Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

İrlanda büyük krizin henüz farkında değil

Avrupa'da otomotiv pazarı hâlâ krizin olumsuz etkilerini yaşıyor. Otomobil satışları eylülde, geçen yıla göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 262 bin adet oldu. Eylül ayında en sert düşüş yüzde 50 ile tarihinin en büyük krizini yaşayan Yunanistan'da gerçekleşti. Yunanistan'ı yüzde 27 ile İspanya, yüzde 24 ile Bulgaristan, yüzde 19 ile İtalya, yüzde 18 ile Almanya, yüzde 9 ile İngiltere, yüzde 8 ile Fransa ve yüzde 5 ile Lüksemburg takip etti.
Eylülde Avrupa Birliği (AB) otomobil pazarında en yüksek artış yüzde 94 ile borç batağına düşen İrlanda'da gerçekleşti. İrlanda'yı yüzde 80 ile Letonya, yüzde 56 ile Litvanya, yüzde 36 ile Danimarka ve Hollanda, yüzde 35 ile İsveç, yüzde 29 ile Finlandiya, yüzde 17 ile Norveç, yüzde 16 ile İzlanda, yüzde 15 ile Portekiz, yüzde 12 ile Polonya, yüzde 11 ile Macaristan, yüzde 9 ile Slovakya ve Çek Cumhuriyeti, yüzde 6 ile Avusturya, yüzde 4 ile Belçika ve yüzde 3 ile Slovenya izledi. Artış oranlarına bakıldığında İrlanda'nın açık ara önde olduğu görülüyor.

Ekonomik kriz

Yatırım malı kabul edilen ağır ticari araç satışlarına baktığımızda da benzer bir tablo var. İrlanda'da ağır ticari araç pazarı yüzde 78 gibi yüksek seviyede artmış. İrlanda, Avrupa'da en fazla ağır ticari araç satılan üçüncü ülke olmuş.Yani İrlanda, girdiği borç krizinin henüz farkında değil. Sanırım, Yunanistan ve İzlanda'da olduğu gibi sonraki aylarda satışların dibe vurduğuna şahit olacağız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA