Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

15 yıl sonra Moskova izlenimleri

Tam 15 yıl önceydi. Rus malı Lada, Türkiye'de en çok satan ithal otomobil markasıydı. Lada fabrikasını görmek için Rusya'ya davet edilmiştim.
Dünyanın süper gücü Sovyetler Birliği dağılmış, Gorbaçov'un koltuğuna Yeltsin oturmuştu. Rus halkı zor günler yaşıyordu. Düzen değişmiş, halk açlıkla boğuşuyordu. Rusya'da doğru düzgün otel, restoran bulmak zordu. Moskova'nın geniş caddelerinde kırık dökük Rus malı otolar dolaşıyordu.

Dünyanın en pahalı kenti

Aradan yıllar geçti. Bir türlü yolum Rusya'ya düşmedi. Nihayet geçen hafta Mazda CX-9 modelinin test sürüşü için yıllar sonra Moskova'ya gittim. Gördüklerim karşısında şaşırdım. Moskova dünyanın en pahalı kenti olmuş. Bir zamanlar fakirlerin sokaklarda dilendiği Moskova'da zenginlik hemen fark ediliyor. Caddelerde devasa 4x4'ler, lüks markalar dikkat çekiyor. 5 dakika içinde 4 tane Maybach görünce, markaları saymayı bıraktım. (Türkiye'de sadece bir adet var) Yer gök otomobil olmuş. Bu yüzden trafik berbat. 10 kilometrelik yol 2 saat sürüyor. Moskova'yı gördükten sonra İstanbul'daki trafiğe kötü demek mümkün değil.
Ancak son 5 yıldır hızla büyüyen Rusya'da alarm zilleri çalıyor. Küresel kriz ve petrol gelirlerindeki düşüş Rusya ekonomisini zorluyor. Otomobil satış rakamları, yaşanan krizi açıkça ortaya koyuyor. Otomotiv pazarı geçen yıla göre yarı yarıya daralmış. Rusya ekonomisi kısa sürede toparlanmazsa yollarda yine Rus malı otomobiller görmeye başlayabiliriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA