Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Mini mini bilgisayarlar coştu

Mini bilgisayarlar ekonomik, masa üstünde fazla yer kaplamadan ihtiyacınız olan performansla uyumlu iş yapıyor. Yani tam görev adamı. Televizyonların kutusunda, ATM’lerin içinde veya monitör arkasında bu bilgisayarlar istediğiniz işlemi gerçekleştiriyor

Bilgisayar satışlarının sayısı arttıkça farklı ihtiyaçlar için yeni tasarımlar ortaya çıkıyor. Mini bilgisayar konsepti, depolama alanı, elektronik devreler küçüldükçe daha güçlü daha farklı amaçlar için kullanılmaya başlandı. Mini bilgisayarların performansı uçup kaçmıyor. Ancak hedefe yönelik kullanımla fazla yer kaplamadan tanımlanan yeteneğe sahip oluyor. Şöyle bir maziye göz atacak olursak; 1980'lerin başında kişisel bilgisayar pazarı MITS Altair, Apple II ve IBM PC gibi masaüstü bilgisayarlarla başladı. Satışlar patladığında Microsoft Windows tabanlı ve Intel işletim sistemli el bilgisayarları, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar ortaya çıktı. Yüksek performanslı oyun bilgisayarları masaüstü olarak evlerdeki yerini hâlâ koruyor. Tabletler iPad sayesinde hayatımıza 2010 yılında girip yeni bir kategori oluşturdu. İş istasyonları, sunucular ve nihayetinde bulut hizmetlerini destekleyen dev sunucu çiftlikleri karşımıza çıktı. Böyle olunca bilgisayarlarda performans ikinci plana düştü.

GİZLENMİŞ BİLGİSAYARLAR
Bulut tabanlı çalışmak istemeyenler için yüksek performanslı cihazlar da bulmak mümkün. Elbette, daha güçlü mini bilgisayarlar satın alabilirsiniz. Örneğin, Intel NUC (sonraki bilgisayar birimi) bir Core i7 işlemci, 32 GB bellek, 2 TB M.2 SSD ve 2 TB sabit sürücüyü kullanabilir. Mac Mini, çoğu mini PC'den daha büyük olmasına rağmen aynı ihtiyacı karşılıyor. Mini bilgisayar dediğimiz cihazlar her yerde karşımıza çıkabiliyor. Aslında bir kısım mini bilgisayarlar göz önünde durmadan iş yapıyor. Banka ATM'leri, elektronik cihazlar, halka açık dokunmatik kiosklar ve tabela göstergelerinin arkasında birer mini bilgisayar var. İnsanlar genellikle otomatik bilet makinelerinde, havalimanı ekranlarında ve büyük reklam panolarında Windows hata mesajlarını gördüğünde arkada bir bilgisayar olduğunu anlıyor. Tabii ki, birçok cihaz, tek kartlı bilgisayarlarda çalışan farklı işletim sistemlerini kullanıyor. Ancak temel prensip aynı. Ayrıca, hobi olarak kullananlar için Raspberry Pi gibi cihazlar pazarın bir kısmını ele geçirdi. Bununla birlikte, Microsoft Windows'un yaklaşık 1.5 milyar kullanıcısı var, yani nispeten küçük pazar nişlerine hitap eden cihazlar için hâlâ bolca yer var.

MONİTÖR YANINDA MİNİ PC
Mini PC'ler, çalışma alanı geniş olmayan ofislerde masaüstü bilgisayar gibi de kullanılıyor. Çok küçükler, ince LCD monitörün arkasına kolayca takılabiliyor. Bu, alanın sınırlı olduğu veya resepsiyon görevlisinin masası gibi bir kule vakası istemediğiniz durumlarda önemli bir avantaj. Ayrıca, ilk önce ayarladığınız sürece, tam boyutlu bir masaüstüne yedek olarak bir mini bilgisayar da satın alabilirsiniz. PC'ler zaman zaman başarısız oluyorlar ve hiç kimse yedek parça deposunda tam boy bir kule bulundurmak istemiyor. Türk Telekom mağazalarında satılan mini bilgisayar çeşitleri var. Yani telefon gibi satın alabileceğiniz ürünler. Eğer mini PC'lerde depolama yapmadan buluta kayıt yaparak kullanıyorsanız, temel verilerinizi çevrimiçi olduğunuz sürece, mini bir PC'de birkaç dakika içinde değiştirebilirsiniz. Mini PC'ler çok güçlü değiller. Sadece onlardan ne beklediğinizi iyi düşünüp seçimi ona göre yapmanız gerek. Örneğin ASUS Mini PC PB40, masaüstü bilgi-işlem gücünü, sadece 17,5 cm genişliğinde ve 3,4 cm inceliğinde tarz sahibi metal bir kasaya yerleştiriyor. Bu kompakt kasanın içinde en yeni Intel Celeron işlemci, seçeneğe bağlı fansız tasarımla tamamen sessiz çalışabiliyor. 1 litreli hacim ise dahili kablosuz ve USB 3.1 Gen 1 Tip-C ile basit ve hızlı veri aktarımı için sorun teşkil etmiyor. Mini PC PB40 bunun yanında esnek bir giriş/çıkış portu ile işletmenizin ihtiyacına göre DisplayPort, VGA veya COM soketi yerleştirmenizi mümkün kılıyor. Bunun dışında ASUS Transformer T101, Lenovo Miix 320 gibi ikisi bir arada aygıtlarda kullanılan bir dört çekirdekli Intel Atom x5- Z8350 işlemci kullanılıyor.

Televizyona komşu akıllı kutular
Genellikle, video akışı en iyi bir Roku çubuğu, Apple TV, Amazon Fire TV veya benzeri bir cihazla yapılıyor. Bununla birlikte, mini PC'ler set üstü kutular olarak da kullanılabilir ve belirtildiği gibi TV setinin arkasına monte edilebilir. Sadece bir bluetooth fare ve klavye veya dahili izleme paneli olan bir klavye ekleyin ve gitmeye hazırsınız. Mini PC'ler bir tarayıcıda yüksek tanımlı You- Tube videoları oynayacak ve ayrıca Kodi, Plex ve MediaPortal medya sunucularını ve istemci uygulamalarını çalıştıracaktır. Windows 10 uygulamaları Netflix, Hulu, Spotify, BT Sport, Minecraft, e-posta, haberler ve hava durumu gibi özelliklere erişim sağlıyor. Skype'ı bir TV setinde çalıştırmak istiyorsanız, mini bir PC de bunu yapacaktır. İnsanlar genellikle doğru fare hareketleri gerektiren Excel gibi programları çalıştırmak için bir TV setinden çok uzakta oturuyorlar

MASADAKİ UFAK CANAVAR
Tabii ki, harici bir sabit disk satın alarak daha ucuz bir depolama alanı yaratabilirsiniz, 4 TB artık uygun maliyetli bir boyutta. Bu, istemeyeceğiniz ekstra bir kutu ve kablolama ekler. Mini pastadan PC çıktı. Üstelik cihaz 2016 yılında vitrine çıktıktan sonra sürekli güncelleniyor. "Ofiste yerim dar" diyenler için masanın üstündeki her santimetre değerlidir. Bu yüzden monitör, masaüstü bilgisayar seçerken en önemli özelliklerden biri de boyut. Hani gofret reklamlarında kullanılan bir slogan vardı: "Dokuz kat tat" diye, HP Elite Slice her katında farklı yeteneğin mini PC ile tanıştığı bir cihaz. Modüler mini bilgisayar Elite Slice, kullanıcıların tercihlerine göre şekilleniyor. 6.5 inç büyüklüğe sahip mini PC tombul bir telefondan hallice büyüklüğe sahip ve 1,04 kg ağırlığıyla çok hafif dizüstü bilgisayar gibi. Tek USB-C kablo ile bağlantıları hallederek etrafı rahatsız etmiyor. Farklı kapak seçenekleriyle üst kapağı kablosuz şarj ünitesi, alt katı 360 derece kablolu ya da kablosuz hoparlör olarak kullanılıyor. Yani kapağa göre kendi cihazınızı tasarlıyorsunuz. İş istasyonları daha heybetli cihaz diye düşünmeyin. HP Z2 Mini bir gerçekten de iş istisyonu için fısıltıyla konuşup boyundan çok büyük iş yapıyor. 6 monitör bağlayıp masada farklı cihazları bağlayabiliyorsunuz.

EVİN EĞLENCE MERKEZİ
Bir televizyon setinin arkasındaki mini bir PC'yi monte edin ve bir istemci olarak, internetten, PC'nizden veya NAS (ağa bağlı depolama) cihazından filmler izlemeye başlayabilirsiniz. Çoğu mini PC, sunucu olarak çalışmak için yeterli depolama alanına sahip değil. Ancak yine de bir SD kart veya USB flash sürücü eklenerek yenilik yapılabiliyor. Uygun fiyatlı olanlar 8 GB ile 256 GB arasında değişiyor. Daha üstünde bir depolama cihazı cüzdanınızı yakabilir. Belki tüm müzik, video, fotoğraf ve film kitaplığınızı depolayamazsınız. Netflix, Tivibu gibi televizyondan bağlandığınız bulut tabanlı servisleri kullanarak izleyebilirsiniz.

ERGONOMİK BİR MODEL
Mini bilgisayarların herhangi birini kullandıysanız, e-posta, web'de gezinme ve Microsoft Office programlarını çalıştırmak için yeterli olduğunu görmüşsünüzdür. Çoklu görevler için tasarlanmadılar. Ancak tanımladığınız gerçek işlerini iyi ve eksiksiz yapabiliyorlar. Depolama yetenekleri çok gelişmiş değil. Hatta amiral gemisi telefon kadar bile değil. 32 GB Windows 10 için teknik olarak yeterli depolama alanı olsa da, güncellemeleri yapmak için harici bir sabit disk takmanız gerekebiliyor. 64 GB ve tercihen daha fazlası ile başlamak daha iyi olabilir. Yeni Mac Mini ise 4 ve 6 çekirdekli işlemci, 64 GB'a kadar daha hızlı bellek ile masaüstü bilgisayarlar kadar güçlü. Thunderbolt uyumlu 3 bağlantı noktası, Apple T2 güvenlik yongası ve 10 GB Ethernet seçeneği, yeni Mac Mini'yi daha hızlı ve daha yetenekli bir masaüstünden daha fazlası yapabiliyor. Soru şu, neden bir dizüstü bilgisayar ya da iki-in-one yerine mini bir bilgisayar satın aldınız? İki sebebi var. Öncelikle, çok büyük bir monitöre veya bir televizyon setine sahip bir mini PC'yi kullanabilirsiniz. İkinci olarak, sağlık endişeleriniz varsa, iyi ve ucuz bir USB klavyeyi takabilirsiniz, ergonomik bir model. Bu, fiyatı yükseltir, ancak iyi bir monitör ve klavye ile ucuz bir dizüstü bilgisayardan daha rahat ve kullanımı çok daha iyidir.

EVDE HER ŞEY AKILLANIYOR
Akıllı ev aletleri, fişten akıllı kameraya ve ampule kadar pek çok ürünle hayatımıza giriyor. Kimi tembelliğe sebep olduğu söylense de kullanımı giderek yayılıyor. Özellikle tasarruf amaçlı kullanımı artıyor. İşte bu ürünlerden birkaçı şöyle:
- Akıllı fiş: Herhangi bir açık prize takılabilen ve böylece kullanıcıların, bu prize takılı tüm uyumlu cihazları kontrol edebilmesini sağlayan küçük ve kullanımı kolay bir cihaz.
- Akıllı kamera: Kızılötesi gece görüşü sayesinde, evinizden gece bile canlı video yayını ile evinizi kontrol etmenizi sağlayan akıllı bir güvenlik kamerası. Yerleşik mikrofonu ve hoparlörü sayesinde karşılıklı ses iletimi de sağlayabiliyor.
- Akıllı ampul: Kullanıcıların, evlerinin ışıklandırmasını uzaktan zamanlamasını ve özelleştirmesini sağlayan akıllı ampul. Lenovo Link uygulaması sayesinde her zaman ve her yerden evinizdeki renk sıcaklığını ayarlayabilir, parlaklığı azaltabilir veya ışıkları açıp kapayabilirsiniz. Lenovo Akıllı Ev Cihazları ürün gamı, ilk olarak kasım ayı itibariyle Amerika pazarında satışa sunuluyor. Ürün gamının ilerleyen zamanlarda Türkiye'de satılması bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA