Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Sevmenin derbi halleri

Bu akşam Galatasaray-Fenerbahçe derbisi var. Santra düdüğü çalmadan sizin için derbi nedir, bir düşünün.. Belki de derbide yenen bir gol; uzaklara giden sevgili; kaybedilen bir derbi; terkedilmenin ta kendisidir

Bu akşamki Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi bir X raporu alalım mı hep beraber? Neden bugün Türkiye'de 25 milyon Fenerbahçeli, 25 milyon Galatasaraylı ve 20 milyon Beşiktaşlı olduğu söyleniyor, diğer kulüpleri tutan milyonlar nerede? Kim birden fazla kulüp tutuyor?
Bunun cevabı Türk aile yapısında gizlidir. Takım taraftarlığı bir mirastır ve -sapmaları olsa da- nesilden nesile geçer. Türk çocuğu babasının tuttuğu takımı tutar, evlenen kadın, sevdiği erkeğin uğruna yeri gelir tuttuğu takımı değiştirir ama hikayenin başlangıcında ya çocuğun elinden tutup stadyuma giden ya da televizyon başında formaları giyip ilk taraftarlık dersini veren, tezahüratları öğreten baba vardır.



ÖNCE TUTKU SONRA SEVGİ VE NEFRET
Dünyanın en ateşli 10 derbisi denildiğinde mutlaka listede yer bulan, bir isim verilmek istendiğinde (Boğaz'ın derbisi, Kıtalararası Derbi, DerbIstanbul) teflon tava gibi isim tutmayan Galatasaray-Fenerbahçe derbisini özel kılan nedir peki?
Cevabı basit. Önce tutku sonra sevgi ve nefret. İnsanoğlunun farklı dillerde, farklı bedenlerde, farklı takvimlerde, saat dilimlerinde yaşadığından başka bir şey değil Fenerbahçe-Galatasaray derbisi. Dünyanın bütün derbilerinde olduğu gibi, derbi sabahı derbinin olduğu şehirde uyanan insanların bedenlerinde hisset- Bu akşam Galatasaray- Fenerbahçe derbisi var. Santra düdüğü çalmadan sizin için derbi nedir, bir düşünün.. Belki de derbide yenen bir gol; uzaklara giden sevgili; kaybedilen bir derbi; terkedilmenin ta kendisidir Sevmenin derbi halleri tikleri gerginlik, heyecan, adrenalin İstanbul'da da var.

Galatasaray ve Fenerbahçe'yi sevmek, hayatı boyunca birden fazla seven insanlar için tek aşkın kutsallığı ve sadakatı aslında... İsimlerin, yüzlerin değiştiği ama "Seni seviyorum" repliğinin baki kaldığı bir hayatta "Bir tek seni sevdim" diyebilmenin iç huzuru aslında Galatasaray ve Fenerbahçeli olmak.
Gardrobunda sarı ile laciverti, kırmızı ile sarıyı bir ömür kombin etmeyecek insanların sırf takım sevgisi aşkına o dolapları bu renklerde forma, tişört ve montlarla doldurması aslında Galatasaray ve Fenerbahçelilik.

DEMODE OLMANIN İMKANSIZLIĞI
Bir müzik idolünü çok sevip, Madonna'nın, Pink Floyd'un posterini yeni yetmelik günlerinde odanın duvarına asıp, orta yaşında başka müzikleri kulakların sevdiğinde bile artık duvarda olmayan o posterleri anımsamak gibi Galatasaray-Fenerbahçe derbisi. Yağmurda da çamurda da, terlerken de donarken de, edebiyat ucuzlarken, yükselirken de, moda sürekli değişirken de aynı kalmayı başaran tutku Fenerbahçe-Galatasaray... Demode olmanın imkansızlığıdır bu derbi...
Derbide yenen bir gol; uzaklara giden bir sevgili... Kaybedilen bir derbi; terkedilmenin ta kendisi... Şampiyonluk yarışında ezeli rakibinin ardında kalmak; aldatılmışlık. Çünkü bu derbi hayatın ta kendisi...

NEFRET EDİYORUM VE SEVİYORUM
Yan komşusu Fenerbahçeli, ofisteki arkadaşı Galatasaraylı, berberi Fenerbahçeli, lise günlerinden en yakın arkadaşı Galatasaraylı, müdürü Fenerbahçeli çemberinde dönen hayatların, takılmaların, kızdırmaların, küsmelerin hikayesi bu derbi...
Fenerbahçe-Galatasaray derbisi, M.Ö 54'te İtalya'da Verona'da doğan şair Catullas'ın dizelerindeki gibi: "Odi et amo" (Nefret ediyorum ve seviyorum)... İnsanın birini önce sevip sonra nasıl olur da nefret edebildiğini çözemediğine aciz kaldığı dünyada, Fenerbahçe-Galatasaray derbisi 118 yıldır sevgi ve nefreti; evde, sokakta, okulda, ofiste, stadyumda aynı anda hissettiriyor.

8
Derbiye tam 8 puan önde girecek olan Galatasaray, bu sezon rakibinden daha fazla gol atıp, daha az gol yedi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA