Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Ölümlü kazalara karışan otoların çoğu hurda

Trafik kazaları Türkiye'nin bir gerçeği haline geldi. Özellikle uzun bayram tatillerinde, yollar kana bulanıyor. Dokuz günlük bayram tatilinde de aynı şey oldu. Yüzlerce kaza, ölü ve yaralı... Yazıyı yazdığım saatlerde tatil dönüşü devam ediyordu. Bu yüzden kaza bilançosu tam belli değil.
Şu ana kadar gerçekleşen trafik kazaları değerlendirildiğinde şöyle bir tablo ortaya çıkıyor. İlk suçlu sürücüler. Trafik kurallarının ihlali ve yüksek hız kazalara neden oluyor. Bunun yanı sıra, yol koşulları ve trafik işaretlerindeki yanlışlar da kazaların bir başka nedeni.
Ancak, herkesin gözden kaçırdığı bir gerçek var. Trafik kazalarına karışan otomobiller incelendiğinde, en çok ölümle sonuçlanan kazaların hurdaya çıkmış, eski teknolojiye sahip otomobillerde gerçekleştiği görülüyor. Bu bayramdaki kaza haberlerine bakıldığında, bu gerçek ortaya çıkıyor.

Fatura büyük
"Yeni otomobiller kaza yapmaz mı?" diye sorabilirsiniz. Evet, yapar. Ama yeni teknolojiye sahip otomobillerde, kazaları önlemek için birçok güvenlik donanımı var. Eğer kaza kaçınılmaz ise bu güvenlik donanımları ölümleri ve yaralanmaları en aza indirebiliyor. Hurdaya çıkmış, ESP, hava yastığı hatta emniyet kemeri bile bulunmayan araçlar da ise kazanın faturası büyük oluyor.
Kurallar ve önlemler trafik kazaları için yeterli olmuyor. Hız sınırına hiç kimse uymuyor, sürücüler öndeki aracı yakın takip ediyor. Frene bastığında aracı durmayınca, kaza kaçınılmaz oluyor.
Bir önerim var. Yollarda patlamaya hazır bomba gibi dolaşan hurda araçların trafikten çekilmesi için hurda teşviki getirelim. Güvenlik donanımı olan otomobillerin satın alınmasını kolaylaştıralım, teşvik edelim. Madem ki kazaların önüne geçemiyoruz, bu sayede ölümleri ve yaralanmaları en aza indiririz. 15 yaş üstü kamyon ve otobüslere hurda teşviki veriliyor. Bunun otomobiller için de yapılması doğru bir hareket olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA