Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Ne ÖTV ne Avrupa ticareti kurtaramadı

16 Mart tarihinde yürürlüğe giren ÖTV indirimi motorlu taşıtların fiyatlarını aşağı çekti. Ancak, tüm motorlu taşıtlar ÖTV indiriminden aynı ölçüde yararlanmadı. Üç ay süreli bu indirimle 1600 cc'nin altında motor hacmine sahip binek otomobillerin fiyatları yüzde 14 gerilerken, hafif ticari araçların fiyatlarındaki gerileme yüzde 8'lerde kaldı. Bazı ticari araçların fiyatları ise ÖTV indirimiyle sadece yüzde 1-6 arasında geriledi.
Böyle olunca, tüketiciler daha cazip fiyatlara sahip binek otolara yöneldi. Otomobilde stoklar hızla erirken, ticari araçlardaki stoklar yerinde saydı. Ocak ayında 40 bin olan kamyonet stoku Mart sonunda 27 bin adede, 11 bin olan kamyon stoğu 7 bin adete, 6 bin olan minibüs stoğu ise 5 bin adede geriledi. ÖTV indirimiyle birlikte tüketiciler otomobile akın edince, otomotiv pazarında dengeler de değişti. Hafif ticarilerin toplam pazardan aldıkları pay yüzde 50'lerden yüzde 30'lara kadar geriledi.
ÖTV indiriminden umduğunu bulamayan hafif ticari araç üreticileri bir darbe de Avrupa'dan yedi. Avrupa'da otomotiv pazarını canlandırmak amacıyla verilen teşviklerin sadece otomobillerle sınırlı olması, hafif ticari araç üreticilerini hayal kırıklığına uğrattı. Siparişlerdeki düşüş, üretimi ve ihracatı olumsuz etkiledi. Yurtdışı için yapılabilecek bir şey yok. Ama iç talebi artırmanın bir çaresi var. Bunun yolu kampanyalardan geçiyor. Zaten binek otomobil kampanyaları hız keserken, hafif ticari araçlara yönelik düzenlenen kampanyalardaki artış dikkat çekiyor. Kampanyalarla, tüketicilere binek otomobillerdeki fiyat avantajları sunulmaya çalışılıyor. Şimdi ticari araç almak isteyenler kral...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA