Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Yastıkaltı dövizle peşin oto

Kurlardaki yükseliş sonrasında fiyatların zamlanacağını düşünen tüketiciler, hızlı hareket etti. Yastık altındaki dövizini bozdurup, peşin parayla otomobil satın almaya başladı

Kurlardaki artış otomobil pazarında peşin alma dönemini başlattı. Tüketici, yastık altındaki dövizini bozdurup, zam gelmeden peşin parayla satın almayı tercih etti. Kia, Çelik Motor Filo Kiralama ve Garenta markalarını bünyesinde bulunduran Çelik Motor'un Genel Müdürü Bora Koçak, yastık altında parası olanın taşıt kredisi kullansa bile otomobilin yüzde 70'ini peşin ödediğini söyledi. Bugünlerde otomobil satın alanların genelde elindeki dövizi bozdurduğunu ifade eden Koçak, "Cebinde parası olan 'Zam gelmeden otomobil satın alayım' diye düşünüyor" dedi. Erken seçim, piyasalardaki dalgalanma ve kurlardaki yükselişe rağmen otomotiv satışlarının bu yıl rekor kırmasını beklediklerini belirten Koçak, binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 925 bin adet olarak gerçekleşeceği tahmini yaptı.

350 BİN STOK VAR
Şirketlerin döviz kurlarındaki bu keskin yükselişten önce temmuzda araç siparişlerini verdiklerini söyleyen Koçak, şunları kaydetti: "350 bin adet civarında araç için yurt dışına sipariş verildi. Kimse 2016 yılına 2015 model araçla girmek istemez. Bazı markalarda yüksek stok miktarları var. Bu araçlar bir şekilde satılacak."

KIA'DAN REKOR GELİYOR

Bora Koçak, bu yıl yaklaşık 20 bin adet araç satarak rekor kıracaklarını söyledi. Bugüne kadar en yüksek satışa 2004'te 18 bin adetle ulaştıklarını belirten Koçak, "11 yıl aradan sonra yeni rekor geliyor. Yenilenen cee'd'in de rüzgarıyla hedefimize ulaşırız. Satışlarımızda Sportage yine lokomotif ürünümüz olacak. 9 bin adet Sportage satarız, ticari aracımız K2500'den 4 bin 500 adet satılır. Cee'd, Soul ve Rio ile 20 bin adedi buluruz" dedi. 2016'da 20 bin satış hedeflediklerini ifade etti.

TÜRKİYE İSTEDİ KORE ÖZEL MOTOR ÜRETTİ
KIa'nın yenilenen Sportage modeli ilk kez Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sergilenecek, Ocak 2016'da Türkiye'de satışa sunulacak Yeni Sportage'da en önemli yenilik otomatik vitesli 1.6 lt dizel motor olacak. Bora Koçak 1.6 litre dizel otomatik Sportage'ın Türkiye'nin isteği doğrultusunda üretileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Uzun süredir 1.7 litre dizel motor yerine yeni üretilen 7 ileri DCT şanzımanlı 1.6 litre motorun Sportage'a da konulması için bastırıyoruz. Slovakya fabrikasında üretilen Sportage'in yüzde 5-6'sını biz alıyoruz. Sportage'ın önemli müşterisi olduğumuz için Türkiye'nin isteklerine önem veriyorlar. Yeni Sportage pazara çıktıktan 6-8 ay sonra dizel otomatik versiyonu gelecek. Sportage'dan yılda 9 bin adet satıyoruz. Tek benzinli motorla bu kadar adet SUV satan Kia'dan başka marka yok. Sadece benzinli motorla SUV segmentinde 3'üncü sıradayız. 1.6 dizel ve otomatik şanzımanla, bunu en az iki katına çıkarır bugünkü toplam Kia satışımız kadar Sportage satar, rekor kırarız."

YENİ CEE'D % 35 EKONOMİK
KIa'nın yenilenen cee'd modeli 67 bin 600 liradan başlayan fiyatlarla ve 5 yıl ve 150 bin km garantisiyle satışa sunuldu. Yeni cee'd'de 1.6 litre CRDI dizel motor yeniden geliştirildi. 136 bg güç ve 300 Nm tork üreten motor 7 ileri DCT şanzıman ile yüzde 35 yakıt ekonomisi elde ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA