Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

2017’de en çok Bitcoin ve yapay zekayı konuştuk

Dijital para birimi Bitcoin, tüm cihazlara etki eden yapay zeka teknolojisi, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları, 2017’nin teknolojik konularında liste başı oldu

Akıllı telefonlardan dijital para birimlerine, yapay zekadan artırılmış ve sanal gerçekliğe 2017 yılında teknoloji, hayatımıza daha da yerleşti. Özellikle yılın son çeyreğinde dijital kripto para birimi Bitcoin ile yatıp kalktık. Yapay zeka teknolojisini kullanan sesli asistanı olmayan platform şirketini neredeyse dövdüklerini gördük. Bu yüzden tüm platform şirketleri, sesli komutla kullanılan hoparlörü tanıtmış oldu. İnsanı taklit eden, insan zekasıyla yarışan cihazlarla dolu bir 2018'in bizi beklediğini rahatlıkla söyleyebilirim.

VERİ TÜKETİMİNDE REKOR
Tüketicinin elinden düşürmediği akıllı telefonlar, yeni nesil alışkanlığın önemli parçası oldu. Türkiye, en çok telefonla konuşulan Avrupa ülkesi olarak kalmadı. Veri tüketiminde de benzer durum söz konusu. Özellikle 4.5 G yatırımının artışıyla, mobil geniş bant veri tüketiminde her çeyrekte rekorlar kırıldı. Akıllı telefonlar, artık tüketicinin duygusal olarak bağlandığı makam arabasına dönüştü. Akıllı telefonlarda adet olarak sayı düşse de 5 bin TL'nin üstünde akıllı telefonlar yılın son çeyreğinde vitrinlere çıktı. Kurumlar, girişimler ile teknoloji tutkunları yapay zeka konusunu sık sık gündeme getirdi. Özellikle yeni girişimler, hantal kurumlara yapay zeka, makine öğrenmesi ve derin öğrenme yeteneklerini kazandırdı. Teknoloji girişimleri, artan hızlandırma programlarıyla daha fazla uygulamayı ve ürünü hayatımıza kazandırdı. Akıllı telefonların kullanıcıların taleplerini bir adım önce algılayan yetenekleri, daha hızlı hareket etme şansı sunan çözümler, yapay zekanın uygulama alanlarını artırdı. 2017 için akıllı asistan yılı diyebiliriz. Her platform şirketinin bir sesli komut ve yapay zeka platformunu görmek mümkün. Amazon'dan sonra Google, Apple gibi platform devlerinin yeni ürünleri ve çözümleriyle tanıştık. Yakında çok farklı versiyonları karşımıza çıkabilir. Ancak 2018'de daha çok akıllı ürünle karşılayacağımız kesin! Şimdiden hazırlığınızı yapın.

2017'NİN TELEFONU
Yılın başında Samsung S8 sonsuz ekran formuyla aklımızı çelmeye başladı. Onu LG G6 serisi takip etti. Apple, kırmızı iPhone serisiyle piyasayı canlı tutmaya çalışırken, Huawei, P10 serisiyle Leica işbirliğini üst seviyeye taşıdı. Sonra Google'ın yeni işletim sistemi Android 8.0 Oreo güncellemesi geldi. Yazın sonunda bir yıllık hayal kırıklığını unutturacak Note 8 çıktı. İnce uzun şık ekranı, çift mercekle güzelleme göndereceğimiz yeteneklere kavuştu. Sonrasında Apple iPhone 8 ve iPhone X için şirketin yeni uçan daire şeklindeki kampüsüne konuk olduk. iPhone 8 ve iPhone 8 Plus mutedil dalgalı bir etki yarattı. Apple'ın 10. yıla özel telefonu iPhone X ise Kasım'da tüketiciye ulaştı. Apple iPhone'un ardından Çinli Huawei'n amiral gemisi Mate 10 Pro, dev ekran ve yapay zeka yeteneklerine sahip işlemci platformuyla dikkat çekti. Google, uzun süre akıllı telefonlarda Android deneyimini iyileştirmek için, telefon tasarımları, farklı işbirliği modelleri üzerinde çalıştı. Patentler konusunda Motorola ve pek çok girişimden destek aldı. Bu yıl HTC satın alması dışında yapay zeka konusunda gelişmeler kaydetti. Sonunda Android 8.0 Oreo deneyimini Pixel 2 telefonuna taşıdı. Bir süredir kullandığım telefon, kullanıcının bir adım önünde olmasını sağlayan özellikleri ve kamerasının yetenekleriyle dikkat çekiyor. iPhone kamerasındaki portre modu farklı şekilde kullanılıyor. Google Pixel 2, profesyonel kameralardaki alan derinliği yeteneğini, otomatik olarak daha hatasız yapıyor. Türkiye'de satılmasa da telefonun başarısı bizi oldukça şaşırtıyor.

SÖZDEN ANLAYAN HOPARLÖRLER
Hemen hemen tüm platformlar kendi sesli asistanını piyasaya sürdü. Amazon Echo güncellenmiş yeni modeliyle karşımıza çıkarken yeni Google Home heyecan yarattı. Apple HomePod piyasayı, iki platforma kaptırmamaya kararlı olduğunu gösterdi. Sonrasında her beyaz eşya ve tüketici elektroniği şirketi özellikle Amazon Alexa platformunu kullanarak kendi sesli asistanını piyasaya sürmeye başladı.

TAKSİDE BİTCOİN
Kahvehanelerde taksilerde bile Bitcoin konuşuldu. Hızlı değer artışı yüzünden kolay para kazanma algısıyla artan Bitcoin ilgisi, çaresiz fakirliğin olduğu ülkelerde en popüler konu haline geldi. Buzdağının üstünde dijital kripto para, altında ise Blockchain adı verilen anı belgeleyen dijital noter teknolojisi var.

TEKNOLOJİDE KONUŞULAN ÜÇLÜ
En çok kullanılan teknolojik kelime:
Dijital kripto para birimi BitCoin. Açık ara en çok adı geçen kelime oldu.
En çok konuşulan akıllı telefon: Önce iPhone 8 çıkacak diye düşündük. Ancak 10'uncu yıl beklentisi öne çıkınca en çok konuşulan akıllı telefon kuşkusuz iPhone X oldu.
En çok kullanılan teknoloji: Her işletim sistemine, işlemci platformuna ve uygulamalarda yapay zekadan izler bulmak mümkündü. Özellikle sesli asistan yarışı, yapay zeka konusunun daha çok gündeme gelmesine neden oldu.
Akıllı sesli asistan yılı: Evinde, iş yerinde sesli asistanla komut edilen cihazı olmayan kalmasın diyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA