Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Aegea'ya 1 koyup 11 kazanacak

Tofaş, 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçen Aegea projesiyle 8 yılda 11.4 milyar dolarlık ihracat yapacak. 2023'e kadar bir milyon 280 bin otomobil üretilecek, bir milyonu ihraç edilecek

Aegea projesiyle 1 milyar dolarlık dev yatırıma imza atan Tofaş, 8 yılda 11.4 milyar dolar (10 milyar euro) ihracat geliri elde edecek. Proje kapsamında üç yeni otomobilden 2023'e kadar bir milyon 280 bin adet üretmeyi hedefleyen şirket, bir milyon adetini ihraç edecek. Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, 'Al ya da öde' anlaşması nedeniyle ihracat gelirinin şimdiden garanti olduğunu söyledi. Üretecekleri 580 bin adet sedanın 3'te 1'ini, 700 bin adet hatchback ve stationwagonun ise yüzde 85'ini ihraç edeceklerini anlatan Eroldu, sedanın ihraç edileceği ülkeler arasına 'Big 5' olarak bilinen Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya'nın da eklendiğini kaydetti. Eroldu, sedanın Fiat Chrysler Automobiles CEO'su Sergio Marchionne ile yönetim kurulu üyeleri tarafından beğenildiği için Avrupa'daki 5 büyük pazarda satışa sunulmasına karar verildiğini söyledi. 2009'da yeni bir sedan modeli üretmek için yola çıktıklarını söyleyen Eroldu, diğer hatchback ve stationwagon versiyonlarının projeye daha sonra eklendiğini kaydetti.

TOFAŞ TARİHİNDE BİR İLK

Eroldu, projenin perde arkasını şöyle anlattı: "Yepyeni bir modeli Bursa'da sıfırdan yapılması kararıyla birlikte risk aldık. Tofaş tarihinde bir ilk olarak, yeni bir modüler platform geliştirdik. Ayrıca gövde hatlarının flexline olması için yatırım yaptık. Bu hat çok sayıda farklı modeli aynı anda üretebilme imkânı sağlıyor. Fiat'ın kompakt sınıftaki modeli Bravo'nun ömrünün sona ermesi bazı fırsatlar yarattı. Tofaş'ta geliştirilen bu proje, farklı projeler arasından sıyrılarak seçildi. Yani aslında 1 koyup 3 almak diye bir deyim gerçekten var ise Tofaş olarak biz bunu başardık."

FİAT TÜRKİYE İLE BÜYÜYECEK

FIat 1999'da piyasaya sunulan Doblo ile yaşadığı krizin etkilerini hafifletmişti. Tofaş, Doblo'dan sonra ikinci kez İtalyan devi için önemli bir rol üstlenecek. Fiat'ın Panda'dan sonra Avrupa'da çok satan kompakt otomobil ailesi Türkiye'de üretilecek. Cengiz Eroldu, "Fonksiyonel ürün tedariğinde Panda'dan sonra Aegea gelecek. Fiat'ın bizsiz büyümesi mümkün değil. Fiat için Tofaş'la birlikte ikinci büyüme dönemi olacak" dedi.

TÜRKLER'E GÖRE TASARLANDI

Aegea sedanın diğer Fiat otomobillerden daha kaslı ve agresif yapısı olduğunu ifade eden Eroldu, "Türkiye'de klinik testler gerçekleştirildi. Bir otomobil ilk kez Türk müşterilerin isteklerine göre geliştirildi. Hatchback ve stationwagon da sedanın tasarımından etkilenecek. Tüm ailede Türk izi olacak" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA