Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Model sayısı 160’a çıktı

Dünyada satışa sunulan SUV sayısı 160’a yaklaştı. Toyota, 12 adetle en fazla SUV modeli olan üretici. Nissan ve Great Wall’un ise 11 SUV modeli bulunuyor

Küresel SUV araç pazarı son dört yılda yüzde 67.4 büyüdü. 2014'te 16.6 milyon adet olan satışlar, 2017'de 27.8 milyon adede yükseldi. Pazar payı yüzde 22.4'ten yüzde 34'e çıktı. Sedan, hatchback ve MPV modellerin payı düştü. 2018'in ilk altı ayında ise küresel SUV satışları yüzde 14 artışla 14 milyon 950 bin adede ulaştı. SUV pazarındaki büyüme yılın ikinci yarısında da devam ediyor. SUV talebi markaların SUV iştahını artırdı. Her marka SUV üretmeye başladı.Bugün küresel otomobil pazarında 160'a yakın SUV satışa sunuluyor. Yeni modellerle birlikte bu sayının her geçen gün artıyor. Japon otomotiv devi Toyota, 12 adetle dünyada en fazla SUV modele sahip marka konumunda bulunuyor. Toyota'yı 11 adetle Japon Nissan ve Çinli Great Wall izliyor. Chevrolet'nin dokuz, Geely'nin sekiz, Volkswagen, Kia, Honda ve Ford'un yedişer, Jeep ve Hyundai'nin altışar, Renault'nun dört, Peugeot ve Opel'in ise üçer, Citroen'in iki SUV modeli var. Premium otomobil pazarında ise en fazla SUV'u olan markalar yedişer adetle Mercedes-Benz ve Range Rover. Bu iki premium markayı beş adetle BMW, dört adetle Audi, üç adetle Volvo izliyor. Jaguar, Lexus, Infiniti, Porsche'nin ikişer, Bentley'in bir, Maserati'nin de bir SUV aracı bulunuyor. 2018 Ocak- Ekim itibariyle Türkiye'de 32 markanın 89 modeli satışa sunuluyor. Türkiye'de de en çok SUV modeli bulunan markalar ise yedişer adetle Mercedes-Benz ve Land Rover, beşer adetle Mercedes- Benz ve Kia…

PAZAR PAYI YÜZDE 20.6
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de SUV araçların popüler olduğu görülüyor. Yılın ilk 10 ayında binek otomobil pazarı yüzde 33 daralırken, SUV satışları yüzde 17.2 düştü. Yılın ilk 10 ayında 78 bin 179 adet SUV satışı gerçekleşti. SUV'ların binek otomobil pazarındaki payı yüzde 20.4'ten yüzde 20.6'ya çıktı. 2018 sonunda toplam SUV satışlarının yaklaşık 90 bin adet seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

TEK BAŞINA SEDAN OTOLARA KAFA TUTUYOR
Türkiye otomobil pazarında sedan modellerin payı yüzde 50'nin üzerinde. En çok satan 10 otomobil sıralamasında da sedanların hakim olduğu görülüyor. Ancak, Nissan SUV modeli Qashqai ile tek başına sedan modellere kafa tutuyor. SUV pazarının da lideri konumunda bulunan Qashqai yılın 10 ayında 10 bin 722 adetle altıncı sırada yer aldı. Nissan, 2018 Ekim'inde ise Qashqai modelinin dopingiyle binek otomobil pazarında yüzde 9.5'luk payla en çok satan ikinci marka oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA