Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sözden anlayan asistan öğreniyor Türkçe

Google Asistan, Karadeniz şivesini bile anlayan, hayatımızı kolaylaştıran 250 komutla Türkçe öğrenmeye başlıyor. Ocak ayında tüm Android ve iOS kullanıcılarına açılacak uygulama, en zor tekerlemeleri bile söylüyor

"Ok Google! Türkçe ne kadar öğrendin?" diye soruyorum. Google Asistan uygulaması sorumu "Henüz yeni başladım" diye yanıtlıyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojisi yetenekleriyle gelişmiş Google Asistan uygulamasını Türkçe deneme şansı bulduk. Android ve iOS işletim sistemi kullanan tüm telefonlarda Google Asistan, 2019 yılında Türkçe kullanıma açılacak. Belki henüz ofiste asistanları işsiz bırakmayacak ama otomobilde, elleriniz doluyken önemli bir yükü üstünüzden alacağı kesin.
Google'ın küresel geliştirici ekosistemini bir araya getirdiği Google I/0 2018 etkinliğinde tanıtılan Google Asistan uygulaması Türkçe kullanıma ocak ayında başlıyor. 300 komuttan şimdilik 250 farklı komutu Türkçe algılayan Google Asistan, toplam 5 binden fazla internete bağlı cihazla çalışıyor. Öğrenmeye devam ederek güçlenecek Google Asistan 40'tan fazla markanın otomobillerinde mevcut ve 30'dan fazla dile Türkçe de eklendi. Bağlantılı komutları da algılayan Google Asistan sormaya başladığınız konuyu unutmadan bağlantılı yanıtlar verebiliyor. Ancak öğrendikçe yeteneklerinin geliştiğini de söyleyelim.

ŞİVELERİ BİLE ANLIYOR
Google Asistan'ın karmaşık ve uzun cümleleri anlayarak yanıt vermesi gelecek konusunda önemli fikir veriyor. Ayrıca Hemşin şivesiyle konuşmaya başladığımda da bizi üzmüyor. "Ok Gugil! Yarun hava durumi nasil?" diye 'ağzumi' yaya yaya soruyorum. Aldığım yanıt gayet yerinde. Bağlantılı uygulamayı açıp hemen yanıt veriyor: "Yarın hava durumu 11 derece olacak".
Google Asistan'ın sadece şive anlaması değil, Türkçe en zor tekerlemeleri söylemesi bile heyecan veriyor. Yıllar önce siyah beyaz TV ekranında Halit Kıvanç'ın sunuculuğunu yaptığı yayında sanat güneşimiz Zeki Müren'in "Şu tarlaya bir kemeken ekmişler" cümlesiyle başlayan tekerlemesini Google Asistan Türkçe teklemeden söylüyor. Yani kelimeler mekanik değil, anlaşılabilir şekilde çıkıyor.

NAVİGASYONDA DA YARDIMCI
Otomobilde Google Haritalar'ı kullanırken asistan hizmet etmeye devam ediyor. Elleriniz direksiyonda ve gözleriniz yoldayken Google Asistan kullanılabiliyor. Artık yenilenen bir arayüze sahip olan asistan, akıllı ekranlar özelliği sayesinde de Haritalar, Takvim, Duo ve Fotoğraflar gibi Google hizmetlerinde de çalışabiliyor.
Ayrıca uygulamaları aynı anda kullanmanızı da sağlıyor. Nasıl mı? Google Haritalar'da navigasyon ekranı açıkken kısa mesaj gönderebiliyorsunuz. Spotify veya Türk Telekom Muud gibi Google dışında uygulamalar dinlenebilir olma yeteneğini kazanmış olacak.

MESAJ BİLE ATACAK
Telefonla arama, mesaj gönderme gibi iletişim işleri: "Özlem'i ara, annemi hoparlörden ara veya SMS gönder, Berkay'a 20 dakikaya oradayım diye mesaj at, Işıl'a WhatsApp'tan mesaj gönder, Nazlı'ya e-mail yaz" gibi iletişim işlerini anında çözüyor. Google Asistan birinin birden fazla telefonu varsa hangisine mesaj ya da arama yapacağını size soruyor.
Alarm kurma: Sabah saat 8'e alarm kur, Alarmlarımı, zamanlayıcıları göster, hazırlan adında bir alarm oluştur, fırın adındaki zamanlayıcıyı sil, her perşembe akşam 5'e alarm kur ve benzeri komutları veriyorsunuz.
Randevular için takvim oluşturma: Takvimime akşam yemeği adında bir etkinlik ekle, ajandamdaki toplantıları göster, sıradaki toplantım nerede, yarın akşam saat 9'a bir etkinlik oluştur hatırlatmalarını Google Asistan yapsın.
Telefondaki tüm ayaları yapma: Google Asistan, telefonun tüm Android uygulamalarındaki ayarlarını rahatlıkla yapmanızı sağlayacak. Sesi aç, telefonumu sessize al, uçak modunu aç, bluetooth'u kapat, feneri aç, WiFi'ı kapat, Sesi maximum yap, fotoğraf çek, şu siteye git, ışıkları aç, ışıkları yüzde 50 yap gibi komutları rahatlıkla yerine getiriyor.
Müzik ve video oynatma: Doğaya dönüş adlı şarkı listemi çal, Spotify'da sütliman adlı listeyi çal, Sezen Aksu çal, Netflix aç, Ferit Odman'ın Ayrılık şarkısını aç, YouTube'da Türkçe pop kanalını aç, müziği durdur gibi komutlar rahatlıkla yerine getiriyor.
Yol veya adres tarifi: Eve yol tarifi ver, Belgrad Ormanı yolunun trafik durumunu göster, havaalanına toplu taşımayla en hızlı nasıl giderim, iş yerime yol tarifi başlat, Maçka Parkı buradan ne kadar uzaklıkta gibi komutlarınızı asistanınız sizin için anında yanıtlıyor.
Her türlü sorunun yanıtını isteme: Tatil resimleri göster, 54 feet kaç metre, hissikablelvuku ne demek, borsada durum nedir, 1 Türk Lirası kaç dolar, Fenerbahçe maçı kaç kaç bitti, Fransızca bir kahve lütfen nasıl denir, yanıma şemsiye almalı mıyım, bir yeşil elmada kaç kalori var, 22 bölü 7 kaç yapar gibi sorulara bile yanıt veriyor.

YAPAY ZEKA ALIŞKANLIKLARI ÖĞRENİYOR
Akıllı telefonların önemli bir bölümü de Google Asistan ile birlikte daha kısa sürede sizi tanıyıp hizmet vermeye başlıyor. Nokia 8.1, telefonu daha akıllı ve hızlı hale getiren yapay zekayla güçlendirilmiş Android 9 Pie özellikleriyle geliyor. Yapay zeka ayrıca siz telefonu kullandıkça davranışlarınıza uyum sağlayarak akıllı telefonunuzu zaman içerisinde daha da akıllı hale getiriyor. Uyarlamalı Pil özelliği, sık kullanılmayan uygulamaların pil kullanımını sınırlıyor ve Uygulama Hareketleri özelliğiyle de bir sonraki hareketinize daha hızlı geçebilesiniz diye ne yapacağınızı önceden tahmin ediyor. Bu özellikler, cihazınızın işlevselliğini ve şimdiye kadarki tüm Android deneyiminizi daha modern bir hale getiriyor. Nokia 8.1 ayrıca Google Assistan'ın yeteneklerini Dual-Sight ile birleştiriyor. Bu sayede #Bothie fotoğraflarınızı ve videolarınızı çekmesini isteyebilir, hatta rahat ve kusursuz bir deneyim yaşamak için YouTube'da canlı akışa yönlendirmesini bile söyleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA