Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

İçerden bir ses (2)

Kamuoyunda "4+4+4 sistemi" adıyla benimsenen "12 yıllık kesintili zorunlu eğitim" önerisinde beni siyasi tartışmalardan çok eğitim ordusunun değerlendirmeleri ilgilendiriyor.
Sağ olsunlar, öğretmenlerimiz de bu ilgimi karşılıksız bırakmıyorlar. Görüşlerini, yorumlarını, deneyimlerini elektronik iletilerle ulaştırıyorlar.
Dün bir Türkçe öğretmeninin birinci sınıf öğrencisi ile yedinci veya sekizinci sınıf öğrencisini aynı mekânda eğitmenin fiziki ve psikolojik güçlüklerini konu alan iletisini bu köşede aktardım. Bugün de bir rehber öğretmenin tespitlerine ve uyarılarına yer vereceğim.
İşte sözü uzatmadan öğretmenimizin anlattıkları:
"Psikolojik danışman (rehber öğretmen) olarak ben de arkadaşımın (Not: Dün köşemde ağırladığım Türkçe öğretmenini kastediyor) gözlem ve fikirlerine katılıyorum.
Gelişim dönemleri ve yaş grupları birbirinden çok farklı olan öğrencilere aynı okulda eğitim vermenin birçok sakıncasını gözlemliyoruz. En basiti, 7 yaşındaki ve 15 yaşındaki iki erkek ya da kız öğrenci aynı tuvaleti, lavaboyu kullanmak zorundalar. Aralarındaki fiziksel fark iki kat. Nöbetçi öğretmenlerimiz her an okulun her yerinde olamıyorlar ve maalesef küçük sınıflardaki öğrencilerimiz fiziksel, duygusal ve psikolojik şiddete ya da baskıya maruz kalabiliyorlar.
Sadece bu nedenden dolayı bile kesinlikle bu iki dönemin ayrı binalarda eğitim görmesini sonuna kadar destekliyorum.
Yeni düzenlemeyi yaparken gerek iktidarın, gerekse muhalefetin siyasi çıkarlar, şovlar ya da "güç bende benim dediğim olacak" şeklindeki yaklaşımlardan uzak, çocuklarımıza elimizdeki imkanları iyi kullanarak daha verimli bir eğitim ortamını nasıl sağlarız çabası içerisinde olmalarını dilerim."

***

Haydi, oldu olacak, bir mimarımızın gönderdiği iletiden de söz edeyim:
"Kullanılan mevcut binalar eğitim sistemine proje olarak da uymuyor. Yazınızda değindiğiniz gibi, farklı grup ve kategorideki öğrencilerin bitişik olsa da ayrı binalarda eğitim görmeleri gerekir. Yani bir binanın üç veya dörde bölünmüş halinde ve her bölümün kendine yetecek şekilde organize olması, girişi ve çıkışının ayrı, kantin ve tuvalet gibi bölümlerin ayrı tasarlanması şart.
Ayrıca bütün öğrencileri yangın ve tatbikat dışında bir arada toplamanın ne anlama geldiğini bugüne kadar anlamış değilim."
Umarım, siyasi partilerimizin sözcüleri yaptıkları değerlendirmelerde ve eleştirilerde son derece önemli olan bu ayrıntıyı da göz önünde bulundururlar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA