Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Hangi Guardiola?

10 yıl önce Barcelona’da kupalar kazanmaya başlarken güzel insan hikayeleri biriktiren adam, İngiltere’de medyayı azarlayan, küstah ve kibirli bir teknik direktöre dönüşmüş olabilir mi?...

Önce onun hayatından iki hikaye. Barcelona altyapısının çalıştığı tesislerde 30 yıldır bir taraftar her gün genç oyunculara destek veriyordu. İşi olmayan Cristobal uzun yıllardır Barcelona kulübünden idareciler, teknik adam ve futbolcuların yardımıyla hayatını idame ettiriyordu.
Guardiola, 25 yıldır tanıdığı bu yaşlı adamı, Camp Nou'da yedikleri yemeklere davet etti. Cristobal artık takımla birlikte yemek yerken, Guardiola futbolcuların 'başka hayatlar'ı keşfettiklerini söylüyordu. Camp Nou'da kazanılan Real Madrid maçı sonrasında soyunma odasındaki sevince Cristobal da ortak oldu. Birkaç saat sonra mutlu bir şekilde hayata veda etti.
9 yıl önce ekibinde kaleci antrenörü olarak görev yapan Juan Carlos Unzue'nin babası vefat etti. Barcelona'nın ertesi gün maçı olmasına rağmen Guardiola, kulüp idarecilerine tüm takım ve teknik kadronun Barselona dışındaki cenazeye katılacağını söyledi. Cenazede "Günlük yaşıyoruz. Bugün burada olmamız gerekiyordu. Yarın maça bakarız" dedi.
Sene 2017... Bu özel hikayelerin öznesi adam, İngiltere'de küstah, kibirli ve başarısız olarak anılıyor. Yılların ondan çok şey götürdüğü aşikar. Yorgun yüzünün yanına, medyayı azarlayan, Bayern Münih'te 40 yıllık doktorlarla kavga eden, Manchester City'de futbolcusuyla soğuk savaş yapan zor adamlığı ekledi.
Hayat bu, herkes değişir. Peki başarısız olduğunda pes eder mi? Pep Guardiola'ya bu söylentiyi sordular. Her şeyi kazanan ve 10 gün sonra 46 yaşına girecek olan Katalan hoca, teknik adamlığa erken veda mı edecekti, bıkmış mıydı? Cevap kısaydı: "Bu işe genç yaşta (36) başladım. 60 yaşına geldiğimde beni teknik direktör olarak göremeyeceksiniz."
Yoran, 9 yıllık teknik adamlık mı, yoksa 32 yıldır içinde olduğu futbol dünyası mı? Biri bir gün bunu da soracak...

21
Pep Guardiola, Barcelona ve Bayern Münih'te teknik adamlık yaptığı 9 yılda 21 kupa kazandı.

BİR PROJE:
Carlos Tevez mi 50 bin futbol okulu mu?

İtalya'da kariyerinin zirvesindeyken memleket hasreti çekip Juventus'u bırakıp gittiğinde herkes şaşkın ama bir o kadar da saygı duyuyordu Carlos Tevez'e. Arjantinli için Boca Juniors formasını giymenin verdiği mutluluğun bedeli yoktu. Onu Buenos Aires'de son kez Superclasico'da izledik. River Plate'i yıkarken attığı muhteşem golle yine dünyanın bütün spor kanallarına konuk oldu.
Aşk, tutku bir yere kadar ... Carlos Tevez de Çin'den gelen akıllara ziyan teklife hayır diyemedi. Yıllık 40 milyon Euro'dan bahsediyoruz, hangi futbolcu buna hayır diyebilir ki! Çin Ligi'ne oynamaya giden üç futbolcu tipi var. Birinci grupta kariyerinin sonunda iyi para kazanmak isteyenler, Martins, Tevez, Demba Ba gibi. İkinci grupta Avrupa'da gözden düşen ve artık kariyer yerine para diyenler, Jackson Martinez, Pelle, Gervinho gibi. Son grupta ise Avrupa futbolunun devlerinde oynayacakken, 3 yılda kazanacağım parayı bir yılda Çin'de kazanırım diyenler; Oscar, Burak Yılmaz, Hulk, Axel Witsel ve Alex Teixeira gibi..
Bir de madalyonun öteki yüzü var. Çin Süper Ligi'ndeki 16 takımın amacı sahneyi yıldızlarla doldurup çocukların gözlerini kamaştırmak çünkü ülkede futbol sevgisi daha narin bir fide gibi.
Çin'de 2016 yılı sonunda açılmış futbol okulu 5 bin. Bu rakamı 2025'te 50 bine çıkarmayı hedefliyorlar. Ülkedeki futbol sahası bugünlerde 11 bin iken 3 yıl sonra bu rakamın 70 bin olması bekleniyor. Çin futbolunun alt yapısında bugünlerde çoğunlukla İspanyol hocalar çalışıyor. Türkiye'de yeterli imkanı bulamadıkları dolayı şikayetçi olan alt yapı hocalarına duyurulur. 2025 hedefinde 50 milyon Çinlinin -ki bunun 30 milyonunun öğrenim çağındaki çocuklar olması bekleniyor-futbol oynuyor olması var.
Sonuç; vitrin güzel ama asıl arkadaki üretim tesislerine bakmak lazım. "Olmaz" diyenler var, ben de "En azından deniyorlar" diyorum...

48
Çin'in en başarılı kulübü Guangzhou Evergrande'nin alt yapı tesislerinde 48 futbol sahası var.

BİR TEKNİK ADAM
Zinedine Zidane neyi değiştirdi?

Alt yapı dışında takım çalıştırmamışsın, başarın da yok hayal kırıklığın da. Bir zamanların efsane futbolcususun ve o günlerin üzerine teknik adam olup başarısız olduğunda gölge düşer diye korkuyorsun.
Zinedine Zidane'ın üç yıl önce hissettikleri buydu. "Başarısız olmaktan korkuyorum" diyordu. Bir yıl önce Real Madrid onu denize attı ve "Yüz" dedi. Kimse bu kadarını beklemiyordu elbette! Daha ilk yılında Şampiyonlar Ligi, Avrupa Süper Kupası ve Dünya Kulüpler Şampiyonası... Ayağında kramponları kariyerinin en güzel günlerini ülkesi Fransa'nın iki komşusu İtalya ve İspanya'da geçiren Zidane için geçen hafta Fransız L'Equipe Gazetesi ilginç bir makale yayınladı:
"Zidane başarılı ama gerçekten bir sistemi var?" Bir adım geri çekilip baktığında Fransızlar aslında haklılar. Zidane, Real Madrid'de kadroyu değiştirecek radikal bir transfere ya da dizilişe imza atmadı.
Bale-Ronaldo-Benzema'nın arkasında Casemiro-Kroos-Modric'in oynadığını, defans dörtlüsünü de ezbere biliyor bütün dünya. Onca sistem tartışmaları arasında ıskalanan ise insan yönetimi. Zidane, Los Galacticos 1 projesinin iki numaralı aktörüydü.
Figo, Ronaldo, Beckham, Raul, Owen, Guti, Roberto Carlos'un olduğu bir soyunma odasından geliyordu. 4-4-2, 3-5-2 , 4-3-2-1'den önemli olan soyunma odasını avuçlarında tutabilmek. Real Madrid'de futbolcular iyi çalışıyor, profesyonel hayatlarından ödün vermiyorlar, kapris yapan, arıza çıkartan yok. 38 maçtır mağlup olmayan Zinedine Zidane'nın sırrı budur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA