Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Eylemsizlik

PKK'nın "Eylemsizlik" kararını, yani "Ateşkes"ini kalıcı kılmak için sivil toplumun dinamikleri harekete geçti. Desteklenmesi gereken bir girişim.
Ancak "Kalıcı eylemsizlik" ya da "Sürekli ateşkes" ancak bir yolla mümkün olabilir: PKK'nın silah bırakması.
Sadece Türkiye'de değil, dünyanın terörle uğraşan tüm ülkelerinde geçerli tek çözüm bu. İspanya'dan örnek verelim.
Bu ülkede ayrılıkçı Bask terör örgütü ETA geçenlerde (5 Eylül'de) bir kez daha ateşkes ilan etti. Bir kez daha diyoruz; çünkü bu, ETA'nın 11'inci ateşkesi.
Örgüt ateşkes ilan etti etmesine de kimse ciddiye almadı, kimse önemsemedi. Ne siyasiler, ne sivil toplum örgütleri, ne İspanyol medyası...
Neden? Cevap: Yalama oldu. ETA her ateşkesi İspanyol hükümetini -iç ve dışkamuoyu baskısıyla masaya oturtmak için gerekçe olarak kullanıyor. Sonra müzakerelerde istediği ödünleri koparamayınca, yeniden silaha sarılıyor.
ETA bu ateşkesinde de aynı taktiği uygulamaya koydu: İspanyol hükümetinin müzakere masasına dönmesi için uygun ortamı yaratmak amacıyla silahlı eylemlerini durdurduğunu bildirdi. Ve de "Barış" müzakerelerinin uluslararası arabulucu gözetiminde yürütülmesini istedi.
Aslında ETA barışa fırsat tanımak için değil, gücünü toparlamak amacıyla eylemsizlik kararı aldı. Güvenlik güçlerinin peş peşe düzenlediği operasyonlarla örgütün yönetici kademesi çökertildi. Dahası taban desteğini de büyük ölçüde yitirdi. Şimdi bu sessizlik sürecinde hem yeni bir yönetim kadrosu oluşturmayı, hem de taban desteğini yeniden kazanmak için ETA'nın siyasi vitrini Batasuna partisinin yasağını kaldırtmayı hesaplıyor. Çünkü 2012 başında genel seçim var. Terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanan Batasuna veya benzer bir parti o seçime katılamazsa, ETA siyaseten yok olacak.
Tek taraflı ateşkesin üstünden 18 gün geçti, ETA hâlâ cevap bekliyor. Ama Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero bu kez tuzağa düşmeye niyetli değil. Örgüte tek cümlelik yanıt verdi: "Önce tamamen silah bırakacaksın..."
Daha önemlisi, Bask bölgesinin siyasi partileri ve yöneticileri de Zapatero'nun arkasındalar: Bask Sosyalist Partisi lideri Patxi Lopez'den Bask Halk Partisi lideri Antonio Basagoiti'ye kadar tüm siyasiler, "ETA tümüyle silah bırakıncaya kadar sıfır hoşgörü gösterilmesi ve siyasi kararlılığın sürdürülmesi" görüşünde birleştiklerini açıkladılar. Bask halkı da bu kararlılığı alkışladı.
PKK geçmişte 6 kez eylemsizlik kararı aldı. Her defasında yeniden silaha sarıldı. Bu, sözde 7'nci ateşkesi. Ve de Kandil'den bir dizi koşul geliyor.
Keşke Basklılar gibi BDP'liler de hiç değilse bu defa siyasi cesaret örneği gösterip, "Bu taleplerin değerlendirilmesi için önce PKK tümüyle silahtan arınsın" diyebilseler. Keşke... Öyle güneşli bir süreç başlar ki...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA