Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

8 TL’den 1’i otodan

2016’da Hazine’nin toplam vergi geliri 458.7 milyar TL olarak gerçekleşti. Otomotivin vergisi ise yaklaşık 59 milyar TL oldu. Yani vergi gelirinin yüzde 12.8’ini otomotiv karşıladı

Türkiye ekonomisinin lokomotifi otomotiv sektörü, aynı zamanda Hazine'nin de en büyük gelir kaynaklarından… Otomotiv, bu unvanını 2016'da da sürdürdü. 2016'da toplam vergi geliri 458.7 milyar TL olarak gerçekleşti. Otomotivin vergisi ise yaklaşık 59 milyar TL oldu. Toplam vergi gelirinin yüzde 12.8'ini tek başına otomotiv karşıladı. Yani Hazine'nin topladığı her 8 TL'lik verginin 1 TL'si otomotivden geldi.
Bu rakamın içinde ÖTV, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, SGK primi, Gelir Vergisi ve Stopaj gibi kalemler bulunuyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal da geçen nisanda katıldığı Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Kongresi'nde otomotiv sektörünün bu özelliğine dikkat çekmişti.
Otomotivin önemli bir kaynak olduğu ifade eden Ağbal, 2016'da 18.9 milyar TL ÖTV, 10-15 milyar TL KDV, 10 milyar TL MTV, 10-15 milyar TL Gelir Vergisi, SGK ve Stopaj geliri elde ettiklerini söylemişti.

ÖTV VE KDV EN BÜYÜK GELİR
Türkiye'de motorlu kara taşıtları üzerinden alınan başlıca vergi kalemleri arasında ÖTV, KDV ve yıllık tahsil edilen motorlu taşıtlar vergisi (MTV) yer alıyor.
Ayrıca, akaryakıttan alınan ÖTV, taşıt kredilerinden alınan BSMV ve KKDF, trafik sigortası ve kasko kapsamındaki BSMV, muayene ve yıllık bakım masrafı üzerinde oluşan KDV de hesaba katıldığında otomotivden elde edilen vergi geliri önemli miktarda yükseliyor.

ABD'DE YÜZDE 13
Otomotiv sektörü, sadece Türkiye'de değil, pek çok ülkede de kamunun önemli bir gelir kaynağı.
Örneğin, Japonya'da otomotiv sektöründen elde edilen vergiler toplam vergi gelirlerinin yüzde 10'unu karşılıyor. ABD'de otomotiv sektöründen toplanan 135 milyar dolar vergi, toplam verginin yüzde 13'üne tekabül ediyor.
Hindistan'da motorlu kara taşıtlarının satışından elde edilen vergiler ve dolaylı olarak sektörün kullandığı akaryakıttan alınan veriler toplam vergi tahsilatının yüzde 8'ini oluşturuyor.

ÖTV GELİRİNDE İKİNCİ SIRADA
2016'da taşıt araçları satışı üzerinden tahakkuk edilen ÖTV gelirleri, toplam ÖTV gelirlerinin yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Otomotiv, 18.9 milyar TL ile petrol ve doğalgazdan sonra en fazla ÖTV geliri sağlayan ikinci sektör oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA