Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Zenginin parası fakirin çenesini yormaya devam ediyor

Ne yazık ki rakamları doğru okumayı bilmiyoruz. Dolayısıyla yanlış değerlendirmeler yapıyoruz. Geçen hafta Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) temmuz ayı satış rakamlarını açıkladı. Tüm gazeteler ve televizyonlarda "Lüks otomobil satışları arttı" şeklinde yorumlar yapıldı. Sadece rakamlara bakıldığında doğru gibi görünen bu haber için yapılan yorumlar hatalıydı.
Çünkü lüks otomobil satışlarını değerlendirirken, bir önceki yılın aynı dönemine ya da bir önceki aya bakılmaz. Yıllık satış rakamlarına bakılır. Elinde para dolusu çantayla bayiye gidip 350 bin euroluk lüks bir otomobili satın alamazsınız. Bu otomobillere sahip olmak için sadece para yetmez. Önce sipariş vermek ve en az 6 ay beklemek lazım. Türkiye'de de, dünyada da böyle. Çünkü bu otomobiller sınırlı sayıda üretiliyor. Her ülkeye belirli bir kontenjan veriliyor. Bu yüzden spor lüks otomobillerin aylık satış rakamları hiçbir şey ifade etmez. Sadece bir ayda yılın 7 ayında satılan toplam Ferrari kadar satışın yapılması tabii haberdir. Ama daha önce verilmiş siparişlerin teslimatının temmuzda gerçekleştiğini bilmek gerekir. Bir de tersten bakalım. Ağustos veya sonraki aylarda bu markaların sıfır çekmesi yani satış yapmaması halinde nasıl bir değerlendirme yapılacak. 'Lüks otomobil satışı bıçak gibi kesildi, zenginler de zor durumda mı' yorumunu yapacağız.
Biraz dikkat... Popülizmden uzak durmak lazım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA