Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotivin üssüne Türkiye imzası

İzmitli Hyundai i20 ile Bursalı Doblo Detroit'te vitrine çıktı. Tofaş'ın Amerika pazarı için geliştirip ürettiği Doblo'nun satışı da yılın ilk Auto Show'uyla başladı

Otomotivin başkenti Detroit'te düzenlenen Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı'nda (NAIAS) Türkiye'de üretilen iki araç vitrine çıktı. Hyundai Assan'ın İzmit tesislerinde ürettiği i20 modelinin ralli versiyonu ile Tofaş'ın Amerika pazarı için geliştirip ürettiği Doblo, fuarda sergilendi. Aralıkta Amerika'ya uğurlanan yeni Doblo'nun satışı da yine Detroit Fuarı'yla birlikte başladı. Yeni Doblo, Ram markası altında Promaster City adıyla Amerikalı otomobil severlerin beğenisine sunuldu.

PROMASTER EZBER BOZACAK

Ram Truck Başkanı Bob Hegbloom, Promaster City'nin pazardaki dengeleri değiştireceğini söyledi. Hegbloom, "Daha önce KOBİ'lerin elinde fazla seçenek yoktu. Promaster City ile uygun maliyetli bir araç sunuyoruz" dedi. Tofaş, 360 milyon dolarlık yatırımla geliştirdiği Doblo'nun ihracatından 2 milyar dolarlık gelir bekleniyor. Doblo, otomotivin anavatanına ihraç edilen ikinci Türk malı araç konumunda. Detroit'te ayrıca Hyundai Assan'ın İzmit'te ürettiği i20'nin WRC (Dünya Ralli Şampiyonası) versiyonu da sergilendi. Hyundai i20 WRC, 300 beygirin üzerinde güç üretiyor. Model, 1.6 litrelik turbo GDI motor, dört tekerlekten çekiş gücüne sahip.

TOFAŞ'TA BAYRAK DEĞİŞİMİ

Tofaş'ta, 3 yıldır CEO'luk koltuğunda oturan Kamil Başaran görevinden istifa etti. Tofaş tarafından yapılan açıklamada, 20 Ocak 2012'den bu yana şirkette CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Kamil Başaran'ın 13 Ocak 2015 tarihi itibariyla görevinden ayrıldığı belirtildi. Başaran'ın yerine, Tofaş'ın CFO'su olan Cengiz Eroldu'nun yönetim kurulu üyesi ve CEO olarak atandığı kaydedildi.

44 SAATTE ARABA!
Otomotiv sanayisinde ezberleri bozacak devrimin ilk adımları Detroit'te düzenlenen Kuzey Amerika Otomobil Fuarı'nda atıldı. ABD'li Local Motors adlı mühendislik firması, Detroit'te dünya tanıtımını yapacağı otomobili Strati'yi herkesin gözü önünde fuardaki standında 3 boyutlu yazıcıda üretti. Strati'yi normal otomibillerden ayıran birçok özellik ver. Bir otomobilde yaklaşık 5-6 bin parça bulunurken bu rakam Strati'de sadece 49 adet. Bunların 44'ü motorda yer alıyor. Elektrik aksam, kablolar ve lastikler dışındaki tüm parçalar yazıcıda 44 saatte üretiliyor. Araç 'Lego' oyuncaklarda da kullanılan termpoplastik malzemeden yapılıyor. Bu malzeme karborfiber ile takviye ediliyor. Yaklaşık 550 kilogram ağırlığındaki araç, elektrikli motoruyla yaklaşık 65 km hıza ulaşıp tek şarjla 193 km yol alıyor. Araç, 25 bin dolara satılacak.

ABD'Lİ FORD'DAN FERRARİ'YE RAKİP YOLDA
Ford, fuarda 600 bg'den fazla güce sahip yeni GT'yi sergiledi. 3.5 litrelik çift turbolu V6 motorla donatılan otomobilin adının 'Phoenix' olacağı belirtiliyor. 2016 sonunda satışa sunulacak otomobilden sınırlı sayıda üretilecek. Karbon fiber ve alüminyumdan üretilen otomobil Ferrari, Lamborghini gibi markaları hedefliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA