Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

E7'nin ayak sesleri

Bu köşede birkaç kez söz ettiğimiz için hatırlayacaksınız; önümüzdeki 10 yılda, 20 yılda ya da 2020'de, 2030'da, 2050'de dünyayı merak eden ekonomi falcıları sık sık raporlar yayımlıyorlar.
Bu falcılar ya büyük bankaların araştırma bölümlerinden çıkıyor ya da danışmanlık şirketlerinden.
Raporlar da bugünkü büyüme hızından nüfus hareketlerine kadar çok sayıda objektif kritere dayandırıldığı için gerek siyasal, gerekse ekonomik çevrelerde genel kabul görüyor.
Bu raporların birinde, Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs'ın 2001 yılında yaptığı araştırmada kullanılan bir kavram çok tutuldu: BRIC. Bu, gelişmekte olan 4 ülkenin, Brezilya (B), Rusya (R), Hindistan (India - I) ve Çin'in (China - C) başharflerinden oluşan bir kısaltmaydı. Araştırmada, söz konusu 4 ülkenin ekonomilerinin 2050'de G7 grubunu (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, Kanada, İtalya) geçeceği öne sürülüyordu.
Zamanla BRIC'e Güney Afrika'yı ekleyenler oldu, Meksika'yı, Türkiye'yi önerenler çıktı... Ve BRIC üstüne yığınla araştırma, rapor yayımlandı, hatta başta Harvard olmak üzere dünyanın birçok prestijli üniversitesinde tez konusu oldu.

2020'de dünyanın tablosu

Ve şimdi ABD'nin en büyük danışmanlık şirketlerinden "Pricewaterhouse Coopers" (PwC) tarafından BRIC'in pabucunu dama atacak yeni bir kavram ortaya atıldı: "E7". Açılım: "Emerging"in (Yükselen) E'si ve bu "Yükselen ekonomiler"in başını çeken 7 ülke. Sayalım: Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya ve Türkiye. Yani, BRIC+3.
"PwC" üç gün önce açıklanan araştırmasında, E7 grubunun 2020'de, yani sadece 10 yıl sonra G7 grubunu sollayacağını iddia etti. Araştırmadan birkaç satırbaşını aktaralım:
Milenyumun başında G7'nin gayrısafi yurtiçi hasılaları (GSYİH) toplamı E7'nin iki katıydı. Ancak geçen 10 yılda E7'ler farkı kapatmaya başladılar. Ekonomik krizle de makas iyice daraldı.
G7 ile E7'nin GSYİH'leri arasındaki fark bu yıl yüzde 35'e inecek, önümüzdeki on yılın sonunda da tamamen sıfırlanacak. Hemen ardından da E7'ler öne geçmeye başlayacak. O kadar ki, 2030'da E7'lerin GSYİH'leri toplamı G7'den yüzde 30 daha fazla olacak.
2030'da dünyanın en büyük 10 ekonomisi şöyle sıralanacak: Çin, ABD, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Meksika, Fransa, İngiltere. Yani Çin dünyanın, Rusya ise Avrupa'nın en büyük ekonomisi konumuna gelecek.
Epeydir Türkiye'yi mercek altında tutan (2025-2030 aralığında Avrupa'nın birçok büyük ekonomisini geçeceğini, İstanbul, Ankara ve İzmir'in 2020'de dünyanın en büyük metropolleri arasına gireceğini öngörüyor) Amerikalı danışmanlık şirketinin bu araştırmasının bizim açımızdan bir anlamı var: Türkiye önümüzdeki 10 yılda "bölgesel güç" grubundan "Küresel güç" kulübüne atlayacak. Tabii kendi ayağımıza kurşun sıkmazsak.
Bu yazıyla kaotik bir gündemin tutsağı olduğumuz şu günlerde biraz içinizi ferahlatmayı ve ufkun ötesine bakmanıza yardımcı olmayı amaçladık. Hepsi bu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA