Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Aynoroz ermişi

Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına hazırlık görüşmeleri için bu gece Atina'ya gidecek olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, keşke biraz zaman bulsa da şehri dolaşsa.
Çünkü ondan birkaç saat önce Atina'dan Almanya Başbakanı Angela Merkel geçmiş olacak.
Hem de ne geçiş... Rüzgâr gibi. Fırtına gibi. Kasırga gibi.
Ve ardında neler neler bırakmış olacak... Kırılan camlar, devrilen otomobiller, yakılan lastikler, molotof kokteylleri, biber gazları, coplar...
Merkel'e bu öfke niye? Cevap: Yunanlar onu düşman ordusunun başkomutanı olarak görüyor.
Ha İkinci Dünya Savaşı yıllarında Hitler işgal altındaki Yunanistan'ı ziyaret etmiş, ha Merkel "Troyka" (AB, Avrupa Merkez Bankası, IMF) mandası altındaki Yunanistan'ı ziyaret etmiş!

***

Birkaç ay önce Yunanistan'da bir kitabın ikinci baskısı okurla buluştu. İlk baskısı 1995'te yapılmıştı. Sadece bir-iki bin adet olarak. İkinci baskı adeta kapışıldı.
Kitabın yazarı rahip Antonis Hristodulos. Bizim "Aynoroz" dediğimiz "Athos Dağı"ndaki keşişlerden biri. Kitabın kahramanı da Hristodulos'un Aynoroz'un o dingin ortamında uzun uzun sohbetler yaptığı bir başka keşiş: 1994'te hayata veda eden rahip Elder Paysios.
Yani, sohbetler 1990'ların başındaki yılları kapsıyor.
O tarihte Avrupa Birliği henüz bir-iki yaşında.
O tarihte avro diye bir para yok. 2000'de tedavüle girecek.
O tarihte ABD üniversitelerinde birkaç akademisyenin ve birkaç iletişimcinin dışında interneti bilen yok.
O tarihte Yunanistan'da her şey güllük gülistanlık. Kriz rahip Paysios'un dünyaya vedasından 14 yıl sonra patlak verecek.
***

İşte keşiş Paysios'un bundan 17 yıl önce seslendirdiği öngörülerden bir kesit:
"Gün gelecek, gizli bir zorba bir dizi yanıltıcı yöntemle ve birçok işbirlikçiyle bize yeni bir ekonomik düzen dayatacak. Bu düzen büyük ölçüde sanal (sayısal) olacak. Bu hedefe ulaşmak için bakın neler yapacaklar:
Önce bizi adamakıllı borçlandıracaklar. Öylesine devasa boyutlara ulaşacak ki dış borcumuz, bırakın anaparayı, faizlerini bile ödeyemeyeceğiz. Bunu bahane gösterip kökümüzü kurutacak bir ekonomik programı zorla kabul ettirecekler. Böylece zamanın sonuna kadar boyunduruk altına gireceğiz.
Hep bir öncekinden daha ağır ekonomik önlemler, sürekli artan vergiler ve yoksulluk-yoksunluk omuzlarımıza yüklenecek. Sonunda halkın halka kırdırılacağı noktaya geleceğiz.
Buna paralel olarak elektronik ekonomik sistem aracılığıyla bir yığın güçlük üretecekler. Sonra da o güçlükleri halka "Ekonomide düzelme işaretleri" diye yutturacaklar."
***

Günümüz Yunanistan'ının tablosu ancak bu kadar güzel çizilebilir.
Bir küçücük bilgi daha: "Aynoroz ermişi" Paysios nereli dersiniz? Farasa doğumlu. Faraşa diye de biliniyor. Günümüzdeki adı Çamlıca. Kayseri ili sınırları içinde.
Paysios 1924'te Farasa'da doğdu, henüz birkaç aylıkken mübadele nedeniyle ailesiyle birlikte Yunanistan'a gitti.
Yani, ermişliği Aynoroz'dan, bilgeliği de Anadolu'dan geliyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA