Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Patates, yumurta... ve balon

Her şeyin sahtesi zararlı ya da tehlikeli değildir. Sapı süslenip antika meraklısının enayisine padişah hançeri diye yutturulan ekmek bıçağına gülümseyebilirsiniz. Ama ilaca gelince iş değişir; can alabilir onun sahtesi.
Basınımızda yiğitlik özentisi çok yaygın. Çeşitli baskılara direnen, Köroğlu kesilip Ankara beylerine kafa tutan, yeri göğü sarsıcı özgürlük naraları atan tosunlardan geçilmiyor.
Çocukça efelenme kapsamında kaldıkça ziyanı yok. Bırakın bağırışsınlar. Ancak, bir sınırdan sonra kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi geliyor gündeme. Yakın geçmişte o yüzden çok insanımız felaketlere sürüklendi. Özellikle sayısız gencimizin hayatı karardı, hatta sona erdi.
Bir yerde dur düdüğü çalmak görev oluyor.

***

Bekir Coşkun'un Habertürk gazetesindeki işine son verildi diye günlerdir ona yapılan büyük haksızlık yorumlarıyla yatıp kalkıyoruz. Yaklaşan faşizmin kurbanı, patron korkaklığının mağduru, demokrasi kahramanı ilan edildi meslektaşımız.
Kendisi bertaraf olduğunu ileri sürüyor. Patronu ise yazılarını beğenmediği için takdirini kullandığını söylüyor. Hangisine inanılacağına karar verilirken somut gerçekleri değerlendirmek gerekir.
Kolay değil. Çünkü şamatayla kafalarda kalkan toz bulutu en taze olayların bile doğru hatırlanmasını güçleştiriyor. Bakın, çok güçlü bellek sahibi Emre Kongar dostum dün ne yazdı Cumhuriyet'te:
"Bekir Coşkun, Emin Çölaşan'ın ilişkisinin kesilmesinden sonra, Hürriyet'ten ayrılarak Habertürk'e geçmişti."
Kongar herhalde onu söylemek istemedi ama çoğu okur "Coşkun ideal arkadaşının gönderilmesini protesto için ayrıldı" anlamını çıkaracaktır.
Oysa öyle yapmadı. "Birlikte kürek çekiyorduk, ben dalgalarla boğuşmaktan vazgeçmem" iddiasıyla hayli zaman sandalda kaldı.
Sayısını bilseler aynı okur çoğunluğunun gözlerini hayretle açtıracak banknotları rüzgâra kaptırmayarak...
***

Demokrasi konuşacakken paradan laf açmak şık kaçmıyor, değil mi? Gerçekten öyle. Hoşuma gitmiyor. Neyleyeyim ki patlatılması gereken yanıltıcı balon insancıl, parasal saltanat düzenine karşı, solumtrak şövalyelik pozu.
Düşünün: bir zaman sonra özgürlükçü kürek sporuna son vererek başka bir gazeteye niçin geçti Bekir Coşkun? Hürriyet'teki hürriyetini az bulduğu için mi?
Hayır, dilediğini yazıyordu. Daha çok para önerildiği için.
Yeni maaşı basına yansıdı ve yalanlanmadı: 23 bin lira. Artı araba ve şoför. Haber abartılı olsa bile, herhalde transferi anlaşılır kılacak bir meblağ.
Peki, yazılarının beğenilmemesi inanılır bir gerekçe sayılabilir mi? Kıvrak üslupla atıp tutma hüneri ötesinde, temel çizgisi neydi?
En çok "göbeğini kaşıyan adam" diye sıradan insanımızı horlamasıyla hatırlanıyor. Tevile çalıştı ama genel rotası o. Beğenilmesi zorunlu mudur?
***

Kamuoyunu yanıltıcı etkilerin ötesinde, itiraf edeyim ki farklı düşünenleri halefinin "Onsuz basın püreleşmiş patatesler, kalbi taşlaşmış yumurtalar, telvesi donmuş boş fincanlardan ibarettir" diye aşağılaması türünden sürüp giden zırvalar da sabrımı zorluyor.
Ama dün "Herkes tutumunun hesabını somut gerçeklerini açıklayarak vermeli, siz de verin" diyen okurum haklı. Hemen vereyim.
Bu dönemde Tayyip Erdoğan'a çatmak ya da gizli oyla hayır demek kolay. Astığı astık günlerinde Kenan Evren'e direnmek biraz daha güçtü. Ben onun anayasasına yazıyla karşı çıktım. Merak edene Milliyet arşivi açık.
Paraya gelince... Ailenin varlığını gençliğimdeki rotam uğruna sıfırladım. Sonra kalemimle geçindim; çocuklarımı yetiştirirken ödün vermedim kimseye.
Bugünkü aylığım mı? Erkeğe maaşı sorulmaz. Şu kadarını söyleyeyim: tekrar yurtdışına gitmesem bile, bir ayda bir oyun yazarak gazetecilik gelirimin 12 katından fazlasını kazanabilirim.
Oldu mu? Yandaşlık mandaşlık lafı etmeden, birbirimize patates püresi ve taş yumurta demeden, demokrasi tartışmalarını adam gibi yapabilir miyiz lütfen?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA