Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Hurda indirimiyle vergi geliri 5 yılda yüzde 115 artıyor

Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve ihracatın bir numarası Türk otomotiv sektörünün global krizlerden, kendi iç pazarıyla korunabileceğini yazmıştım. Otomotiv pazarında kalıcı canlılık yaratılabilmesi için hurda indirimine ihtiyaç olduğunu söylemiştim.
Bu görüşlerime Otomotiv Distribütörleri Derneği de (ODD) hazırladığı bir raporla destek verdi. ODD'nin önümüzdeki 10 yıllık dönemi içeren 'Otomotiv Ticaretinin Yol Haritası' adlı raporunda çeşitli senaryolar hazırlanmış. ÖTV, KDV indirimi, hurda teşviği gibi çeşitli araçların kullanıldığı 4 senaryoda, farklı sonuçlar elde ediliyor. Ancak senaryoların tümünde, otomobil satışlarının arttığı, düşünülenin aksine ise vergi gelirlerinin yükseldiği görülüyor.

3 bin 500 TL indirim
Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar'a
göre dört senaryo arasında en etkili olan ise hurda indirimine dayanan senaryo. Bu senaryoda; 16 yaşın üzerindeki araçlar için 3 bin 500 lira hurda indirimi yapılıyor. Vergi gelirleri ilk yıl yüzde 20 oranında artarken, toplam pazarda 450 bin adetlik satış gerçekleşiyor. Vergi gelirlerindeki artış 2015 yılında ise yüzde 115'e ulaşıyor.

İki taşla bir kuş vurmak
Bu senaryo uygulanır ve yaklaşık 3 milyon adet olan 16 yaş üstü araçların 2015'e kadar trafikten çekilmesi sağlanabilirse iki taşla bir kuş vurulacak. Satışlar canlanıp, vergi gelirleri artarken, çevre yönünden de önemli bir adım atılacak. Karbondioksit salınımının yüzde 8.3 azalması mümkün olacak. Bu senaryo, Kyoto Protokolü'ne imza atan Türkiye'nin çevre konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesinde de fayda sağlayacak.
Hem çevresel olumsuz etkilerin azaltılması hem sektörün canlanması hem de vergi gelirlerinin artması için çözüm hurda indiriminde. Tüm dünyanın kriz yaşadığı bir dönemde, şimdi tam sırası…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA