınan ilk oyunlar arasında. Türkiye'nin okey tutkusunu 101 Okey Plus ile dünyaya taşıyan Peak Games'in, okey dahil tüm kart oyunları stüdyosu 100 milyon dolara dünyanın en büyük oyun devlerinden Zynga'ya satıldı. Geçtiğimiz hafta bu önemli haber, iş adamı Elon Musk'ın ziyareti sırasında hak ettiği değeri göremedi. Beş Türk futbolcusu 20'şer milyon dolara ABD'ye transfer olsa Türkiye'de yer yerinden oynardı.



Belki de Türkiye'nin en büyük entelektüel mülkiyet satışlarından biri olduğunu düşünülürse bu büyük bir başarıyı alkışlamamak veya merak etmemek mümkün değil. Anlaşma sayesinde Zynga gibi oyun devi de belki Türkiye'de önemli bir yatırıma imza atmış olacak. Peak Games yakın zamanda fikri mülkiyet hakları konusunda Hasbro'da açtığı davayı kazanarak bu konuda örnek olmuştu.
Bu olağanüstü başarının arkasında önemli bir ekip var. Yedi yıl önce kurulan Peak Games, kurucusu sevgili arkadaşım Sidar Şahin'in 20 yılı aşan bir emeğinin sonucu. Sadece bugün ortaya çıkan değere bakarak "Yedi yılda elde edilen başarıya bak" demeyin. Bu başarının arkasında Sidar başta olmak üzere pek çok insanın akıl, emek ve birikimi var. İstanbul Kabataş'ta bir Türk şirketinin, 60 kişilik bir stüdyoda geliştirdiği oyunların ABD'de ilk 10'a girdiğini kaç kişi önemser bilmiyorum. Üstelik bu şirketin gelirlerinin yüzde 99'unun yurtdışından, yüzde 70'inin de ABD'den olduğunu da söylesem. 100 milyon dolarlık okey ve kart oyunları satışı yapmasına rağmen Peak Games; kendilerine her ay üç milyon kullanıcı kazandıran, ABD'nin en çok oynanan 10 oyunundan biri olan Toy Blast gibi pek çok oyunu elinde tutmaya devam ediyor. Yani gelirlerinin çoğunu satılan değil, elinde tuttukları oyunlardan elde ediyorlar.



KESİNTİSİZ YOLUNA DEVAM EDİYOR
ABD'de 10 milyar dolara ulaşan mobil oyun pazarından daha çok almaya niyetli olduklarını söyleyen Peak Games Strateji Direktörü Ömer İnönü, "Biz yedi yıllık büyük bir emeğin sonunda bu noktaya geldik.
Bu anlaşma, şirketimizin kart ve okey oyunlarını geliştiren stüdyosunu ve o stüdyo tarafından geliştirilen oyunları kapsayan bir devir işlemi. Anlaşmaya konu olan stüdyomuzun geliştirdiği oyunlar arasında, Amerika'nın en büyük kart oyunlarından Spades Plus ve Gin Rummy Plus'ın yanı sıra Türkiye'nin en büyük oyunu 101 Okey Plus gibi oyunlar bulunuyor. Peak Games, tüm dünyadan milyonlarca kişinin severek oynadığı Toy Blast ve Toon Blast'i geliştiren ve ilerleten tüm takımları ile yoluna kesintisiz devam ediyor" diye konuştu. Bu arada Hindistan'da yapılan GamesBond araştırması kadınların mobil oyunlara ayardığı sürenin eklerden daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu da hatırlatalım.



Avrupalı yatırımcı fark etti
2010 yılında Sidar Şahin tarafından kurulan Peak Games'e daha sonra Rina Onur ve Hakan Baş da katıldı. Hakan Baş yaklaşık bir yıl sonra ayrıldı. Peak Games, mobil ve internet üzerinden ücretsiz oyunlarla kısa sürede adını duyurdu. Hummingbird ve Eurobird gibi melek yatırımcılardan destek alan şirket ABD başta olmak üzere Avrupa'da büyümesine devam etti. Avrupalı melek yatırım fonlarının dikkatini çekmesine rağmen Türkiye'den yatırımcıların girişim ekosistemine ve oyuna uzak durması dikkat çekici.

ABD'de en çok oynanan 10 oyun arasında
Peak Games'in Toy Blast isimli oyunu, dünyanın en büyük oyun pazarı olan ABD'de en çok oynanan 10 oyun arasında yer alıyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında açılan Toon Blast oyunu ise her ay ABD'de kazandığı üç milyon yeni kullanıcı ile alanında bu ülkede en çok indirilen oyun konumunda. Şirketin küresel çaptaki hedefi, dünyada mobil oyunlar alanında liderlik koltuğuna oturmak. Dünya genelinde 500 milyondan fazla kişinin mobil cihazında Peak Games ürünlerinden en az biri bulunuyor. Peak Games gelir ve kullanıcı bazında mobil oyun pazarında ABD'de ilk 10'da yer alıyor.

Yedi yıl önce kuruldu
Şirket oyun sektöründe büyük emeği olan Sidar Şahin'in sadece yedi yıllık girişimi değil, 20 yılı aşkın bir deneyiminin ürünü. İnternetten oynanan ücretsiz oyunlar dışında mobil oyunlara da odaklanarak küresel arenada rekabet edecek bir şirketin tohumlarını attı. Yine şirkete katılan hissedarlar arasında yer alan Rina Onur, şu anda dünyanın en büyük girişim ekosistemi hızlandırıcıları arasındaki 500 Startups İstanbul'un kurucusu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA