Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Tehlikeli meslek

SABAH'TAN MEKTUP

Bugün 6'ncı gün. Afganistan'da kaçırılan 2 Fransız gazeteciden 6 gündür haber yok. Sadece "Hayatta oldukları ve kötü muamele görmedikleri" biliniyor, o kadar.
Meslektaşlarım için korkuyorum, kaygılanıyorum. 5 yıl önce bugünlerde Bağdat'ta kaçırılan yine Fransız meslektaşım Florence Aubenas'ın çilesinin 5 ay sürdüğünü düşündükçe daha da kaygılanıyorum.
8 yıl önce bugünlerde Pakistan'da kaçırılan Amerikalı meslektaşım Daniel Pearl'ın akıbetini düşündükçe daha da korkuyorum. (Not: Boğazı kesilerek öldürüldü.)
Pakistan, Afganistan gazeteciler için netameli diyarlar. Örneğin Pakistan'da geçen yıl 10 gazeteci kaçırıldı. O kadarla kalsa neyse; 10 meslektaşımız da öldürüldü.
Zaten gazeteciler için 2009 son dönemin en kötü, en karanlık yılı oldu: Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün bilançosuna göre 76 meslektaşım hayatından oldu. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun verileri daha da tüyler ürpertici: Geçen yıl 113 gazeteci öldürüldü. Sadece bir günde, bir ülkede, 23 Kasım 2009'da Filipinler'in güneyindeki Davao kentinde 31 gazeteci valinin özel milis güçlerince katledildi. Valiye karşı adaylığını koyan bir yerel siyasetçinin mitingini izleyip kamuoyuna duyurdukları için! Merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Gazeteciler Örgütü'nün rakamlarına iş kazalarında ölen 24 gazeteciyi de eklemek gerekiyor. Böylece 2009'da ilahlara kurban edilen gazeteci sayısı 137'ye ulaşıyor.
İki örgütün bilançosunda da Türkiye'den bir kurban var: Yılın son günlerinde, 18 Aralık'ta Bandırma'da öldürülen "Güney Marmara'da Yaşam" gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Cihan Hayırsever.
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü raporunda, gazeteciler için savaşların ve seçimlerin en ölümcül konular oldukları belirtiliyor ve 2009'la ilgili diğer veriler sıralanıyor:
573 gazeteci tutuklandı, 1.456 gazeteci saldırıya uğradı veya tehdit aldı, 157 gazeteci ülkesinden kaçmak zorunda kaldı, 570 medya organı sansürlendi, 33 gazeteci kaçırıldı, 1 blogcu öldürüldü, 151 blogcu veya vatandaş-gazeteci tutuklandı, 61 blogcu saldırıya hedef oldu, 60 ülke internette sansür uyguladı...
Dualarım Afganistan'da kaçırılan 2 gazeteciyle.
Dualarım canından olan gazetecilerle.
Dualarım vatanını terk eden (Önemli bir bölümünü Türkiye üstünden Batı'ya geçen İranlılar oluşturuyor) ve mesleki faaliyeti nedeniyle hapse giren meslektaşlarımla.
Ve dualarım dünyanın en tehlikeli, en hedefteki mesleğini seçmiş olan tüm meslektaşlarımla...
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA