Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Şaştınız mı?

Şu ara dünyada en kolay para kazandıracak işlerden birinin ne olduğunu biliyor musunuz? Amerika'da silah mağazası açmak.
Orada tabanca tüfek almak ülkenin kuruluşundan beri çok kolay, satışları da her zaman yüksek olmuştur. Ama şimdi büsbütün peynir ekmek gibi kapışılmakta ölüm aletleri.
Neden? Onların bağımlıları seçimden sonra satışlara kısıtlama getirileceğini tahmin ediyorlar da ondan.
Aslında çok kaygılanmaları gereksiz. Çünkü en güçlü lobi onlarınkidir.
Hangi politikacı silah satışlarını azıcık denetim altına alma gereğinden söz etse oyları acayip düşüverir.
"Silahlanma anayasal haktır", "Kendimi korumama kimse engel olamaz", "Cinayetleri insanlar işliyor, silahlar değil" gibi sloganlar ise ayyuka çıkar.
Ama son yıllarda evlerini rahatça cephaneliğe dönüştürebilen manyakların okullarda, lokantalarda, alışveriş merkezlerinde yarattıkları insan mezbahası görüntüleri öyle üst üste geldi ki, en azgın barut tiryakisi bile oy beklentisi türünden çizgilerin aşıldığının farkında.

***

Gerçi başka ülkelerde de benzeri cinnet örnekleri var. (Dün Norveç'teki kanlı Nazi eğlencesinin yıldönümüydü). Ama oralarda öyle olaylar nadir facia sayılıyor.
Amerika'da ise neredeyse olağan.
İki gündür bütün dünya bilmece çözmeye çalışmakta yine. Abuk sabuk Batman filmlerindeki melun Joker soytarısına özenen bir doktora öğrencisi niçin o kisveye bürünür, sinema basıp kırım yapar?
Obama'dan Avrupalı ruh hekimlerine kadar herkes "Bilmiyorum" demekte.
Ben biliyorum. Gerçek o kadar açık seçik ki, ilk bakışta görülmemesine şaşıyorum hatta.
Bir şey sorayım. Orada burada duvarlar çizilir, çakıyla park sıraları kazınır, kumluklara şişe kırıkları saçılır. Sokak lambalarının taşlandığı, trafik levhalarına ateş edildiği de olur. Hep erkekler yapar öyle şeyleri. Niçin yaparlar?
Zarar vererek imza atmak, "Ben" demek için.
Amerika'nın her yandan gelen altta kalmış insanların kurduğu fırsatlar ülkesi olduğu söylenir. Öyledir ama fırsat yakalamak için -başlangıçta büyük çoğunluğu alt sınıf kökenli- erkekler arasında en müthiş itiş kakışın da yaşanmış ve yaşanmakta olduğu yerdir.
***

Orada uzun yıllar bulundum. Amerikan delikanlılarıyla okullarda okudum, Amerikan askerlerini savaşta izledim, Amerikan avcılarıyla avlandım, en tuzu kuru çevrelerde bile ezik Amerikan kocalarının davranışlarını gördüm.
Rekabet cehennemi ülkenin erkeklerinin onda biri mutluysa dokuzu kendini okka altında hissetmekte. Dünyaya olumlu imza atamıyorsa, başarısızlığın acısını çevreye zarar vererek hafifletmeye çalışabiliyor.
Joker, Terminatör, King Kong gibi Hollywood canavarları hep o çabanın hayal ürünleri.
Saldırı ihtiyacı marazlı zihinlerde kuvveden fiile çıkınca kırımlar gerçekleşiyor.
Şaşılmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA