Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

'Türkiye tasarım merkezi olacak'

Moda tasarım okullarının ikincisini İstanbul'da açan Faruk Saraç, "Türkiye'yi Ortadoğu'nun moda tasarım merkezi haline getirmeyi hedefliyorum" dedi

Türk tekstil sektörünün duayen isimlerinden Faruk Saraç, birikimlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla açtığı moda ve tasarım okullarına bir yenisini daha ekledi. 2010'da Bursa'da eski bir ipek fabrikası binasını 5 milyon TL'lik yatırımla restore ederek moda ve tasarım okuluna dönüştüren Saraç, şimdi de Cumhuriyet'in ilk yıllarından 2009'a kadar Zührevi Hastalıklar Hastanesi olarak kullanılan Cankurtaran'daki tarihi binaya 15 milyonluk yatırım yaparak T.C. Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu'nu açtı. Saraç'ın 34 yıllık deneyimiyle yeni tasarımcıların yetişeceği okul, eylülde açılacak. İngilizce eğitim verilecek olan okulda 250 öğrenci ders alacak. Türkiye'yi Ortadoğu'nun moda tasarım merkezi haline getirmeyi hedeflediğini aktaran Faruk Saraç ile okulu ve hedeflerini konuştuk.

ARA ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLECEK

Okulda hangi bölümler olacak?
İstanbul'daki okul bu yıl ilk defa öğrenci alacak. Okulumuzun merkez binasında moda tasarımı İngilizce ön hazırlık, moda tasarım Türkçe ve mimari restorasyon bölümleri bulunuyor. Bursa'da ise moda tasarımı Türkçe, moda yönetimi, halkla ilişkiler, grafik tasarımı ve dış ticaret bölümlerimiz var.

Sektöre ve ekonomiye neler kazandıracak bu okul?
Tekstil, ülkemizin en önemli sanayi sektörlerinden biri. Doğru yönetilmesi lazım. Eskiden çok iyi bir fason ülkesiydik. Artık değişen dünya ve teknolojiye ayak uydurmak lazım. Kamboçya, Vietnam, Kore ve Uzakdoğu gibi ucuz işçilikle üretim yapan ülkeler var. Bu pazarda bizim de pay sahibi olabilmemiz için yapılaşmaya ihtiyacımız var. Alt yapıyı çok iyi kurmamız lazım. Üretimle insan gücünü birleştirmemiz gerekiyor. Ara eleman ülkemizde çok yetersiz. Bunu ancak iyi eğitimle ortadan kaldırabiliriz.

Okul ihracata da katkı sağlayacak mı?
Eğitimin ihracata katkı sağlaması için üretimi doğru bir şekilde yapıp katma değer kazandırmanız gerekiyor. Katma değeri artırmamız ara eleman sorunu çözmemizle doğru orantılı. Bu nedenle sektörde eğitim çok önemli. Biz de gençleri bu bilinçle yetiştiriyoruz.

12-15 YAŞ ARASI İÇİN ÖZEL DERS PROGRAMI

Diğer okullardan farkınız ne?
Sadece moda alanında eğitim vermiyoruz. Bu okulda moda ile kostüm tasarımı birlikte yer alıyor. Bence en önemli farkımız bu. Derslerimizin yüzde 60'ı uygulamalı. Tüm yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılıyor. Çocuklar benim için ayrı bir yere sahip. Küçük yaşta bu alanda eğitim almalarını çok önemsiyorum. Bu nedenle 12-15 yaş arası için uygun ders programları hazırladık. Yetenek ve becerilerini keşfederek onları doğru yönde geleceğin tasarımcıları olarak yetiştirmek istiyorum.

SUUDİ ARABİSTAN PRENSİ: OKULU RİYAD'DA DA KUR

Bu okul için gelecek planlarınız ve hedefleriniz neler?
Nasıl ki Türkiye'nin ilk tasarım meslek yüksekokulu unvanını aldıysak şimdi de ülkenin ilk tasarım üniversitesini açmak tek hayalim oldu. Alt yapıyı ona göre kurdum. Uluslararası bir moda okuluna dönüştürmek istiyorum. Zaten Ortadoğu'dan büyük ilgi var. Suudi Arabistan Prensi, "Gel Riyad'da bu okuldan kur" dedi. Dünyanın en iyi moda tasarım okullarından biri Roma'da. Onlarla protokolümüz oldu. İtalya'nın 50 yıllık moda okulu olan Accademia de Costume ile işbirliği içindeyiz, protokol imzaladık. Mezun olan öğrencilerimiz artık orada da tasarım yapabilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA