Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Sırada Tahran var

İstanbul’a 16 bin MOBESE kuran Yücel Elektronik, dünyaya açılıyor. Dünyada birçok ülkede çalışan şirket, Tahran’a da teklif verdi

Sivaslı Murat, Miktat, Sedat ve Vedat Yücel kardeşlerin 1998'de kurdukları Yücel Elektronik, 'technopc' markasıyla dünyaya kafa tutuyor. Müşterileri arasında Acıbadem Hastanesi, Merkez Bankası ve Devlet Malzeme Ofisi gibi kurumlar bulunan Yücel Elektronik'in Genel Müdürü Murat Yücel ile bir araya geldik. Yücel, iş hayatına bilgisayar ve cep telefonu satarak başladıklarını, şu anda 21 milyon dolar ciroya ulaştıklarını söyledi. Yücel, 5 yıl sonraki hedeflerinin ise yarısı ihracattan olmak üzere 100 milyon dolar ciro olduğunu belirtti.

150 KİŞİLİK İSTİHDAM

Yücel, "150 kişilik istihdamımız var. İhracata da başladık. Bu yıl 5 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. İran'da ofisimizi açtık. Cezayir jandarmasına tablet ve PC sistemi kuruyoruz" dedi. Şirket olarak işe ve kuruma özel tasarım, ürün ve çözüm geliştirdiklerini vurgulayan Yücel, "Her iş ortağımıza yüksek performans ve ciddi tasarruf sağladık. Yabancı markaları bırakıp bizim ürünlerimiz aldılar. Mersin Şehir Hastanesi'nin tüm altyapısını biz kurduk, şu anda orada 2 bine yakın technopc cihazı çalışıyor. İstanbul Yeni Havalimanı'na teklifimizi verdik" diye konuştu. Genel Müdür Murat Yücel'in ortağı Miktat Yücel ise, "İstanbul'daki bütün MOBESE altyapısını dijital olarak biz kurduk ve 2 bin noktadaki 16 bin kamera kurduğumuz yüksek kapasiteli altyapıyla kayıt yapıyor. Ülke genelinde 15 ilde MOBESE'lerde varız. Sadece kamu kurumlarına değil neredeyse her sektörde büyük kurumlara çözümler üretiyoruz" dedi.
Türkiye'deki büyük projelerinizden bahseder misiniz?
Isparta'yı TAV'la yaptık, Eskişehir'de çalıştık, yeni gelecek hastanelerin tamamına tekliflerimiz var. YDA ve Rönesans gibi yerli markaya değer veren şirketlerle çalışıyoruz. Abu Dabi, Dubai ve İran için distribütörlük anlaşması imzalıyoruz. Tahran'da MOBESE için teklif verdik.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yerli Malı Belgesi'ni neden vermedi?
Türkiye'de, Türk markaları oyuna 1-0 yenik başlıyor. Yerli üreticilerin 'tercihli alım'dan faydalanmak için 'Yerli Malı Belgesi' alması gerek. Üstelik yerli PC için TÜBİTAK ile proje yaptık. TÜBİTAK ürünü onayladı. İSO'ya 2015'te başvuru yaptık. Anlamsız gerekçelerle reddettiler. Hâlâ eski zamanların PC'lerine göre bakıyorlar.

DEVLET DESTEK VERİYOR SİSTEM İŞLETMİYOR

Yeni sistem sizce çözüm mü?
Cumhurbaşkanımızın söylediği şeyler çok doğru ama prosedür ve bürokrasiyle bunlar kaybolup gidiyor. İnsanlar hâlâ 10 yıl öncesinin kafasıyla düşünüyor. Sanayi Odası demişti ki, 'Sizin bilgisayarınızda optik sürücü yok.' Bizim en son masaya koyduğumuz bilgisayara optik sürücü nereye takayım? Bizdeki algı çok yavaş gidiyor. İşin ilginci devlet bunu istiyor ama sistem bunu işletmiyor.

YERLİ MARKAYI SAVUNAN YOK

Yücel Elektronik ortağı Miktat Yücel de bir konuya dikkat çekti: "Ekonomi Bakanlığı'ndaki genç bir daire başkanı arkadaş şunu söylüyor: 'Biz de bir yere kadar gidebiliyoruz, çünkü bakıyorum Microsoft, HP gibi Amerikan markalarıyla ilgili bir sorun olduğunda, büyükelçi problem çözülene kadar ayrılmıyor' diyor. Bizde kim sahip çıkıyor bu tarz süreçte?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA