Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otoda ÖTV değişiyor

Hükümet binek otomobillerin ÖTV’sinde fiyata göre ayarlama yapabilecek. Aynı motor hacmine sahip lüks araçlarla normallerin vergisi farklılaşacak. Düzenlemenin ithalatı frenlemesi bekleniyor

Hükümet "Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nı Meclis'e gönderdi. Tasarı, otomotiv ve altyapı projelerini yakından ilgilendiriyor. Tasarı yasalaşırsa, Bakanlar Kurulu binek otomobillerin ÖTV'sinde fiyata göre ayarlama yapabilecek. Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını bir katına kadar artırıp, sıfıra indirme yetkisi de devam edecek. Halen motor hacmine göre (1600 cc altı, 1601- 2000 cc, 2001 cc) alınan vergi oranlarında değişiklik gündeme gelebileceği belirtiliyor.

GRUP OLUŞTURULACAK
Binek otomobillerle 3.5 tonun altında yük taşıyan panelvanlar ve 9 kişiye kadar yolcu taşıyan minibüsler için, ÖTV matrahını esas alarak fiyat grupları oluşturabilecek. Bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye yetkili olacak. Daha basit anlatımla araçların ÖTV oranları, sadece motor hacmine göre değil, fiyatına, kasa tipine, taşıma kapasitesine ve cinsine göre de belirlenebilecek. Bu düzenlemeyle vergi gelirlerinin artırılması öngörülüyor. Meclise sunulan tasarıyla özellikle 1.6 litrelik küçük motorlarla vergi avantajından yararlanan lüks otomobillerin hedeflendiği görülüyor.

FİYATA GÖRE VERGİ
Böylece son yıllarda rekor satışlara imza atan lüks otomobiller, artık fiyatına göre vergilendirilecek. Satış fiyatı 50 bin TL olan 1.6 lt motorlu normal bir otomobille, fiyatı 100 bin TL'nin üstünde 1.6 lt motorlu lüks otomobilin vergisi aynı olmayacak. Lüks otomobile daha yüksek vergi uygulanacak.

DEV PROJELERDE YÜZDE 10 ÖDENEK ŞARTI KALKIYOR
Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci- Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi, Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi, şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri ile diğer demiryolu yapımı yatırımları ve bu projelerin ihalesinde ilk yıl için gerekli olan yüzde 10 ödenek şartı aranmayacak. Hükümet, Meclis'e sunulan tasarıyla Anayasa Mahkemesi'nin geçen kamu idarelerinin bütçelerinde ödenek aktarımını düzenleyen maddesindeki iptal gerekçesini dikkate alarak düzenleme yapıyor. Buna göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçeleri arasındaki ödenek aktarmalarına ilişkin işlemler Bütçe Yasası'nda belirlenecek. Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin yüzde 20'sine kadar kendi bütçeleri içinde ödenek aktarması yapabilecek. Ayrıca Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle, günlük brüt asgari ücretin 6.5 katı olan günlük kazanç üst sınırı 7.5 katına yükseltiliyor.

LÜKSE FREN
Lüks otomobil satışları son 6 yılda adeta katlandı. 2009'da 27 bin adet olan lüks otomobil satışları 2015'te 96 bin adede çıktı. Lüks otomobillerin her yıl rekor kırmasının nedeni ise vergi avantajına sahip 1.6 lt'lik motorlu araçlar. ÖTV'nin 1.6 üzerinde yüzde 90 olması 1.6 litre hacimli modelleri cazip hale getirdi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA