Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotivde Avrupa'nın gözbebeği olduk

Türkiye, otomotivde gösterdiği performansla Avrupa'da parmakla gösteriliyor. Yılın Ocak-Kasım döneminde Avrupa Birliği ülkelerinde pazar yüzde 5 gerilerken, Türkiye otomobil pazarı bu dönemde yüzde 31 büyüdü.
Ülke bazında bakıldığında ise Türkiye otomobil pazarında en fazla artış yaşayan üç ülkeden biri oldu. Ocak-kasım döneminde otomobil satışları İrlanda'da yüzde 54, Danimarka'da yüzde 36, İsveç'te yüzde 33 arttı. Bu üç ülkedeki artış oranı Türkiye'den yüksek olsa da, satış adetleri Türkiye'nin çok altında.
Bu dönemde Danimarka'da 137 bin otomobil, İrlanda'da 87 bin, 259 bin adet otomobil satıldı. Türkiye'deki otomobil satışı ise 410 bin adet gibi yüksek seviyeye ulaştı.
Birçok ülkede ise düşüş görüldü. Otomobil satışları Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 32, Almanya'da yüzde 25, Fransa'da yüzde 2.4, Yunanistan'da yüzde 34, Macaristan'da yüzde 27, Romanya'da yüzde 21, Slovakya'da yüzde 20, İtalya'da yüzde 8 düştü.
Otomobildeki performansın bir benzeri toplam ticari araç satışlarında da yaşandı. 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde AB ülkelerinde toplam ticari araç pazarı 2009 yılı aynı dönemine göre yüzde 8 oranında arttı ve 1.5 milyon adete yükseldi. Türkiye toplam ticari araç pazarında ise aynı dönemde artış yüzde 33 oldu ve pazar 228 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
Hem binek otomobil hem de ticari araçlar pazarında en fazla artış yaşayan Türkiye'nin aynı performansı gelecek yıl da göstermesi bekleniyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA