Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

ÖTV kaybı otoculardan mı tahsil edilecek?

Rekabet Kurulu'nun 19 otomotiv şirketi hakkında açtığı soruşturma geçen haftaya damgasını vurdu. Soruşturma, firmaların 2006'dan itibaren hedef ve stok bilgileri ile satış ve fiyat stratejilerini paylaştıkları ve bunun da 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı olması nedeniyle açıldı. Firmaların dışında sektörün çatı örgütleri Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Otomotiv Sanayi Derneği de (OSD) incelenecek.
Hatırlarsınız, Rekabet Kurulu'nun otomotiv sektörüne yönelik inceleme başlattığını ilk dile getiren, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan olmuştu. Çağlayan, Mart ayında ÖTV indiriminin otomobil fiyatlarına yansıtılmadığı ve zam yapıldığı gerekçesiyle Rekabet Kurulu'nun inceleme yaptığını açıklamıştı.

Soruşturma yeni

Ancak duyduğum kadarıyla, o günlerde Rekabet Kurulu yapılan inceleme sonucu herhangi bir soruşturma açılmasına gerek duymamış. Yani, bu soruşturma yeni, Zafer Çağlayan'ın sözünü ettiği soruşturma değil.
Soruşturmanın gerekçesinde firmaların stokları paylaştıklarıyla ilgili bir madde var. Bu şaşırtıcı. Çünkü Sanayi Bakanlığı, ÖTV indirimi sırasında derneklerden stok rakamlarını istemişti. Ayrıca, bu stok rakamları bütün gazetelerde boy boy yayınlanmıştı. O zaman stok rakamlarını yayınlayan gazeteler ve stok rakamlarını isteyen bakanlıklar hakkında da mı soruşturma açılacak? Bunu anlamadım.
İncelemenin 1 ila 7 ay arasında sürmesi bekleniyor. Rekabet Kurulu, açılan soruşturma ile ilgili firmaların ya da firmaların birliklerinin 4054 sayılı Kanun'u ihlal ettikleri, kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamaz açıklaması yaptı. Yani firmalar inceleme sonucunda uyarı cezası da alabilirler. Cezalandırılmayabilirler.
Göreceğiz. Ancak soruşturma sonucunda firmalar suçlu bulunursa, en az cirolarının yüzde 3'ü oranında para cezası ödeyecekler. Sektörün cirosunun büyüklüğü göz önüne alındığında, ortaya milyarlarca liralık para cezası çıkıyor. Ekonomi çevrelerinde Ankara'nın ÖTV indirimden oluşan vergi kaybını otomotivcilerden tahsil edeceği esprisi yapılıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA