Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

İspanya'da bir yatırım

Avrupa'yı dört yıldır kasıp kavuran finansalekonomik kriz elbette bir gün sona erecek. Ne var ki, krizin ürünü toplumsal çözülme, yozlaşma, hatta çürüme kuşaklar boyunca etkisini hissettirecek. Alın size taze mi taze bir örnek: İspanya.

***
İşsizliğin yüzde 25'i geçtiği, hele gençlerde yüzde 50'ye ulaştığı İspanya şu sıralar bir "Kurtarıcı"nın eteğine sımsıkı sarıldı.
Kurtarıcının adı: Sheldon Adelson. Dünyanın 14'üncü büyük zengini. Zenginliği "Casino"lardan. Yani kumar turizminden. Kendisi, "Las Vegas'ın kralı" olarak biliniyor. Ayrıca, Singapur ve Macao'da da kumarhaneleri var.
İşte o Sheldon Adelson, "Eurovegas" adıyla bir proje geliştirdi ve mekân olarak İspanya'yı seçti. Proje, her biri 3 bin odalı 12 otelden oluşuyor. Ayrıca 6 kumarhane, 3 golf sahası, 9 konser salonu da öngörülüyor.
Adelson, "Tesisler Barselona'da da inşa edilebilir, Madrid'de de" deyince, iki kent arasında amansız bir yarış başladı. Kolay mı; Adelson bu yatırımıyla 164 bin kişiye doğrudan, 97 bin kişiye de dolaylı istihdam vaat ediyordu.
Aylarca süren yarışı sonunda Madrid kazandı. "Eurovegas", Madrid'in güney - batısındaki Alcordon'a kurulacak.
***
Ancak... Adelson'un yatırımı başlatmak için birkaç "Küçük" talebi var. Şöyle:
26.6 milyar avroluk yatırımın 25 milyar avrosunu Avrupa Yatırım Bankası finanse edecek ve İspanyol Hazinesi kefil olacak.
Tesislerin kurulacağı arazi, İspanyol devletince kamulaştırılıp bedelsiz tahsis edilecek.
Kara para aklamanın önlenmesine ilişkin yasa değiştirilecek ve tesislerin tümü "Serbest bölge" ilan edilerek, bu yasanın dışında bırakılacak.
Şirket, çalışanlar için sosyal güvenlik primi yatırılması zorunluluğundan iki yıl boyunca muaf tutulacak.
KDV, oyun vergisi, emlak vergisi için 10 yıllık muafiyet tanınacak.
Kumarhanelere reşit olmayanların da girmesine izin verilecek.
Tesislerde "Kapalı alanda sigara içme yasağı" uygulanmayacak.
Yabancı personel istihdamının kolaylaştırılması için iş yasaları ile yabancıların İspanya'da çalışma koşullarını düzenleyen yasalar değiştirilecek.
Tesislerde çalışanlar sendikalı olamayacak, toplu sözleşme talep edemeyecek.
Madrid bölgesel yönetiminin yetki alanında başka şirketler kumarhane yatırımı yapamayacak.
Yatırımın yapılacağı bölgenin altyapı hizmetleri (Otoyol, metro, helikopter pisti, su, elektrik, kanalizasyon) İspanyol devletince üstlenilecek.
***
Belki inanmayacaksınız ama İspanyol Hükümeti bu koşulların hepsini kabul etti. Dahası, Adelson'un "Sizde işler biraz ağır yürüyor, tüm bu değişiklikleri birkaç ayda parlamentodan geçireceksiniz" ültimatomuna da boyun eğdi.
Sıkıysa eğmesin. Adam doğrudan ve dolaylı olarak 261 bin kişiye istihdam sağlayacağını söylüyor. Bir İspanyol yetkilinin ifadesiyle, "Madrid'deki işsizlerin neredeyse yarısı işe kavuşacak..."
Acaba doğru mu? Ve de nasıl bir "İş" vaat ediyor Adelson?
Cevabı bir sonraki yazıda...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA