Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İnternete insanlardan çok makineler bağlanacak

Araştırmalara göre 2022 yılından itibaren insanlardan çok makinelerin ağa bağlanacağı tahmin ediliyor. Makineler birbirleriyle internet dilinde konuşurken, en çok veriyi sürücüsüz otomobiller hatta akıllı yollar tüketecek

Son 30 yılda hayatımızı kökünden değiştiren en önemli şey internet oldu. Türkiye'de önce akademik çevrelerin kullandığı internet, 2000'li yılların başında ADSL teknolojisi ile hızlı internet bağlantısıyla evlere ve ofislere ulaştı. Ve o günlerde kulağımıza çalınan bir kelime vardı: Dijital uçurum. İşte bu dijital uçurum korkusu internet kampanyalarına yatırım arzusunu körükledi. Şimdi otomobillerin bile uçaklardan daha fazla veri tüketeceği döneme doğru gidiyoruz.

KONUŞAN MAKİNELER DÖNEMİ
Her ülkenin öncelikli hedefi internet kullanım oranını artırmak. Ancak gelişmişlik seviyesini insanların değil ağa bağlı makinelerin sayısı belirliyor. Bir insanın ürettiği verinin kat kat fazlasını makineler tüketecek. Araştırmalar 2022 yılından itibaren internete bağlı insan sayısının makinelerin gerisinde kalacağını ortaya koyuyor. Dünya nüfusundan fazla SIM kart ve mobil şebekeler insanlardan çok artık birbiriyle konuşan makineler tarafından kullanılacak. 2020 yılında 8 milyar cihaz internete bağlanırken, 2022 yılında ağa bağlı makinelerin sayısı, insanları geride bırakacak. Peki makineler neden birbirleriyle konuşuyor? İnternet dilinde konuşan cihazlar hayat kalitemizi artırırken, daha verimli ve daha hatasız çalışacak.

MOBİL FUARDA OTOMOBİL
Sürücüsüz otomobillerin tükettiği veri, uçakları geride bırakacak. Yani artık her şirket veri toplarken otomobiller liderliği ele geçirecek. Otomobiller ağa bağlı cihazlarla konuşarak, kazaları engelleyecek, ortaya çıkacak arızalara karşı önceden önlem alacak. Las Vegas'ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı CES'ten sonra Barselona'da kapılarını açan Mobil Dünya Kongresi'nde (Mobile World Congress - MWC 2018) sürücüsüz ve 5G şebekesiyle ağa bağlı otomobiller de dikkat çekti. Mobil endüstrinin en büyük mobil işlemci üreticisi Qualcomm ve 5G ticari ilk testini yapan Güney Koreli SK Telekom da standlarında kullandıkları ağa bağlı otomobillerle deneyimlerini anlatıyor. Sonuçta sürücüsüz otomobiller konusunda telekom şirketleri ile mobil işlemci platformu sahiplerini birleştiren en önemli şey veri.

YAPAY ZEKALI EĞLENCE SİSTEMİ
Mobil Dünya Kongresi'nde Yeni Mercedes- Benz A-Serisi'nde ilk olarak dünya lansmanı yapıldı. Burada yapay zeka ile çalışan MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi/Mercedes- Benz User Experience) adındaki yeni multimedya sistemi tanıtıldı. Sezgisel ve eğitsel olarak kullanıcıların davranışlarına göre şekillenebilen bir yapay zekayı barındıran MBUX, Barselona'daki Mercedes-Benz'in odak noktasını oluşturuyor. Yaklaşık 70 milyon satır kod yazılarak yaratılan yeni bilgi-eğlence sistemi MBUX ile ilk defa arttırılmış gerçeklik üzerinden harita görüntülemesi yapılabilmesi ise tamamen yeni bir özellik. Daimler'in geliştirme ve üretim alanlarında gelecekte sunacağı ulaşım çözümleri için yapay zeka, şirketin ana başlıkları arasında yer alıyor. Mercedes-Benz'in tam ve eksiksiz bir akıllı telefon entegrasyonu olan 'Mercedes Me', bir kez daha Mobil Dünya Kongresi'nde kendini gösterdi. Mercedes Me sayesinde, kullanıcılara akıllı telefon üzerinden kalan yakıt miktarını görme veya merkezi kilidi açma/kapama gibi araç fonksiyonlarını gerçekleştirme imkânı sunuluyor. Kullanıcı akıllı telefon üzerinden dört adede kadar sanal anahtar aktive edebiliyor.

FREN VE GAZ PEDALI YOK
Daimler bünyesindeki smart, Mobil Dünya Kongresi 2018'de, smart vision EQ fortwo'yu sergileyerek mobilitedeki gelecek vizyonunu gözler önüne seriyor. Salt mobiliteye odaklanan bir otomobilin kullanıcı konforunu ne kadar artırabildiğini gözler önüne seren smart vision EQ fortwo, CASE programı kapsamında geliştirildi. Şehir içi kullanıma odaklanılarak hazırlanan ve otonom sürüş sistemiyle donatılan iki kişilik smart vision EQ fortwo, tamamen elektrikli bir altyapıya sahip. Car2Go isimli araç paylaşım programının geleceğine dair ipuçları taşıyan smart vision EQ fortwo'da gaz ya da fren pedalları bulunmuyor.

PORSCHE AKILLI TELEFONDAN KONTROL EDİLİYOR
Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC) şirkete göre türünün ilk örneği olan akıllı telefon tarafından kontrol edilen bir araç tanıtıldı. Yol Okuyucu (Road Reader) projesi kapsamında, engelleri tespit edebilen ve dışarıdaki uyaranlara tepki verebilen dönüştürülmüş bir Porsche Panamera'nın kontrolüne yardımcı olmak için bir Huawei Mate 10 telefonu kullanılıyor. Araba, öğrenme ve koşullara göre doğru eylemi seçme kapasitesine sahip. Akıllı telefondaki kamera, yoldaki nesneleri tarayıp tanımlıyor ve bilgiyi aracın otomatik sistemlerine Wi-Fi yoluyla iletiyor. Huawei, aracın akıllı telefonun belleği sayesinde kediler, köpekler, futbol topları ve bisikletler de dahil olmak üzere 1000 farklı nesneyi ayırt edebileceğini açıkladı.

BIRAKIN EMOJİNİZ SELAMLASIN
Instagram hesabınızda, hikayelerde, Twitter'da kendi emojinizi veya ağır çekim videolarınızı paylaşmak için çok sebebiniz var. Artık akıllı telefonlarda daha iyi fotoğraf, video, hareketli emojiler ve GIF'ler ciddi anlamda telefon seçerken etkili oluyor. Samsung Galaxy S9 ve S9+, ultra ağır çekim özelliği, ortam ışığına göre otomatik ayarlanabilen diyafram, iyi kamerası ve duygularınızı kişiselleştirilmiş bir şekilde ifade etme olanağı sağlayan AR emojiler telefon deneyimini değiştiriyor.. Yüzünüze selfie çeker gibi telefonun ön kamerasını tuttuğunuzda size uygun önerilere başlıyor. Artırılmış Gerçeklik Emojileri (AR Emoji), saniyede 960 kare çekebilen ultra ağır çekim özelliği ve düşük ışıklarda daha iyi sonuç veren fotoğraflar sağlayan kamera dikkat çekiyor. Sıçrayan su tanelerini görmek, temizlenen bir kedi veya ıslanan köpeğin sallanma görüntüleri eğlenceli videolar elde etmenizi sağlıyor. 1 Mart itibarıyla Türkiye'de de satışa sunulacak ürünler tüm operatörlerle satışa sunulacak. Türk Telekom satış kanalında özel deneyim alanlarında kullanılacak. Telefonların sadece özellikleri ve tasarımıyla karar vermek artık olanaksız. Örneğin ultra ağır çekim yeteneği, 35 farklı seçenek arasından fon müziği ayarlayıp istediğiniz an sosyal medyada paylaşabilme özelliğini kullandıkça fark etmek mümkün.

DENEYİMLEMEK ŞART
Düşük ışık performansını sağlayan dinamik diyafram açıklığı gibi özellikler deneyimledikçe ortaya çıkıyor. AR Emoji, veri-tabanlı bir makine öğrenimi algoritması kullanıyor. Bu algoritma, kullanıcının 2 boyutlu görüntüsünü analiz ederek ve 100'den fazla yüz ifadesi ile karşılaştırarak göz kırpması, kafa sallama gibi ifadeleri taklit eden 3 boyutlu bir model oluşturuyor. AR emoji gerçek hayattaki duyguları istenilen uygulamada paylaşılacak formatta emojilere dönüştürüyor. Samsung'un yeni SmartThings uygulamasını destekleyen ilk cihazlar, Galaxy S9 ve S9+ modelleri, internete bağlanan akıllı cihazları yöneten komuta merkezi görevini üstleniyor.

KÜLLERİNDEN DOĞAN METAL KANATLI TELEFON
Nokia eski telefonların yarattığı tanıdık marka algısını iyi kullanıyor. 20 yıl önce kullandığın bir telefonun güncel versiyonunu vitrinde gördüğünde mağazaya giren biri sonra güncel dokunmatik ekranlı bir Nokia ile dışarı çıkabilir. İşte o telefonlardan biri de Nokia 8 Sirocco'nun metal gövdesi eski bir tasarımı hatırlatıyor. Daha önce olduğu gibi çift-görüş, ZEISS merceklerle çalışan Nokia 8 Sirocco iyi bir ses gücüne sahip. Kavisli camını saran özenle tasarlanmış paslanmaz çelik çerçeve, dayanıklılık ve güzelliği bir arada sunuyor. Yalnızca iki milimetre kalınlığındaki kenarıyla, baştan uca 2K 5.5 inç POLED ekranını saran daha küçük çerçeve ve kavisli gövdeye gömülmesiyle ultra kompakt bir his veriyor. Paslanmaz çelik çerçevesi, 6000 serisi alüminyumdan 2.5 kat daha güçlü olan telefonda, günlük darbelerden zarar görmemesi için 3D Corning Gorilla Glass 5 yer alıyor. Mücevherle parlatılmış paslanmaz çelik çerçevesinin de etkisiyle hafifliği ve tamamen dengeli yapısıyla kullanıcıların elinde çok daha güvenli bir his yaratıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA