Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Kötü zamanlar

Dünya Meteoroloji Örgütü, Birleşmiş Milletler'in ilk yan kuruluşlarından biri. 1950'de kuruldu. Ama ondan önce de vardı. "Uluslararası Meteoroloji Örgütü" adıyla. Onun da geçmişi 1873'e kadar uzanıyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün görevi zaman, iklim ve su sorunlarıyla ilgilenmek. Amacı ise insanlığın yaşam koşullarını ve güvenliğini iyileştirmek.
Havadan suya, topraktan denize kadar ilgi alanına giren her konuda belli aralarla rapor yayınlıyor.
Üç gün önce bir raporu daha çıktı. Okudum, canım sıkıldı.

***

Raporun konusu: Sera gazı salımı. Başlığı: "Sera gazı yoğunlaşması yeni rekorlar kırıyor."
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün bol verilerle desteği bu raporunda geçen yıl atmosferdeki karbondioksit düzeyinin 390,9 PPM'ye ulaştığı duyuruluyor. Bu, 2010'a göre yüzde 40 artış anlamına geliyor.
Örgüt, sanayi çağı öncesi dönemde atmosferdeki karbondioksit düzeyinin 280 PPM olduğunu vurguladıktan sonra şöyle diyor: "Atmosfere gönderilen bu milyarlarca ton karbondioksit yüzyıllar boyunca havada kalacak, yeryüzündeki yaşamın tüm yönlerini yüzyıllar boyunca olumsuz etkileyecek, küresel ısınmayı hızlandıracak.
Özetle, "Küresel ısınmayla savaşın yitirildiği" ilan ediliyor.

***

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden iki gün önce bir başka uluslararası örgüt, Dünya Bankası da küresel ısınmayla ilgili öngörülerini açıkladı.
Kuruluşun "Turn down the heat" (Sıcaklığı düşürelim) başlığıyla yayınladığı rapora göre, yüzyılın sonuna kadar dünyamız ortalama 4 derece ısınacak.
Peki sıcaklık artınca ne olacak? Raporda bu soru da yanıtlanıyor:
Sahillerdeki kentleri sular yutacak, yüz milyonlarca kişi iklim mültecisi haline gelecek, besin maddeleri üretimi tehlikeye girecek, açlık ve yetersiz beslenme artacak, birçok bölge eşi görülmemiş sıcaklık dalgalarıyla karşılaşacak, dünyanın büyük bir bölümü susuz kalacak...
***

Dünya, en azından bilim dünyası peşpeşe yayınlanan bu iki raporun şokunu yaşarken, Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü'nden, yani CIA'den dün bir haber geldi: Örgütün iklimle ilgili bölümü kapatılıyor.
CIA üç yıl önce küresel ısınmanın ulusal güvenlik için oluşturduğu risklerle ilgili bir dizi raporun yayınlanmasından sonra "İklim" değişikliklerini araştıracak bir birim kurdu.
Birimin amacı çölleşme, okyanusların düzeyinin yükselmesi, iklim göçleri ve doğal kaynakların giderek kıtlaşması gibi gelişmelerin ABD'ye siyasal, ekonomik ve sosyal etkilerini araştırmak olacaktı.
Artık araştırmayacak. Vazgeçti. Hem de New York'ta hâlâ Sandy kasırgasının açtığı yaralar kanamaya devam ederken.
***

Anlaşıldı; insanoğlunu sırtından atmadan doğaya rahat yok. Umudumuz 21 Aralık 2012!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA