Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Çalışan sayısının üçte biri kadın

Aras Kargo’nun sahibi Evrim Aras, şirkete kadın kotası koyduklarını belirterek, “12 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Kadın çalışan oranımız yüzde 33’lere çıktı” dedi

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, şirketinin reklam filminde Neşet Ertaş'ın 'Gönül Dağı' parçasını seslendirince bir anda gündeme oturdu. Biz de bu vesileyle bir araya geldik. Hem şirketi hem de ekonomiyi konuştuk. Aras, 2008'de devraldığı şirketin 250 milyon TL borcunu kapatmış. 2016'ya gelindiğinde şirketi 1 milyar TL ciroya kavuşturmuş. Kısa süre önce de yabancı ortaklarından yüzde 25'lik hisseyi geri almak için talepte bulunmuş.
2016'yı nasıl geçirdiniz?
Yüzde 14 büyüdük, 1 milyar TL'ye yakın ciro yaptık. Türkiye çok sancılı günler yaşasa da hedeflerimize ulaştık, hatta geçtik. Dinamik bir yapımız var. Operasyonu iyi yönetirseniz, sektörde her daim büyüme oluyor.
Bu yıl ne bekliyorsunuz?
Yüzde 19 büyüme hedefliyoruz. Oyuncular eski usül devam ediyor, biz dijital dönüşüm başlattık. Eylülde tamamlanacak. Yazılımımız ve terminaller yenileniyor. Tam otomatik sistemle çalışıyoruz. Minimum insan eli değen, maksimum teknolojiyle en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Hedefimiz Türkiye'nin dünya markası olmak.
Dünyaya açılma konusunda planlarınız var mı?
Dünyanın her yerine çeşitli partnerler kullanarak gönderim yapıyoruz. Özellikle Ali Baba ve Amazon gibi dünya devleriyle görüşmelerimiz devam ediyor, onlarla birlikte daha hızlanacak bir sürece doğru gidiyoruz. Bir ortaklığımız söz konusu olabilir. Onlar Türkiye'de bizim müşterimiz olacaklar inşallah…
Şirkette pozitif ayrımcılık var mı?
Pozitif ayrımcılık sözüne kadınlar kızıyor artık. Aras Holding, küçük bir Türkiye gibi aslında... Her dil, din, ırk, cinsiyetten insan çalışıyor. Kargoculuk erkek egemen bir sektör olsa da babam zamanında da bizde çok kadın çalışan vardı. Ben geldikten sonra bunu resmileştirdim. Birleşmiş Milletler'de söz verdik ve şirkete kadın kotası koyduk. Çalışan annelerin işini kolaylaştırdık. Mavi yaka bile olsa şu an kadın sayımız arttı, yüzde 33 oranındayız.

12 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR
Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?
12 bin kişi çalışıyor. Acente sahiplerimizin yüzde 16'sı kadın. Fatura kesen kızımız artık kendi mıntıkasının patronu oldu. 2017 yılı için beyaz yakada yaklaşık 80, mavi yakada da yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlamayı planlıyoruz. Mavi yakada toplu işe alım değil, yıl içerisinde dağılmış periyodlar halinde alım yapıyoruz. İlave olarak çıkan personelimizin yerine de operasyonlarımızın aksamadan yürütülebilmesi için eş zamanlı alımlar gerçekleştiriyoruz.
Doğu ve Güneydoğu'da durum nasıl?
En çok Güneydoğu Anadolu'da kadın çalışanımız var. Özellikle girişimci kadınlar en çok orada. Sanıyorum, bölgenin kadınları güçlü olmayı diğer bölgelerin kadınlarına göre daha çok öğrenmişler...
Yüzde 33'ün ağırlığı o taraf mı yani?
Oranın özelinde bakarsak yüzde 60 falandır. Kadınları şirketin beyni gibi düşünün, erkekleri çalıştırıyorlar.

KADINLARA NE TÜR AYRICALIKLAR SAĞLIYOR?
Okul çağında çocukları olan kadın çalışanlara yılda 4 tam gün idari izin veriyor.
Okulun ilk ve son günü ile aşı günlerinde izinli sayılıyorlar.
Yeni doğum yapmış çalışanlara süt iznini günde 2 saat olarak uyguluyor.
1-3 yaş arası çocukları olan annelere, bebek bakımları için her gün 1 saat idari izin veriyor.
Anneler bebekleri 3 yaşına gelene kadar cumartesi günleri çalışmıyor.

'LOVE MARK' OLMAK İSTİYORUZ
Reklam filminde oynama fikri nasıl doğdu?
Hedefimiz love mark (aşk markası) olmak. Şirket içerisinde değişik bir aidiyet duygusu insanlar arasında ise gönül bağı var. O bağ bizi birleştirdi. Neşet Ertaş'ın 'Gönül Dağı' şarkısını seçtik. Şarkı tam da bizi anlatıyor. Biz şirket içinde öyle çalışıyoruz. Klipte oynayan oyuncuların hepsi gerçek, ben de şarkıyı söyledim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA